AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
social dilemma közösségi média függőség

Social Dilemma – miről is szól?

Nem olyan régen kijött a Netflixre a Social Dilemma című dokumentumfilm. Az oldal alapvetően nem filmajánló, ugyanakkor nem tudunk elmenni mellette. Több beszélgetésen, több ügyfelünk is kérdezte, hogy mindez igaz? Nos a rövid válasz az, hogy igen. A hosszabb pedig, hogy azért lépjünk egyet hátra! Ugyanis – ahogy mindig – az igazságnak két oldala van!

A sátán kékben

Ha akarjuk, a Social Dilemma megnézése után gondolhatjuk, hogy bizony a patás ördög is kékre váltott és a Facebooknak dolgozik. A valóság ezzel szemben az, hogy a Facebook kereskedik, mégpedig 21. századi cég lévén adatokkal. Aki pedig eteti, az nem más, mint a felhasználó. Az én döntésem ugyanis, hogy regisztrálok és hogy meddig maradok. Digitális létezésem minden egyes nyomát pedig követi a nagy kék testvér. Pont úgy, ahogy nem tudok végigmenni Budapest vagy Pozsony utcáin anélkül, hogy térfigyelő kamerák százai látnák, mikor, milyen ruhában hol és mit csináltam.

Hirdetés mindenhol

A Facebookot sokan vádolják azzal (nem titkoltan a Social Dilemma alkotói is), hogy csak a hirdetőket szolgálja ki és a felhasználók csak addig értékesek, amíg fogyasztanak. A másik oldala: hirdetőként ekkora szabadságunk soha nem volt még! 25 évvel ezelőtt költséges volt, mert a hirdetési újság, szórólap, rádióreklám, óriásplakát és tv-spot volt a kínálat. És hiába reklámoztam várandós anyukáknak szóló vitamint, rengeteg hatvanéves agglegényt is elértem. Fizettem azért, hogy elérjek olyan embereket, akik nem a célcsoportom. Továbbá elégettem mai árfolyamon súlyos százeurókat, bizonytalan kimenetellel. Ezzel szemben ma akár havi 5-10 euróval is labdába rúghatok! Mert már nem csak a Bajnokok Ligájában lehet focizni, hanem vannak országos, területi és kistérségi ligák is. 

social dilemma közösségi média függőség

Függőség?

A műsorban láttuk, ahogyan küzd a figyelmünkért a Facebook és szinte nem is hagy már nekünk valós életet. Azonban mennyire újkeletű ez? Nem ugyanezen az elven működnek a sorozatok? Az előfizetések? Akár néhány márka új modelljének a megjelenése? Dehogynem! Akkor válunk függővé, ha hagyjuk, mondhatnánk könnyedén. A függőség valódi probléma, azonban ahogy az alkoholizmus esetében sem a pálinka a hibás, úgy a netfüggőknél is hiba lenne a Facebookot okolni. A kulcs itt is a mértékletességben van. Ha az oldalt arra használjuk, amire valójában való, hogy kapcsolatot tartsunk a barátainkkal és családtagjainkkal, akkor máris védve vagyunk. Ha azonban jobb elfoglaltság híján pörgetjük az oldalt, senki nem ment meg minket a beszippantástól. A dilemma tehát talán sokkal inkább perszonális.

A függőség komoly dolog! Ha bármilyen jelét érzed, fordulj szakemberhez!

Ahhoz, hogy az oldal ne kihasználjon, hanem Te tudd használni, marketingesre lesz szükséged. Ha a kommunikációdon frissítenél, hogy akár hirdetés nélkül is megakadjon rajta az ügyfelek szeme, keress egy jó szövegírót!