AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
FIatal hölgy számítógép előtt SEO-barát szövegírás közben.

Erre figyelj, ha SEO-barát szöveget szeretnél!

Első szeretnél lenni a Google-találatok között? Akkor te a „SEO-barát” fogalma iránt érdeklődsz. Első látszatra olyan lehet, mint a mesterséges intelligencia, vagy mint a big data: mindenki beszél róla, de senki sem érti igazán. Az igazság azonban az, hogy világos szabályai vannak, csak több százezer más találattal szállsz versenybe, ezért lehet nehéz felkerülni a lista élére. Ezért igazán számít, hogy ki az, aki jól belőtte a szövegét.

Mi is az a SEO?

A SEO mozaikszó három szóból tevődik össze: Search Engine Optimization, azaz magyarul, keresőoptimalizálás. Az, hogy ma már egy külön szakma, annak köszönhetjük, hogy az internet berobbant és elért minden háztartást. Ugyanis kezdetben elég volt az a párszáz-párezer weboldal, és nem is nagyon kellett keresgélni, mert jó eséllyel ismerte az ember azokat, amelyeket rendszeresen használt. Ekkor gondoltak az informatikusok, és kitalálták a keresőmotorokat: létrejött a Yahoo, Bing, Google és még mások.

A keresőoptimalizálás lényegében arról szól, hogy a keresőmotorok a mi weboldalunkat, cikkünket, posztunkat értékeljék a legjobbnak a többivel szemben. Rendszerint ez alatt a Google keresőmotor találataira való optimalizálást értjük, pontososabban azt, hogy annak az első találatoldalára kerüljünk. Miért akarunk oda kerülni? Egyszerű oka van: senki sem a Google hatodik oldalával kezdi a találatok böngészését. A harmadik oldaltól számítva minden további találat csak egy Harry Potter-kamra, ahová igen ritkán néznek be.

FIatal hölgy számítógép előtt SEO-barát szövegírás közben.

Milyen egy SEO-barát szöveg?

Egy SEO-barát szöveg arról szól, amit ígér, könnyen olvasható, hagy időt az olvasónak a szusszanáshoz. Egy vagy több kulcsszóra összpontosít, hivatkozik saját és más oldalakra, és itt-ott egy-két releváns kép is felbukkan benne.

A kulcsszó kiválasztása

Nem mindegy, hogy milyen kulcsszót választunk: a rövid kulcsszavak bár csábítónak tűnhetnek, az emberi agy máshogy működik. Kevesebben keresnek rá arra a szóra, hogy „muskátlipermet” mint arra, hogy „muskátlik permetezése” vagy „hogyan permetezzem a muskátlimat”. Az úgynevezett long-tail kulcsszavakkal egyes esetekben jobban járunk. Végül pedig az sem mindegy, ki ellen versenyzünk a kulcsszóért: a „Facebook” kifejezéssel már igazán kár felvenni a versenyt.

Aztán az sem mindegy, hogy hogyan szórjuk meg a szöveget a kulcsszóval. A helyes arány valahol 2% körül van, azaz két kulcsszó jut száz leírt szóra. Beleszámítanak természetesen a címben és fejlécekben feltűnő kulcsszavak is, illetve ezek szükségesek is. 

A szöveg hosszúsága

A szöveg hosszússága csak annyiból fontos, hogy elérjük a háromszáz szót. Rizsázás nélkül lehetőleg. Arról, hogy aztán érdemes-e megállni 300 körül, vagy elmehetünk ezerig, minden szövegíró máshogy vélekedik. A jó szövegíró biztosan tudni fogja, hogy az adott témáról mennyit és hogyan lehet írni.

Linkbuilding

A keresőmotor szempontjából jó tartalom az, ami fel van lazítva képekkel, logikusan és lépcsőszerűen rendeződik. Az egyes fejlécek, bekezdések egymásra építenek és kapcsolódnak egymáshoz. Az is számít, hogy ki hivatkozik ránk, és mi kire hivatkozunk: ha releváns linkekkel tűzdeljük meg a szövegünket, akkor elkezd felépülni egy hálózat (az oda-vissza linkelésből), amiből a keresőmotor megérti, hogy melyek a fő tartalmaink és kik a partnereink.

Rövid lista (a teljesség igénye nélkül) arról, mi minden szükséges ahhoz, hogy SEO-barát tartalmat alkossunk:

 • kulcsszó
  • van egy kulcsszó, amelyet nem használtunk korábban az oldalunkon (ha ugyanazt használjuk fel kétszer, lényegében magunkkal versenyzünk)
  • a kulcsszó megjelenik a címben és fejlécekben (lehetőleg az elején)
  • a kulcsszó megjelenik az első bekezdésben
  • kulcsszó-sűrűség: nem pakoljuk túl a szöveget, nem is hiányzik belőle
 • a szöveg legalább 300 szóból áll
 • vannak az oldalon képek, „alt” taggal
 • a H1, H2, H3 fejlécek logikusan és következetesen vannak használva
 • metaleírás: ez jelenik meg a találat alatt rövid szövegként, rendszerint 120-160 karakter (és nem több)
 • slug: az oldal linkjében tükröződnek a kulcsszavak (jelen esetben: a „SEO-barát” a cikk (am-business.eu/seo-barat-szoveg-keresooptimalizalas-blog) linkjében
 • linkbuilding
  • tartalmaz a saját oldalunkra mutató linkeket
  • tartalmaz külső oldalakra mutató linkeket

Vektorgrafika egy képernyőről SEO felirattal.

