AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
reklám marketing ráncfelvarrás frissítés

Ráncfelvarrás plasztikai sebész nélkül – reklámmal

A világszerte népszerű Modern család című sorozatban az idősödő szekrényguru, Jay Pritchett úgy dönt, hogy újraforgatja a reklámot, amivel fiatalkorában a cége híres lett. A ráncfelvarrás megtörténik, azonban senki sem érti a spotot. Pontosan úgy, mint ahogy azelőtt sem értették, mégis működik. Vajon ez egy olyan húzás, ami csak a sorozatokban működik, vagy van rá példa a való életben is?

Cseppenként jön az ihlet

Hasonló ötlettel állt elő a Béres Gyógyszergyár is. Korábban jól teljesítő reklámokat vettek elő, frissítettek fel kicsit, majd forgattak újra. Az eredmény pedig azt igazolja, hogy érdemes volt, hiszen a kisfilmekkel hosszú időn keresztül találkozhatunk. Ha csak magamról beszélek, – és talán megengeded, hogy marketingesként kicsit nehezebb velem – a kampány működik. A dallam ismerős volt, és gyerekkoromból azt is tudtam, hogy a végén a jó válasz a Béres Csepp lesz. Biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül, és sokan, akik gyermekként kapták az immunerősítőt, a vírusos időszakban újra ezt választották.

Van, aki már régóta csinálja

A zeneiparban ez sokkal gyakoribb és éppen ezért kevésbé érdekes történet. Ha van zenei emléked 2003-ból, az szinte biztosan a moldáv O-Zone popcsapat Dragostea din tei című slágere. A fél világ énekelte, bár szinte senki sem beszélt románul. Mégis, óriási sikert arattak, noha a három srácot (most már középkorú urakat) azóta is ezzel kötik össze. Hiszed vagy sem, a dalt azóta is rengetegen feldolgozták, készítették el a maguk verzióját részben vagy egészben. Születtek paródiák, átiratok és ráncfelvarrás után slágerek is. Hogy mi a titok? Miért működik ugyanaz a dal több generációban is? Nagyon egyszerű.

https://www.youtube.com/watch?v=YnopHCL1Jk8https://www.youtube.com/watch?v=sok8kp_DSqEhttps://www.youtube.com/watch?v=CE7ymQByeH0

A ráncfelvarrás mindig bejön?

Az emberek alapvetően ugyanazokra a dolgokra rezonálnak. Függetlenül nyelvtől, vallástól vagy kultúrától. Épp ezért, ha van egy jól sikerült dalunk, azt el tudjuk lőni több generációban is, kisebb-nagyobb ráncfelvarrás után. Maradjuk a moldáv srácoknál: 2012-ben a német ItaloBrothers készített belőle kissé zúzósabb, diszkósított verziót. A közelmúltban pedig a refrén a szintén német Leony dalában, a Faded Love-ban tért vissza. Hogy ezekben mi a közös? A rengeteg megtekintés a Youtube-on, ami jelenleg a zeneipar egyik legfontosabb mérőszáma. Ugyanakkor, ahogyan korábban már foglalkoztunk vele, ha egy ötlet jó, de még nem tökéletes, akkor csiszolnod kell. Mielőtt feltárhatod sokszínűségét, vagy ahogy a kritikusaid mondják: lehúzhatsz róla még egy bőrt.

Akár régi, akár új dolgokról van szó, a pontos szövegezés mindig fontos. Ezt követheti egy jó marketingterv, de lehet, hogy a szöveg egy pályázat formájában hoz pénzt.