AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
probléma facebook google leállás

Hiba a mátrixban: leállt a Facebook!

Az elmúlt hét kicsit furábbra sikerült mindenkinek. Hogy mi okozta a világméretű zavart? Pár techcég. Ugyanis nem működött a Facebook, a Messenger és a Google szolgáltatásai. Nézzük, mi történt, és mit jelent ez nagyobb spektrumban. Houston, ez már probléma?

2020 nem átlagos év, ezt már kezdjük megszokni. Emellé jött viszont az újabb armageddon: nem működött a közösségi média. Ami sok, az sok, mit tehet ilyenkor az egyszerű, hétköznapi ember? És mit tehet egy vállalkozó? Főleg, ha szinte az egész élete és egész vállalkozása a Facebook és a Google appjainak vállán nyugszik?

Bajban vagyok?

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy miért nem jó, ha egy lábon állsz. Még talán kettő sem elegendő. Gondolj arra, mi történik, ha egyetlen egy forrásból hallanak csak Rólad az ügyfelek? Sokszor hallom ügyfelektől, hogy “az én ügyfeleim a Facebookon vannak”. Sokan kizátólag ezt az egy csatornát használjátok. Ami alapvetően nem probléma. Legyenek is, hiszen jelenleg “mindenki fent van”. Rendben van, de mit csináltál a napokban, amikor nem tudtál posztolni? Nem érkeztek megrendelések üzenetben? Nem mentek a hirdetéseid sem! Akkor most megszűnt a vállalkozásod?

probléma facebook google leállás

Egylábas vagy?

A focisták közt nagy kincs az a játékos, aki kétlábas, vagyis mindkét lábával képes (értékelhetően) játékba avatkozni. A vállalkozásoknál ez másképp van. Attól lehetsz különleges, ha egylábas vagy. Minél több csatornán hallanak Rólad, annál jobb! Ez mint hüvelykujj-szabály megfelelő, de csak kiindulásnak elégséges. Használd a Facebookot, sőt, bolond lennél nem használni! Viszont ne engedd, hogy a vállalkozásod Facebook-függő legyen. Vagy Google-függő. Vagy bármilyen függő. Ugyanis ezekben az esetekben a Te sikered (és ezáltal a bevételed!) valaki külsőn múlik, amire semmilyen ráhatásod nincsen! Egyszerűsítve: van egy CEO a cégedben, aki bármikor törölhet mindent.

A megoldás

A marketingeszközök tárháza szinte végtelen. Az, hogy mennyit használsz belőlük, a Te döntésed. Probléma, ha csak egy befutóra teszel, mert sebezhetővé válsz. De az, hogy a Te vállalkozásod számára a megoldást a 3, 4, vagy akár 8 eszköz jelenti, már Neked kell eldöntened. Nyugodtan használj fel klasszikusokat is. Szerinted hányan kapnak ma még postai levelet? Éppen ezért, ha Tőled érkezik egy, akkor az esemény! Vannak még olyan eszközök, amiknek a használata egyéni hangot jelenthet a számodra. Használd ki ezeket is, és így nem egy amerikai irodában, esetleg szerverszobában fog eldőlni, hogy a következő hónapban mennyi az árbevételed. 

Ha lépnél, hogy ne legyél kitéve a techcégek hullámzásainak, keress egy marketingest. Ha pedig a pontos fogalmazásban keresel segítséget, egy szövegíró segít majd!