AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
forbes 30 under 30

Siker, fiatalság, és a Forbes 30-as listája

A siker sokféle módon mérhető, és erre a Forbes is megalkotta a maga módszereit. A magazin ’30 under 30’ –azaz ’30 sikeres fiatal 30 év alatt’ listája évente egyszer jelenik meg. Olyan emberek neveit tünteti fel, akik zsenge koruk ellenére már most a ranglétra olyan magas lépcsőfokaira tornázták fel magukat, hogy lehetetlen szó nélkül elmenni mellettük. Az amerikai kiadás 30 fiatalt mutat be 20 különböző kategóriában, így évente 600-ra rúg a megjelenő nevek száma. Nem is beszélve az európai és ázsiai listáról, amellett pedig a külön nemzeti szinten kiadottakról. A magyar Forbes is évente állít össze ’30 sikeres magyar 30 alatt’ listát. Hatalmas versengés van a már sikeres emberek között is, ugyanis minden évben a több tízezer jelölt csupán kevesebb, mint 4%-a látja majd viszont nevét az újság hasábjain.

Társadalmi nyomás

Az ilyen listákat olvasva sokakban felmerülhet a kérdés, ennek kellene az én célomnak is lennie? Egy állandó versenyfutásnak, ahol a korunk nem csak egy biológiai ismertető, hanem annak a mutatója, hogy a mögöttünk álló évekből mennyi produktivitást facsartunk ki? Tompítja a siker élét, ha valaki már elmúltam 30? A társadalmunk vitathatatlanul megszállottja azoknak az embereknek, akik „fiatalon befutottak”. Az ambíció és a törtetés jutalomban részesül. Piedesztálra emeltetnek a 20 éves CEO-techzsenik és a 18 éves Grammy-díjas énekesek. Amellett, hogy az ilyesfajta listák néhányakat arra inspirálnak, hogy egyszer majd ők is  szerepeljenek rajtuk,  többekre hat nyomasztóan az olvasásuk. Szakértők szerint az összes életkor alapján felállított sikerlista hajlamos szorongást kelteni. Sőt, egyesek szerint kimondottan mérgezők a boldogságra. Hisz, bárhol is tartunk most, mindig van feljebb.

forbes 30 under 30
forbes 30 under 30

forbes 30 under 30

Számít ez?

Sokak szerint az ilyesfajta felsorolások az embert hamis versennyel állítják szembe, amely jobban ünnepeli az ifjúságot, mint magát az elért teljesítményt. Pszichológusok szerint a Forbes listája csalóka vágyakat szül bennünk. Ahelyett, hogy a saját értékrendszerünk alapján állítanánk magunk elé célokat, nyomást érzünk most azonnal olyanná válni, mint tőlünk teljesen más életutat bejárt emberek. Az, hogy nevünk még nem szerepelt a Forbes 30 év alatti 30 sikeres fiatal listáján, és, ha nagy valószínűséggel soha nem is fog, nem azt jelenti, hogy ne lennénk kiemelkedők és hasznosak szakterületünkön. Hatalmas megtiszteltetés szerepelni az említett listán. De az elért siker, és a nyom, amit az ember hagy maga után, ezer másik valósabb és hasznosabb módon mérhető.

Siker a Forbes lapjain kívül

Ahelyett, hogy hagyjuk, hogy a mi látszólagos lemaradásunk rosszul érintsen, inkább akként kell tekintenünk a listára, ami. Kiemelkedő, és dicséretre méltó teljesítmény szenvedéllyel teli fiataloktól, akik gyorsan megízlelhették az elismerést. Ám ez semmiképp sem az a tempó, amivel minden embernek haladnia kell, ahhoz hogy önmagát sikeresnek nevezhesse. A siker lehet csupán annyi, mint minden nap felkelni, és próbálni a legjobbat kihozni magunkból és munkánkból. Új dolgokat kipróbálni, tanulni, fejlődni. És ha időközben nevünk valahogy a Forbes hasábjain landol, itt az idő pezsgőt bontani.  De, ha ez nem következik be, az semmit nem vesz el személyes sikereinkből.

Lehet, hogy a Forbes 30-as listáját már lekésted, viszont marketingre Neked is szükséged van! Csakúgy, mint valakire, aki jól szövegel helyetted!