AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Rendet rakok az asztalon és a fejemben is

Sose voltam rendszerető. Gyerekként nem akartam elrakni a játékaimat. Az egyetemen nem tudtam, milyen kurzusom van éppen és hol kellene lennem a városban. A népszerű mondás szerint ugye a zseni átlátja a káoszt. Nos, én mindenképpen zseninek akartam tűnni. Aztán valami megváltozott bennem. Most jobban szeretem előre és tisztábban megszervezni és látni a dolgaimat. Természetesen, az asztalomon is a clean desk-szabály uralkodik, ahogy ezt multis környezetben hívnánk. 

Mindenkinek megvannak azok az életszakaszai, amikor azt hiszi, hogy ő mindent jobban tud. Aztán van, aki belátja, hogy mennyi mindent nem tud. Van, aki nem látja be. Egy dolog viszont sok emberben nem változik: még mindig hiszik, hogy ők tudják a dolgokat a legjobban, csak keresnek hozzá működő metódusokat is. Nos, valami hasonló történt velem is. A rendrakás nem villámcsapásként ért, vagy hirtelen rájöttem, hogy mennyivel szebb így az iroda. Egész egyszerűen arra jöttem rá, hogy valamin változtatni kell, különben az eredmény sem lesz más. Persze, ezt sem tudatosan mondtam ki, csak így utólag könnyű megmagyarázni a miérteket. Folyamatosan keressük a cégben azokat a módokat, ahogyan valamit gyorsabban vagy jobban vagy eredményesebben tudnánk csinálni. Ez is egy ilyen lépcső volt. 

Irány a dobogó teteje

Egy hete a Felvidéki Vállalkozói Expó egyik előadója Risztov Éva volt. Nagyjából 20 évet dolgozott az életében azért, hogy olimpiai bajnok legyen. Amikor viszont “csak” ezüstöket nyert, az edzője azt mondta, jövőre elvégezzük ugyanazt a munkát, mint idén és majd meglátjuk. Nos, ez az a hozzáállás – és ezt nem csak én mondom -, amivel biztosan nem lesz jobb az eredmény. Nem úszó vagyok, hanem marketinges, de a mi dolgainkra is ugyanígy igaz ez. Ebből a vágyból táplálkozott bennem is az, hogy az irodában kissé szigorúbb legyek önmagamhoz. Ugyanis elsőként talán ez az, amit számomra a rendrakás jelent. Gyerekként is utáltam, és általában csak valamilyen külső kényszer (röviden: anyukám) tudta kiváltani belőlem. Ha felcsapnád a közhelyszótárat, most jönne az a rész, hogy a változás a komfortzónádon kívül kezdődik. 

Más látásmód

Meséltem már róla, hogy nemrég elvégeztem Thomas Mangold kurzusát az időmenedzsmentről. Nos, pozitív hatásai vannak rám nézve, legalábbis én ezt érzem. A közhelyszótárban most jönne a placebo-hatás nevű szócikk, de az eredmények alapján tényleg működik. A kurzus témája egyetlen dolog volt: tervezd és szervezd meg az éltedet jobban, mert ez az eredményességed kulcsa. Itt pedig kiemelten fontos, hogy mit csinálsz. Nos, ha a nap jelentékeny részében keresed a cetliket, a tolladat, a fülhallgatót vagy bármi mást, akkor azt az időt elvesztetted. Apró lépések ezek, mégis, ha összeadjuk, akkor ki tud jönni több óra is egy héten. Korábban már kiszámoltuk, hogy néhány apró késés hogyan vesz el heteket az éves munkaidőből. Nos, olyan ez is, mint amikor spórolsz az ételekkel. A legdrágább az, amit kidobtál. 

A tökéletes hét

A kurzuson megterveztük a tökéletes hetünket is. Milyen lenne, ha minden kottaszerűen ahhoz igazodan, amit én szeretnék. Az ébredés, a kommunikációs tér (amin kívül nem e-mailezek és nem telefonálok), a heti háromszori sport és a természetes önfejlesztés. Nos, azzal mindenki tisztában volt, hogy ilyen hetünk sohasem lesz. Ugyanakkor adott egy kis rendszert ebbe is. Néhány pontot ugyanis le tudsz rögzíteni. Nekem az első ilyen az önfejlesztés lett. Betettem a hetembe, és mióta figyelek rá, azóta sikerült is időt szakítani rá. Igaz, ez a terv nem számol a véletlen-faktorral. Amikor hirtelen egy projekt a rá szánt idő kétszeresébe “kerül”. Vagy amikor bejön egy váratlan dolog, ami szintén időt igényel. Számomra ez inkább olyan, mint a településeken az áthaladási időt mérő kamera. Lehet, hogy nem mindig megyek 50-nel, de ha az átlag kijön, az már jó alap. 

