AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
Tiktok

TikTok – tiniknek vagy vállalkozóknak?

Ha elmúltál már 30, akkor lehet, nem is tudod, miről fog szólni a következő bejegyzés. Bár az is előfordulhat, hogy a gyerekeid lógnak rajta egész nap. A TikTok minden esetre egyre népszerűbb közösségi oldal, és mint ilyen, egyetlen vállalkozás sem hagyhatja figyelmen kívül. Tudnod mindenképpen kell róla, de vajon elég meghagynod a tinik szórakozásának, vagy komoly üzleti lehetőségeket rejt számodra?

Mi is az a TikTok?

A plattfom elődje a Musical.ly, amelyben tinik tátogtak zenékre, vagy rövid videókban mások beszédére. Mára ennél sokkal több, egy közösségi platform, amely elsősorban a videókra fókuszál. Felhasználóik nagy része a Z-generációhoz tartozik (tehát 1995 után, de 2010 előtt születtek). A platform a YouTube konkurenciája lehet(ne) a videók azonban itt rövidek, általában 15 másodpercesek. A hirdetések elhelyezését is engedélyezi a TikTok, azonban ahhoz képest, hogy egy feltörekvő platform, meglehetősen drágán. 

Tiktok

Mit mond a marketingesnek?

A fent már bemutatott korosztály számos nehézséget kínál marketingszempontból. Jó részük ugyanis nem rendelkezik saját jövedelemmel, így a vásárlói döntéseikre korlátozott a befolyásuk. Természetesen, ahogy az Instagramon, úgy itt is hasznos lehet üzleti profillal jelen lennünk, de nem minden esetben. Fontos tudnunk, hogy nagyobb valószínűséggel a jövő vásárlóit és fogyasztóit tudjuk itt elérni, nem pedig azokat, akik holnap válnak a vevőnkké. A platform leginkább egy tv-reklámhoz hasonlítható. Rövid, nehezen mérhetőek az eredményei és hatásai, azonban kellő gyakorisággal ismételve ideális felülete a brandépítésnek. 

Kinek ajánlott?

A TikTok marketingjének a kulcsa a bevonódás. Adódik mindez a felhasználók életkorából is, hiszen a Z-generációsok unják az egyirányú, lineáris tartalmakat, szeretnek beleszólni, merre folyjon tovább a történet. Éppen ezért népszerűek a kihívások, amelyek egy-egy hashtag köré csoportosulnak. Ilyenkor azonos, vagy közel azonos videókat készítenek el a felhasználók százezrei, milliói. Sikerre akkor nő az esélyünk, ha saját csatorna mellett influencerekkel is együttműködünk, akik saját tartalmat készítenek márkánk építésére.