d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
reklámetika üzlet etika am business marketing

Reklámetika – a reklámod ne csak hatásos legyen…

Mára szinte minden reklámfelületté vált, főleg, ha az online térben barangolunk. A weblapokat már alig tudjuk elképzelni fel-fel villanó hirdetések nélkül. Éppen ezért, valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy miközben egy komoly hangvételű, súlyos témát boncolgató weblapon járt, belemerült a tartalomba, hirtelen valami nem odaillő vonta el a figyelmét… A reklámetika sajnos gyakran a feledés homályába merül. Hiába a különféle reklámszűrő alkalmazások, a legtöbb online vállalkozás számára elengedhetetlen a hirdetésekből befolyó összeg, ezért gyakran csak a szűrő deaktiválása után tekinthetjük meg a tartalmakat, így akaratlanul is rengeteg hirdetésbe futhatunk bele. Önvizsgálat, reklámetika és hirdetési útmutató pár percben.

Politikailag (nem) korrekt?

A legkellemetlenebb szituációkat az szüli, amikor ellentmondás alakul ki a weblap tartalma és a rajta szereplő promóció célja közt. Vegyünk egy egyszerű példát: egy cikk a túlzott cukorfogyasztás, a cukorbetegség veszélyeire hívja fel olvasói figyelmét, azonban a cikket egy kívül-belül cukros, kalóriaszámot tekintve igencsak gazdag édességet kínáló cég hirdetése szakítja meg. Nem túl szerencsés helyzet. Se a cikket közlő oldal, se az édességet árusító cég szempontjából…Oda a hitelesség, mindkét fél részéről.

reklámetika üzlet etika am business marketing

A reklám hiánya

A példához hasonló, rosszul elhelyezett reklámokkal bizonyára már mindannyian találkoztunk, de feltűnt már nekünk valaha azok teljes hiánya? Valószínűleg nem, kivéve, ha kifejezetten felhívták erre a figyelmünket. A reklámok hiányának jelzése, egy-egy érzékeny téma esetén hasznos lehet, hiszen jó színben tünteti fel az adott weblapot. Igenis fontos, hogy bizonyos témák fajsúlyosságára tekintettel legyünk és meghagyjuk azokat reklámmentes övezeteknek. A hitelesség a legfontosabb, ne hagyjuk, hogy a rossz beállítások miatt a „kellemetlen elhelyezés” hibájába essünk.

Legyünk etikusak

Vállalkozóként érdemes odafigyelni arra, hogy a reklámunk ne csak hatásos legyen, de az erkölcsi értékrendünket is tükrözze, ne csak tartalmilag, de a megjelenési körülményeit tekintve is. Apróságnak tűnhet, mégis kiemelkedően fontos. Ha elveszett lennél, akkor egy szövegíró segíthet az etikus megfogalmazásban, míg egy marketinges a szűrésekkel és megjelenítési helyszínekkel tud játszadozni!