AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
ötlet villanykörte projekt

Ötletből működő projekt

Rengeteg sikeres vállalkozó érzi azt, hogy kell még egy projekt. Ráadásul valami teljesen más. Sokan képesek ezt a lécet megugrani, mások számára azonban rögtön kódolt a kudarc. A legegyszerűbb volna, ha nem a régi tapasztalatok szerint kezdenének hozzá, hanem zöldmezős beruházásként. Hogy lesz az ötletedből működő projekt? 

Ha sikeres étteremtulajdonos vagy, logikus lehet, ha elkezdesz ételkiszállítással foglalkozni, vagy a jövőben egyes alapanyagokat magadnak termelsz meg. Ugyanakkor, ha cipészként is a csúcsra törsz, az utad nehezebb lesz. Hiába van vállalkozói tapasztalatod, hiába gondolod, hogy ha az egyik iparágban sikeres voltál, az leszel a másikban is, nem lesz igazad. Ez egyébként egy teljesen természetes emberi reakció. Büszkék arra, amit már elértek, és ezt jól is teszik, hiszen véletlenből nem épül fel egy cég sem. Ugyanakkor elfelejtik, hogy a sikerek miatt mennyit változtak, és azt is, hogy az új projekt – amennyiben új piacot is jelent – teljesen ismeretlen terep.

ötlet villanykörte projekt

Friss erővel

A siker kulcsa – mint az üzleti életben oly sokszor – itt is a pontos tervezés. A kezdetekkor sok garázscéget repít előre a lelkesedés, és a pénz hiányából adódó kreativitás. Amikor egy másik székből, pénzzel próbáljuk ezeket megoldani, pont a dolog lelke vész el. Nem születnek új megoldások, nincsen benne innováció, hanem mindent pénzzel próbálnak megoldani. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ilyen háttérrel lehetetlen új projekt sikerre vitele, azonban sokkal nehezebb. Ha jól magunkba nézünk, biztosan nem akarnánk újraélni a kezdeteket, amikor mindent meg kellett oldani, de semmire nem volt pénz. Érdemes ebben az esetben a tulajdonosnak befektetői szerepbe vonulnia, és friss projektgazdákra bíznia ötlete sikerre vitelét. Olyanokra, akikben még ott van a tűz, és akik nem mindent a pénztárca felől közelítenek meg.

Milyen a jó projekt?

Először is tervezz, validálj, valósíts meg és ellenőrizz. Pontosan tervezd meg, hogy mik a kulcsterületek, és ott milyen feladatok várnak rád. Mérd vissza, hogy működnek-e ezek az ötletek a gyakorlatban is, vagy csak saját magad és a családod szerint korszakalkotó az elképzelésed. Ha látszik, hogy működik az ötleted, kezdd el megvalósítani! Lehetőleg elsőként, mert ha sokáig tervezgetsz, megelőzhetnek. Az első ötleted úgysem lesz hibátlan. Ahogy elkezded a megvalósítást, látni fogod mi az, amin változtatnod kell. Biztosan előkerül olyan elem is, amit a projekt tervezésekor még nem vettél számításba. Végül pedig ellenőrizd, hogy abba az irányba haladsz-e, ahová szeretnél. Ha pedig nem, ne szégyellj korrigálni. Ugyanis, ha időben korrigálsz, rengeteg időt és energiát megspórolhatsz. Nem szégyen menet közben finomhangolni, hiszen a repülők sem egyenes vonalként repülnek.