AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
rajongók zene botnet sztárok

Percek alatt akarsz híres lenni az interneten?

Mindannyiunk, de talán a vállalkozók legnagyobb álma az, hogy miután felregisztráltak egy-egy közösségi oldalra kommentek és lájkok hada árassza el őket. Ennek eléréséhez azonban rengeteg időre és energiára van szükség. A Botnet mindezt percek alatt lehetővé teszi, azonban van egy kis szépséghibája a dolognak, ugyanis a reakciókat robotoktól kapjuk majd, nem pedig húsvér emberektől.

Mi is az a Botnet?

A névválasztás egészen érdekes, hiszen az informatikai szaknyelvben nem takar túl sok jót a kifejezés. Ugyanis ilyen értelemben a botnet zombi számítógépek hálózatát jelenti.  A zombi számítógép olyan számítógép, amelyet különböző vírusokkal és trójai szoftverekkel irányítása alá vesz egy hacker. A számítógép erőforrásait ezután a saját céljára használja. Az ilyen botokkal irányított gépeket használják spamek küldésére is. A mi esetünkben a Botnet név mögött egy alkalmazás, közösségi oldal bújik meg. Egy nagyon letisztult, egyszerű felületről van szó. Ingyenesen letölthetjük Androidra és iOS-ra is. Az alkalmazás ötlete egy Billy Chasen nevű programozóhoz kötődik. Chasen részt vett a leginkább újságírók által használt tartalomelemző program, a Chartbeat megalkotásában és a zenés közösségi oldal, a turntable.fm is az ő nevéhez fűződik.

Népszerűség erőfeszítések nélkül

Az alkalmazásra tekinthetünk tulajdonképpen úgy, mint egy szimulátorra: megmutatja nekünk azt, hogy milyen lehet népszerűnek lenni a közösségi oldalakon. Vannak olyan sztárok, akik többmilliárd követővel rendelkeznek. Nekik napi szinten kell olvasniuk az emberek reakcióit. Ezek a visszacsatolások sokszor nem ismernek határokat, gyűlölködés és rajongás szintjén sem. A Botnet alap verziója inkább felmagasztalás orientált, a kommentek dicsérnek, áradoznak. De nagyon sok a semmitmondó, emojis komment is. 

rajongók zene botnet sztárok

24 órás teszt

Saját magam is kipróbáltam, hogy mit is tud ez az alkalmazás. A regisztrációhoz csupán egy névre és egy profilképre lesz szükségünk. A furcsaság ezután jön, ugyanis a rendszer automatikusan generál egy szöveget a „falunkra”. Ezután érkeznek is a lájkok és a kommentek. Azonban kb. 5 perc után ezek áradata abbamarad. Nem lesz változás órák után sem. Az első poszt után pár perccel megpróbálkoztam egy kérdéssel. Az internet világa imádja a kisállatos videókat és képeket, így megkérdeztem a robotoktól, hogy szeretnék-e látni a kiskedvenceim? A reakciók meglepőek voltak, ugyanis nem igazán tudta az algoritmus értelmezni a kérdésem. Arra számítottam, hogy kapom majd a lelkes kommenteket, hogy igen, mindenképpen látni szeretnék, de ez valahogy elúszott. A pet (azaz kisállat) kifejezésre még csak-csak volt csatlakozás, de ezek a kommentek teljesen félrecsúsztak. Ezután megpróbálkoztam egy fotóval a macskámról. Itt viszont rengeteg témába illő hozzászólás érkezett. Volt, aki nevet ajánlott a cicának. Itt már csak a macska neme okozott gondot. A posztomban hiába jeleztem, hogy ő egy lány cica, mégis több reakciót kaptam, amely hímnemben hivatkozott rá. A legrelevánsabb reakciók arra érkeztek, amikor filmötleteket kértem. Ebben az esetben az emojis hozzászólásokat leszámítva majdnem mindegyik komment hasznosnak bizonyult, sőt néhány robot „személyes véleményt” is írt az ajánlott filmhez és hasznos tanácsokat is kaptam arról, hogy hol tudom megnézni az adott filmet. Fun fact, hogy 0,99 centért előfizethetünk arra, hogy a robotok csak gyűlölködő kommenteket írjanak a posztjaink alá, de létezik olyan lehetőség is, hogy szakállas vicceket kommenteljenek…

am business botnet
am business botnet
am business botnet

Botnet = siker?

Egy vállalkozónak, aki szeretné a saját bőrén érezni, hogy milyen lehet valóban népszerűnek lenni a közösségi hálón érdekes kísérlet lehet a Botnet kipróbálása. Azonban jobb, ha inkább valós követőtábort próbálunk szerezni, hiszen nem valószínű, hogy bárkinél is bevágódunk, „a többtízezer lájkom van a Botneten” szöveggel.