AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
Squid Game - egyes játékos

Squid Game: elmagyarázzuk, mi a fenéért beszél róla az egész világ

A kalmárfogóra fordítható, vagy eredeti nevén a Squid Game című sorozat októberben igazán nagyot robbant. Akkorát, hogy rekordidő alatt tört fel a Netflix első helyére, az emberek pedig vették a benne látható ruhadarabokat, mint a cukrot (vagy koronásabb változatában: mint a vécépapírt). Nincsenek benne a Leonardo DiCapriora hajazó alakítások, nincs „csavar a csavarban”, meg akkora üzenetek sem, amiktől az ember eldobná az agyát. Hát akkor mégis miért beszél róla mindenki? Erre a kérdésre hoztuk el a választ.

Mert mindenki tud azonosulni vele, üzenete globális

A sorozat bár dél-koreai és fel is tűnnek benne kulturális elemek, arra épít, ami minden emberben ott van. Nehéz élethelyzetekre, kilátástalanságra és egy jó lehetőségre, amiről álmodozunk, de meglehet, hogy ahhoz más ember farkasai leszünk. Nem megyünk mély fejtegetésbe, hogy ki hogyan sínyli meg, és ki milyen módon élvezi a kapitalizmust, de mindannyian találkoztunk már vele. Láttunk már hajléktalant az utcán és ismerünk szegény családokat. Minden marketing alapja, hogy eladjunk valamit: egy érzést, gondolatot vagy terméket. A Squid Game a sikertelen ember helyzetéből való kitörésének meséjét adja el nekünk.

Mert a játék egyszerű és következetes

A játék, amibe saját akaratukból jelentkeznek a játékosok rendkívül egyszerű és egyben lélektelen is. Egyszerű játékszabályok vannak. Gyerekjátékokat játszanak. Mindenki egyenlő. Mindenki tudja a helyét az ottani társadalomban. A piros ruhások sem bonyolult megszólításokat vagy neveket használnak, hanem egyszerű alakzatokat és számokat. Bár személytelen, de rendkívül egyszerűen megérthető és következetes a játék brandje. Így nem kell órákig fejtegetni mi miért és hogyan történt. Aki akar, az elgondolkodhat a mögöttes üzeneteken, de egyébként könnyen fogyasztható.

Squid Game - egyes játékos

Mert a szájhagyomány a legjobb marketingeszköz

Miután bedurrant a TikTokon a sorozat, sokan elkezdték azt ajánlani az ismeretségi körükben. Majd azok is. És az ő ismerőseik is. A marketingben pedig az organikus elérés a legértékesebb annak ellenére, hogy nem lehet megvenni egy barát őszinte ajánlását pénzen. Kimondhatjuk: önként emeltük fel a sorozatot az első helyre.

Mert nem akarunk kimaradni a trendekből

A leggyakoribb félelmeink között felsorakozik a FOMO (fear of missing out), azaz a „nem akarok ebből kimaradni” érzés. Amikor már a tizedik hírt vagy kommentet pörgeted át, ami valami Squid Game-t emleget, akkor rákeresel, mert akarod tudni mi az. Sorozat esetében pedig úgy tudsz a részletekbe merülni, ha meg is nézed azt. Erre pedig a végeláthatatlan mémáradat is rásegített, ugyanis meg akarjuk érteni az utalásokat. Nem akarunk butánnak tűnni a többiek szemében.

Mert a Squid Game esetében is a sok kicsi naggyá adódott össze

Ez alatt értjük azt, hogy a Netflix már szeptember 17-én, amikor fellőtték a sorozatot az éterbe, több mint harminc nyelven tette elérhetővé. Vagy azt, hogy az egyenruhák kiváló jelmezként szolgáltak a közeledő Halloweenre – de biztosak lehetünk, hogy farsang idején se tudjuk majd elkerülni. Hogy a nézők önként vállalták a marketinges szerepét, és ajánlották embertársaiknak, mert milyen jó sorozat.

Összefoglalva

A Squid Game azért sikersztori, mert üzenetével, a karakterekkel és a történettel bárki könnyen azonosulni tud. Innen pedig átvette a szerepét a nézőközönség, akik akarva-akaratlanul természetesen úton járultak hozzá a sorozat marketingéhez.