AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
kivanc tatlitug török sorozat színész

Újabb török hódoltság? Sorozat és országimázs

Ha gondolod, ha nem, messze nem a véletlen műve, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben meghonosodott a török sorozat, mint műfaj. Odáig jutottunk, hogy ma már külön erre a célra készült magazint is lehet kapni. Persze – mint minden -, ez is egy jól kiforralt koncepció része. De most fellibbentjük erről a fátylat. Nem ajánlom, hogy kezdj sorozatkészítésbe, de a saját vállalkozásodban is használhatod ezeket az elemeket. Ha hétöznapi néven neveznéd, akkor hívhatod influencermarketingnek is.

Mi az, ami összeköt?

A magyarokkal “csak” százötven év, de a bolgárokkal majdnem ötszáz. Ugyanígy beszélhetnének erről a szerbek, albánok vagy akár az észak-macedónok és bosnyákok is. Mindegyik nemzet életének fontos szereplői voltak az oszmánok, akik a mai törökökben élnek tovább. Ha mélyebbre akarnánk ásni, a nyelvekben is találnánk hasonlóságokat és jövevényszavakat. A török filmipar pedig pontosan erre épít. Magyarországon egy hete sincs, hogy bejelentették a legújabb török széria érkezését. Mivel ott vannak a fejünkben a törökök, könnyebben be fogjuk őket engedni a nappalinkba is. De ez még nem elég a sikerhez. 

Mitől sikeres egy sorozat?

Kell bele egy vitathatatlan főhős, szerelmi szál, gonosz, aki végül elbukik. Ezt pedig mind meg is kapjuk. Csinos nők és jóképű férfiak életútja kersztezi egymást. Általában legalább az egyik szereplő kifejezetten tehetős is. A csavar pedig ezután következik: a szereplők családfájában kutatva – vélhetően, mivel ezt a kutatást nem végeztük el – balkáni felmenőket találnánk. Így lehetséges, hogy a szőkésbarna szegény fiúnak szurkolunk, hogy belehabarodjon a vörös hajú szomszédlány. A sorozatok pedig természetükből adódóan típusokat vonultatnak fel. Pontosan ugyanazokat a karaktereket találjuk meg bennük, mint a falunkban vagy a lépcsőházunkban. Ettől működik.

kivanc tatlitug török sorozat színész

De még mindig van több!

Az európai arcok közé természetesen kerülnek “törökösebb” fizimiskával megáldottabb karakterek is. Megtudjuk, hogy Isztambul egy valódi metropolisz. Olyan felvilágosult világváros, ahol nők is lehetnek cégvezetők, a tradicionális öltözetnek pedig nyomát sem látni. Ugyanakkor a mindig divatlapokból kilépő török asszonyok cégvezetőként is megállják a helyüket. A tengerparton nyaralva pedig kizárólag boldog percek várnak ránk. Így a reklámban épp van is időnk megnézni az isztambuli vagy az antalyai repülőjárat tarifáit.

Mivel emelkedik ki?

Ezt bármelyik ország sorozatipara képes szállítani. Csakhogy a törökök megláttak egy piaci rést. Egész estés, igényes, nagy kötségvetésű sorozatot előttük nem sokan csináltak. Ez pedig működik. A képek filmszerűek, a történet képes lekötni és szórakoztatni, és egy percig sincs az az érzésünk, hogy sorozatot nézünk, mert filmszerű. A negyedik hétre pedig már teljesen bevonódva nézzük, és tisztában leszünk azzal is, hogy merre van Kayseri, vagy mi Kıvanç Tatlıtuğ kedvenc édessége. Ez pedig nem a vicc. A hardcore rajongók tényleg tudják mindezt!