AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
rögzített kupak coca cola

Rögzített kupak, mint a váltás oka

A vásárlói döntésben a csomagolásnak nagyon fontos szerepe van. Ezt szinte minden vállalkozó tudja. Hogyan történhet meg, hogy a csomagolás egy apró részletének változása felülírja az ügyfélhűséget. A gyártó picit változtatott én pedig máris a konkurenciánál költöttem a pénzemet. Valós történet arról, hogyan váltottam polcot az üdítős pultnál. A rögzített kupak volt minden bajom okozója. 

A környezetvédelemmel teljesen egyetértek, és támogatom az újrahasznosítást. Viszont nagyon utálom a kényelmetlen megoldásokat. Számos megoldás létezik erre a kérdésre, de a rögzített kupak nem lett a kedvencem. Noha, 2023-ban a Coca Cola Magyarországon és Szlovákiában is ezt a megoldást vezette be. Nagyjából 15 éve választottam őket, de most valami eltört a kapcsolatunkban. Persze, ettől ők még nyugodtan alszanak. 

Hűség 

Korábban mindig azt mondtam, hogy nekem a Coca Cola termékei ízlenek jobban. A Pepsi pedig hiába nagyobb, hiába jobbak a reklámjai, mégsem nekem vannak kitalálva. Ha az jött szembe, megittam, de első választás sosem volt a számomra. Egy barátom egészen odáig megy, hogy számára az már nem is kóla, csak másolat. Először még általános iskolás koromban ittam, és ha épp nem vizet iszom, akkor most is ez a választásom. Mindenhol ugyanolyan, nem lehet benne csalódni. Ez pedig egy terméknél nagyon fontos: azért vagyok hűséges fogyasztójuk, mert tudom, hogy a számomra megfelelő minőséget fogom kapni. A termékkel és az észlelt minőséggel most sincs baj, csak van egy de. 

rögzített kupak coca cola

A rögzített kupak 

A kupak ugyanis már nem levehető. Tölteni belőle számomra kényelmetlen, sokszor emiatt ömlik ki, ami ugye bosszúságot okoz. Autóban inni belőle meg kifejezetten barátságtalan. Vagy az arcomat karcolja össze, vagy a ruhámat öntöm le. Egy szóval az ügyfélélményem itt sérült. Küzdöttem vele, megpróbáltam megszokni, aztán úgy döntöttem, hogy nem kérek belőle többet. Nem volt kényelmes, és utána én már ezt nem is akartam. Az üdítővel semmi bajom nem volt továbbra sem, de a rögzített kupak sehogy sem lett a kedvencem. Nevéből adódóan pedig kifejezetten ragaszkodó fajta, így az sem jött be, hogy megpróbálom eltávolítani és “normál” kupakként tovább használni. Marad még a pléhdobozos verzió, de italnagykert nyitni sem tervezek, szóval elvetettem.  

Helyettesítő termék kerestetik 

Itt került képbe a Pepsi. Adta magát, hogy a “másik” üdítőóriásnál keresek vigaszt. Igazából ketten vannak a piacon, ami mindenhol elérhető, noha számos más gyártó akad, de mondjuk a Cola Turka importőre sem akartam lenni. Pepsi mindenhol van, és könnyen elérhető. A legfőbb pedig nincsen sehol rögzített kupak. Tudom, hogy most minden Coca Colás barátom kiakad: hogyan tudtad meginni? Nem volt furcsa az íze? Nos, furcsa nem volt, csak más. Ahogyan mindennek megvan a sajátságot világa, úgy a kólának is. De ez semmiképp sem volt rossz, elviselhetetlen vagy negatív. Nem éreztem azt, hogy vissza kellett volna lépnem, rossz alkut kötöttem volna, vagy csak valami pótlékot kapnék. 

