AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
szeress engem jobban huib van bockel ügyfélkapcsolat red bull

Szeress engem! ügyfél-kapcsolat

Sokszor elmondták már sokan, hogy az ügyfélkapcsolat két részre bontható. Kell hozzá egy ügyfél – eddig tiszta. Viszont ezt követően pontosan olyan, mint egy kapcsolat. A cél, hogy a másik fél szeressen. Ha pedig szeret, akkor fog a kapcsolatunkra áldozni. A pénzéből, az idejéből és a figyelméből. Huib van Bockel könyve szerint viszont nem az a fontos, hogy én mennyire szeretlek, nem is az, hogy Te mennyire szeretsz. Sokkal inkább, hogy mit teszek azért, hogy szeress engem! 

Szárnyakat ad

Huib van Bockel a Red Bull európai marketingvezetője volt 2006-2014-ig. Jelenleg előadóként és tanácsadóként dolgozik, illetve írt egy remek könyvet. Kulcsszerepe volt abban, hogy az osztrák cég kilépjen a plusz egy energiaital-gyártó szerepéből. Mára a Red Bullnak médiaközpontja és – vállalkozásai vannak. Sportcsapatokat irányítanak, divatmárkával rendelkeznek. Egy szóval, régen nem csak az energiaitalról szól a dal. A szlogenjükből elindulva, mondhatjuk, hogy Huib volt az, aki szárnyakat adott a cégnek. 

The Social Brand

Könyvében is az ügyfélkapcsolatokkal foglalkozik, méghozzá új megközelítésben. Sokak számára ez teljesen egyértelmű, mégis szinte sosem fogalmazta még meg senki. A cél itt is ugyanaz: szeress engem. Minden márka erre törekszik, hiszen ha Hozzád már érzelmek kötnek és nem csupán a gazdasági racionalitás, akkor a köztünk lévő fonal is nehezebben szakad el. Ezt akarja elérni a bevásárlóközpont, a benzinkút, de ha ügyesen dolgozik, akkor még a virágos is, akit évente csak párszor keresel fel. A lényeg, hogy ő legyen számodra a referenciapont. Az angol nyelvben erre a goto- kifejezést használják. Ha ügyesen dolgozunk, akkor a goto-szövegíróid vagy a goto-marketingeseid mi leszünk, az AM Business. 

szeress engem jobban huib van bockel ügyfélkapcsolat red bull

Szeress engem jobban

Ha egy párkapcsolatban azt érezzük, hogy a másik félben valami csillapította a vonzalmat, akkor elkezdünk kompenzálni. Pontosan ezt teszik sok cégvezető is. Ha látom, hogy nem rendeltél x ideje, akkor felkereslek egy kedvezményes ajánlattal. Ajánlanak Neked egy másik megoldást. Egyszóval: elkezdenek tüneteket kezelni, sebtapasszal, ahelyett, hogy az igazi okra keresnének valós megoldást. Ezzel szemben, ha követed Huib van Bockel tanácsát akkor azt a kérdést teszed fel, hogy mit tegyek, hogy szeress engem? Ez pedig hosszabb távon fizetődhet ki. Lehet, hogy az ügyfeled piaca éppen összeomlott (Covid, ugye!?), és szívesen dolgozna Veled, más fizetési ütemezéssel. Lehet, hogy épp új piacra tervez lépni, kivitelezőt keres, aki mindent egyben tud kezelni. De ha nem kérdezed meg, sosem derülhet ki, hogy ez Te is lehetnél. Egy szóval, mint az üzleti kapcsolatban sokszor, itt is a kérdezés a kulcs. Ha pedig egy ügyféllel valami megváltozott, ne akard őt nyakon önteni valamivel, amit szerinted szeretne. Inkább kérdezd meg tőle, hogy mit tegyek azért, hogy jobban szeress engem?