AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
donald trump mém hair force one márkaépítés

Trump és a Hair Force One

A héten Donald Trump átadta az Amerikai Egyesült Államok elnöki tisztét Joe Bidennek. Megvizsgáljuk, mit hagy ránk örökül, és hogyan profitálhat ebből a Te márkád is. Politika nem lesz a cikkben!

Donald Trump sikeres vállalkozóként lépett politikai pályára, amivel nem áll egyedül. Elég, ha csak Olaszországra és Silvio Berlusconira gondolunk. Ugyanakkor, abban úttörő volt, hogy inkább volt – vagy inkább maradt – a Trump vállalatbirodalom arca, mint az USA CEO-ja. Saját imázsát igyekezett folyamatosan építgetni, azonban ezt nem az USA imázsához igazította. Sőt, inkább megpróbálta az államokat “trumposítani”. Hogy milyen elnökként emlékeznek majd rá, a történelem eldönti. Arról, hogy milyen influencer, vagy milyen márkanagykövet, arról már most is képet kaphatunk. Donald Trumpot a világon mindenhol ismerik. Ez nem költői túlzás, hanem egy tény. Elég, ha csak azt végiggondoljuk, hogy hír lett abból, kitiltották több közösségi médiaplatformról (hogy hatását értsük: külön szócikk van a Wikipédián Trump social tevékenységéről). Vajon mekkora hírértéke lenne, ha engem tiltanának ki? Szerdán videóban foglalkoztunk azzal, hogy mikor hasznos, ha forog a neved. Nos, nincsenek illúziónk, hogy Trump követi az AM Businesst, de az alapelvet sem tette magáévá. Neve folyamatosan botrányok, álhírek és mondjuk ki, hülyeségek kapcsán került terítékre. Számos mém fűződik a nevéhez, legtöbben “egyedi stílusát” és ikonikus hajviseletét veszik célba. 

donald trump mém hair force one márkaépítés

Ugyanakkor, egy réteg számára Trump valódi megmondóember, az igazság egyedüli letéteményese, aki miatt egyesek erőszakos cselekedeteket is elkövetnek. Márkaépítőként tehát kifejezetten sikeres, mondhatni vallásos kultuszt épített maga köré. Hasonlót, mint az Apple. Hogy ezt mivel érte el? Folyamatos kommunikációval, amiben mindig azt mondta, amit a közönsége hallani akart. A végeredmény pedig mi lett? Hitelességét (szigorúan a célzott rétegben!) odáig növelte, hogy gondolatait tömegek visszhangozták. 

Egy elnöki ciklussal ezelőtt hihetetlennek tűnt, hogy Donald Trump tényleg megnyerte a választásokat és tényleg elnök lesz. Sokan ekkor bizonyosan valami/valaki ellenében szavaztak rá. Négy év kitartó, elszánt és eredményes márkaépítése után pedig sokan szinte szó szerint tűzbe mentek érte.