A kulcs a felkészülés

Pontosan úgy, mint az olimpiai bajnokoknál, szerintem a vállalkozásodban is a felkészülés jelenti a legfontosabb részt. Ez a jéghegynek az a része, ami kívülről nem látszik. Nemrég olvastam egy könyvet, ami pontosan arról szól, hogyan készülhetsz fel minden lehetőségre. Vagyis, hogyan működhetsz sakk nagymesterként. Magnus Carlssen például 15 lépést gondolkodik előre, ezért viszonylag nehéz megverni. Az én vállalkozásomban a felkészülést nagyon sokszor a körülmények jelentik. Ennek része az is, hogy a munkanapok megtervezése már nem az első feladat reggel. Egész egyszerűen azért, mert akkor egy megszakadt folyamatot kell újra felvennem. Az előző nap utolsó feladataként rakom össze, hogy másnap mit kell megcsinálnom, hiszen így a friss folyamatokban még látom a következő lépést. 

Nálam ez nem működik...

Nos, ha nem hiszed el nekem vagy Risztov Évának, ne csüggedj. Egy hete mutatták be a Napóleon című filmet, ahol szintén fontos szerepet kap a rend. Ugyanis a rendnek, a felkészülésnek és a fegyelemnek köszönhetően nyer meg Napóleon számos csatát. Persze, ha nem ezen a szemüvegen keresztül nézed a filmet, az sem baj. A sikert viszont soha nem a nagy és látványos dolgok hozzák, hanem az aprók, amik sokszor észrevétlenek. Az olyan dolgok, minthogy elvesztegetsz-e napi 10 percet az íróasztalodon való kutakodással. Ezzel kapcsolatosan egy másik bölcsesség jut eszembe: nem kell megoldani egy problémát, ha nem hozzuk létre. A rendetlenség pedig pontosan egy ilyen probléma lehet. Azt is gyorsan hozzáteszem, hogy nekem sem kényelmes és önkontrollt igényel, hogy minden nap végén rend legyen. 

Tough love

Nagyjából tíz éve vettem részt egy angol menedzser vezetőfejlesztési kurzusán. Még mielőtt megmosolyognál, ha ismersz, igen, 22-23 éves voltam akkor. Nos, David, a trénerünk, aki egy 50-es, tapasztalt vezető volt, gyakran használta a tough love kifejezést. Magyarra nehezen fordítható, nehéz, kemény szeretetet jelent. Valami hasonló kell magaddal szemben a változásokhoz. Érted haragszom és nem ellened – mondaná a magyar. Ha nem szereted a szabályokat, elfogadom, én sem. Ha azt gondolod, hogy nincs rá szükséged, elfogadom. Viszont – ezt pedig már egy másik beszélgetésen hallottam – a hangyák magukban nagyon kicsi és gyenge élőlények. A hangyaboly viszont szuperszervezetként működik. Igen, a kulcs itt is a rendszerezettség. 

Év végén még hangsúlyosabb

A marketingben valamikor szeptember közepén kezdődik az év vége, és egészen az év valódi végéig tart. Számunkra most kiemelten fontos, hogy minden másodpercet valóban hasznos dolgokra fordítsunk. Sokasodnak az események, és decemberben csak két hetet dolgozunk, aminek egy havi eredménye kell, hogy legyen. Ehhez pedig rendszerek és folyamatok kellenek. Talán furán hangzik, de 10 összetett projektet már nem tudok átlátni Excel-táblában. Főleg úgy nem, hogy több kolléga munkáját koordinálom. Tehát itt is rend kell, hogy uralkodjon, különben biztosan elúszunk. Végezetül: tudod, miért a japán autógyártók a legjobbak a világon? Mert ha feltűnik egy probléma, akkor 59 percen belül (nem 60, csak 59) megoldást kell találjanak. Nálunk mennyi időre van szükség? Vagy inkább megtanulunk együttélni a problémával?