1-2 után 2-1 

Ha ma kérdeznek, akkor a Pepsi vásárlójának mondom magam. Ha kólát veszünk, akkor ezt kérem, persze, ahogyan az elején is, megiszom a másikat is. Vesződni viszont továbbra sem akarok, ezért egy részletkérdés tudta megváltoztatni a preferenciáimat. Ha ízzel, design-nal, reklámmal bármivel akartak volna átvinni a másik oldalra, valószínűleg nem sikerül soha. A saját kényelmem és praktikumom viszont rólam szól. Az összes többi viszont róluk. Ez pedig óriási különbség. Amit az én érdekeimet érzem sértve, azonnal lépek. Vagyis, ha azt érzem, hogy szorít a cipőm, akkor mozdulok. Hiába mondták el korábban mások ezerszer, hogy kicsi a cipőm, nekem kell éreznem. Ha most eltűnne a rögzített kupak visszamennék-e a Coca Colához? Azt gondolom, hogy nem, mert egyszer már csalódtam bennük. Nem bojkottálok, nem utálkozok, csak szép csendben eltört köztünk valami. 

rögzített kupak coca cola

Ilyen van máshol is? 

A részletek nagyon fontosak. Korábban előfordult, hogy az ügyfelünk azután tudta meg, hogy írunk pályázatot is, hogy beszélgettünk arról, mennyit szenvedett vele. Pedig addigra már több, mint egy éve együtt dolgoztunk. Mégis, a “csomagolásunk” az volt számára, hogy marketingügynökség, nem pedig az, hogy pályázatírók. Te is rendelkezel valamilyen címkével az ügyfelek szemében, ami nem biztos, hogy teljes vagy akár jól jellemez Téged. Illetve Neked is meglehet a magad fejlesztése (még ha nem is készül rögzített kupak), ami nem lesz számukra kényelmes. Gondolj csak az e-receptek és az idős orvosok esetére. Utálják, szidják és nagyon gyengék benne. Aztán van, aki épp emiatt hagyja el a pályát. Más beleszokik, megint más pedig megíratja az asszisztensével, vagyis megszökik. Ha ilyesféle radikális fejlesztést csinálsz, legyen az bármilyen apró is, érdemes hatástanulmányt készíteni.  

Szerintük rendben 

Azt gondoltam, én vagyok bolond. Majd internetes keresés után rájöttem, hogy ez lehet, de akkor legalább egy bolondközösség tagja vagyok. Ugyanis másokat is zavar a rögzített kupak, de akkor is marad. A Coca Cola azt állítja, a beszállítókkal végzett széleskörű kutatás alapján döntöttek emellett. Ez szép és jó, viszont arra nem találtam információt, hogy a vevőket is megkérdezték volna. Az ő érveik, miszerint kényelmes és higiénikus az új kupak, pont ellentétes az én tapasztalataimmal. Itt pedig belép a kisördög is: azt gondolom, én tudom jobban, hogy milyen élményem volt. Bár, az is lehet, hogy ez csak egy jóléti probléma, ami a megszokásokra vezethető vissza. Ez pedig egy másik nagyon fontos faktor. 

rögzített kupak coca cola

Már gyerekkoromban is 

A nosztalgia egy nagyon erős mágnesként működik. Gondolj csak a retróbulikra. Emlékeink fűződnek az ilyen dolgokhoz és ami sokkal erősebb: akár évtizedek óta így csináljuk. A nagymama receptje is generációk óta ugyanolyan és épp ezt szeretjük benne. A változástól ugyanis mindenki fél. Még ha furán hangzik is ez, de igaz. Ha egy márka teljesen unalmasan ugyanazt adja, az még nagyon jól is működhet. Van egy számomra nagyon szimpatikus reklám Ausztriában. Több, mint húsz éve hallottam először és unalmasan, de stabilan ma is megvannak a stabil elemei: szlogen és oroszlánbőgés. De ha a Red Bull rajzfilm-szerű reklámjait nézed: azok is keveset változtak az elmúlt évek során. Ha pedig holnaptól a dobozok sem kék-ezüst színűek lennének, nem találnád. 

Apró dolgok nagy hatása 

Ahogy láttad, a rögzített kupak nem az én problémám. Vagyunk vele néhányan és még országos portálok is foglalkoztak vele. Persze, ez jó lehet a márkának, mert beszélnek róla, de a negatív kontextus talán mégsem annyira építi őket. A kérdés számomra inkább az: vajon mit csinált jobban a Pepsi? Kivárja, amíg kötelező lesz a környezetbarát kupak, és azt a megoldást másolja majd, amit a fogyasztók szerettek? Esetleg megtalálta a saját megoldását, ami látszólag ugyanolyan, mint a régi? Vagy csak úgy gondolták, hogy a kupak nem egy designelem és végül ez hozott sikert? Nem tudom, minden esetre a Coca Cola számára ez inkább lett öngól, mint siker.