Nem mindegy, hogyan írsz

Nem csak azért, mert a fentebb felsorolt szempontokat szem előtt kell tartanod egy SEO-barát szöveghez, hanem azért is, mert bárki olvashat. És ha bárki olvashat, akkor az a cél, hogy mindenki megértsen, aki el akar olvasni. A barokk körmondatok és nehezen érthető szövegek megmaradhatnak az irodalomnak, az internet népe más trendet követ: legyen világos, könnyen fogyasztható. Sőt, lassan a szöveg sem elég, sokkal inkább hajlunk a képi és videós tartalmak felé.

Nyelvünk sem segít benne igazán

A magyar nyelvvel még egyet nehezítünk a helyzeten. A magyar nyelv nem igazán SEO-barát. A SEO egyszerűen az angol világnyelvre lett kitalálva, ami pedig véletlenül sem olyan, mint a magyar. Értsd ezt úgy, hogy ragozunk, toldalékolunk, vannak ilyen-olyan szavaink, és azok is hosszabbak (több betűből állnak), mint az angolban. Ez azért is lehet problémás, mert a szöveg olvashatóságát a „Flesch Reading Ease”  képletével határozzuk meg. Annak pedig az egyszerű alapelve, hogy minél hosszabb egy mondat, annál nehezebben olvasható. Úgy, hogy hosszabb szavakkal indulunk alapból, az angol lépéselőnyben van.

Rövidítünk és egyszerűsítünk

A trend, hogy egyszerűbb szövegeket alkotunk, az amerikai elnöki beszédeknél is megfigyelhető: száz évvel ezelőtt az elnöki beszédeket csak egyetemisták értették meg teljes terjedelmükben, mostmár ez egy tizenévesnek is menne. Így van ez az online kommunikációban is. Ha nem tudod megfogalmazni egy rövid mondatban az üzenetedet, magad sem tudod, mit üzensz. És lehet, mosolygunk ezen, de sokszor a szövegíróknak is álmatlan éjszakákat okoz egy-egy ilyen mondat megfogalmazása.

Itt számít, mit mondanak rólad mások

Igen, a SEO az egy ilyen műfaj, fontos, hogy ki és mit mond rólad. A linkbuilding – linképítés – lényegében erről szól. Oldalon belül a saját tartalmak tudnak egymásra hivatkozni, így felépítve egy fontossági sorrendet az alapján, melyik melyikre és hányszor hivatkozik. Ugyanúgy, ezzel az olvasónak is segítesz a témához kapcsolódó tartalmat segíteni, így magadnál tarthatod. A másik oldalon pedig számít, hogy téged kik linkelnek. Nem mindegy, hogy egy gyűjtőoldalon vagy átlinkelve, vagy a Forbes weboldala hivatkozik rád. Ugye te is az utóbbinak örülnél inkább?

PR-cikk és közösségi médiajelenlét

A PR-cikk, vendégposztok és közösségi médiaoldalak azok, amelyek hozzáadhatnak a weboldalad értékéhez. Egy naponta százezrek által olvasott online napilap nem csak jó megjelenés, mert sokan átkattinhatnak hozzánk, de a Google szemében egy erős hivatkozási kapocs. A bloggerek is ugyanezt csinálják, csak kicsiben: egy másik blognál írnak vendégposztot, ami visszalinkel a sajátjukra. Öt-tíz ilyen cikk, és máris előrébb kerültünk a találatok között. A közösségi média platformjai is segíthetnek. Az, hogy hányan lájkolnak, osszák meg a tartalmunkat, ugyanúgy számít – igaz, kisebb mértékben. Egy lájk aligha ér fel egy PR-cikkel, de több száznak már van súlya.

Összegzés

SEO-barát tartalmat írni nem lehetetlen feladat. Világos szabályai vannak, adott a recept. Ez a recept pedig szövegenként változhat. A kérdés az, hogy melyik szövegíró hogyan módosítja a recept arányait: vannak trükkök, amelyektől szellősebb lesz a szöveg, van, ahová tömörség kell. A recept pedig:

 • jó kulcsszó megfelelő helyeken és megfelelő mennyiségben használva
 • a témához illő szöveghosszúság, illetve annak tagolása, feldarabolása
 • strukturált szöveg: fejezetcímekkel, fejlécekkel, szükség esetén felsorolásokkal
 • belső és külső linkek
 • képek megfelelő leírásokkal
 • egy rövid leírás (meta), ahogy majd megjelenik találatként és egy link, amiben szerepel a kulcsszó (slug)

És persze mindemellé meg kell találni a közös hangot az olvasóval és meg is kell tartani a figyelmét. Ha úgy érzed, hogy elakadtál, vagy egyszerűen segítségre lenne szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot.