AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
sportswashing hol a helye a marketingben

Sportswashing – hol a helye a marketingben?

A mai rohanó világban egyre nagyobb versennyel kell szembenéznünk az online vállalkozás területén. Egyre több vállalkozó és vállalkozás keresi a megfelelő módszereket arra, hogy pozitív benyomást keltsen az ügyfeleiben, és élvezetesebbé tegye a termékek vagy szolgáltatások megvásárlásának folyamatát. Ennek köszönhetően az online marketing terén is fokozatos fellendülésnek vagyunk tanúi. Ez azonban – mint minden más az életünkben-, sok kérdőjelet is felvet. Nem egyszerű eldönteni, hogy mi a helyes hozzáállás a témában. Új és újabb gyakorlatok jelennek meg a kívánt eredmények elérése érdekében. Az egyik ilyen a sportswashing (magyarosabban sportmosás), amelyet ebben a cikkben közösen nézünk meg közelebbről.  

Mi az a sportswashing?

A marketing és a PR modern világában a sportswashing (sportmosás) kifejezés egyre gyakoribbá válik. Mit is jelent valójában? A sportswashing olyan tevékenység vagy taktika, amelynek során nemzetek, egyének, csoportok, vállalatok vagy kormányok a sporton keresztül próbálják javítani többé-kevésbé megromlott hírnevüket. Ez a jelenség magában foglalhatja nagyszabású sportesemények szervezését, sportcsapatok szponzorálását vagy különböző sporttevékenységekben való részvételt. Bár a sportswashing első látásra ártatlan és pozitív törekvésnek tűnhet a sport népszerűsítésére, gyakran áll mögötte az a szándék, hogy elterelje a figyelmet az e szervezetekkel kapcsolatos ellentmondásos és negatív aspektusokról.  

Toyota Center Amerikában, a japán autógyár az egyik sportcsapat stadionjának névadója.

Hogyan működik a valóságban?

A „sportmosás” kifejezés egyik első jelentős alkalmazása könnyen Azerbajdzsánhoz köthető. Az ország vezetése döntött úgy, hogy 2015-ben Bakuban rendezi meg az Európai Játékokat. Ezt követte 2016-ban a Forma-1-es Európa Nagydíj, 2017-ben pedig az Azerbajdzsáni Nagydíj, és az ország idegenforgalmi hatóságai örömmel szponzorálják ismét az Atlético Madrid focicsapatát, ami nem titok.   

Az Öböl menti országokat, például Katart és Szaúd-Arábiát is gyakran vádolták ezzel a gyakorlattal az elmúlt években. Ők azonban azzal érvelnek, hogy a sportba történő befektetéseiket a sportesemények élvezete vagy az új befektetések ösztönzése motiválja. Mindazonáltal nem kevés olyan emberi jogi szervezet van, amely kissé más szemszögből látja a sporttal való aktív kapcsolatukat. A 2022-es katari labdarúgó-bajnokság azonban a házigazda képviselői szerint csupán arra tettek kísérletet, hogy példátlan lehetőséget biztosítsanak arra, hogy az arab világról, mint befogadó, békés és vendégszerető régióról mutassanak valós képet. A FIFA tisztviselőit még korrupcióval is megvádolták, hasonlóan a 2018-as világbajnokságon történtekhez.  

Ezeket Oroszországban tartották, és számos szervezet szintén a sportswashing példájának tekinti. Ez az esemény segített Oroszországnak abban, hogy a globális vitát a visszás külpolitikájáról a világbajnokság sikerére terelje. 

A sportswashing helye a marketingben

A marketingben a pozitív imidzs és a bizalom kiépítése kulcsfontosságú. A sportswashing hatékony módszernek tűnhet e célok elérésére. Végül is a sportnak egyedülálló képessége van arra, hogy összehozza az embereket, inspiráljon, és pozitív érzelmeket keltsen. Ezeket aztán könnyen összekapcsolják egy márkával, névvel vagy helyszínnel. Ily módon az emberek gyakran hajlamosak igazolni az ilyen szervezet által elkövetett vétkeket.    

Katar például mintegy 220 milliárd dollárt fektetett be az infrastruktúrába és a 2022-es világbajnokság előkészületeibe. Szaúd-Arábia legalább 1,5 milliárd dollárt költött különböző sportesemény szponzorációjára, hogy javítsa nemzetközi megítélését. Ezek a beruházások nem csupán az események megrendezéséről szólnak, hanem olyan infrastruktúra kiépítéséről is, amely hosszú távon pozitív hatással van az országra. 

Hatékony stratégia?

Marketing szempontból a sportswashing rövid távú előnyökkel járhat, mint például a pozitív reklám és a közvélemény érdeklődésének növekedése. Hosszú távon azonban ezt a stratégiát gyakran etikátlannak és manipulatívnak tartják. A kritikusok szerint a sportmosás csak egy módja annak, hogy elfedjék a valódi problémákat, és eltereljék a figyelmet az olyan lényegi kérdésekről, mint az emberi jogok, a korrupció vagy a környezetszennyezés. 

Futballszurkolók tiltakoznak egy ítélet ellen a stadionban

Altenatív lehetőségek a hírnév javítására

A sportswashing helyett a nemzetek és a vállalatok befektethetnek olyan fenntartható és etikus gyakorlatokba, amelyek valódi pozitív változásokat eredményeznek. Azt kérdezed, hogyan? Nézzünk néhány hatékony példát: 

Közösségi kezdeményezések támogatása

 Az oktatásba, az egészségügybe és a szociális programokba való befektetés jelentős hatással lehet az emberek életének javítására és a pozitív imázs kialakítására.

Környezetvédelmi projektek

A környezeti szempontból fenntartható gazdálkodásra és zöld projektekre, például a gázkibocsátás csökkentésére, az újrahasznosításra és a megújuló energiaforrások támogatására való összpontosítás hatékony módja lehet a tisztelet és elismerés kivívásának.

Átláthatóság és számonkérhetőség

Az üzleti gyakorlatok átláthatóságának biztosítása és a társadalomra negatív hatást gyakorló tevékenységekkel kapcsolatos elszámoltathatóság erősítheti a bizalmat és a hírnevet.

Közhasznú szervezetek támogatása

A jótékonysági és non-profit szervezetek támogatása gyűjtési programokon keresztül, ahol a vásárlók felkerekíthetik vásárlásaikat és jó célokra adományozhatnak, egy módja lehet a közösség bevonásának és a pozitív változások előmozdításának.

Önkéntesek pakolnak segítő dobozokat egy jótékonysági eseményen

Ezek a gyakorlatok biztosan kicsit lassabbak, mint a sportswashing, de tökéletesek arra, hogy hosszú távon pozitív hírnevet építsenek a márkád vagy szervezeted számára. Arról nem is beszélve, hogy ezek a gyakorlatok biztosan olcsóbbak, mint egy több millió dolláros sportberuházás.   

Ha Te is szeretnéd javítani márkád hírnevét, de nem tudod, hogyan lépj előre, vedd igénybe egy marketingügynökség segítségét, biztosan szívesen segítenek. A pozitív hírnévépítés azonban csak egy csepp a tengerben, amelyre szükséged van ahhoz, hogy vállalkozásod sikeres legyen Néhány más faktori, mint például a weboldal megfelelő kialakítása és a tökéletes első benyomás megteremtése. Ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi szívesen segítünk, hogy együtt léphessünk a helyes irányba!