d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
nyár van v lete ti poviem ako sa mám

Nyár van! Akkor is, ha vállalkozó vagy

Ebben a bejegyzésben egy kulisszatitkot is megosztok Veletek. Mégpedig azt, hogy miért nem lehet ugyanúgy kommunikálni, ha több célpiacon vagy jelen. De a legfontosabb mégis az, hogy nyár van! Ilyenkor pedig hódítanak a teljesen blőd slágerek és az unatkozó “majd holnap”-hozzáállású vállalkozások. Reméljük, Te egyik kategóriát sem kedveled. 

Szóval a cikk szlovák címe teljesen más. Egy könyvtől és a belőle kölcsönzött filmtől kölcsönöztem. V lete ti poviem, ako sa mám – vagyis nyáron elmondom Neked, hogy vagyok. Nos, ez ugye lefordíthatatlan, főleg, mert Magyarországon ezt a filmet talán senki sem látta. Magyar változata sincs, tehát hiába a nagyon frappáns cím, nem élne meg magában. Úgyhogy kellett valami lokalizált tartalom, és ha már popkultúra lett a szlovák alap, akkor legyen az a magyar is, így érkeztünk meg a Neotonhoz, és üvölthetjük, hogy nyár van! 

Fordítsuk komolyra 

Bármikor is olvasod ezt a bejegyzést, július 23-án publikáltuk. Még pontosan 161 nap van az évből – ami ugye nem feltétlen 161 munkanapot jelent -. Az év fele már elmúlt és mostanra világosan látszik, hogy haladtál eddig. Tudod, milyen tervekkel álltál neki a munkának még januárban és remélhetőleg azt is, hogy milyen eredményeitek voltak az első félévben. Mikor nekikezdtünk, még ambiciózusak voltunk, mindannyian. Reméljük, hogy ez a hozzáállás még itt van velünk. Mert az, ha most örvendezünk, hogy nyár van, még nem tölti meg az éléskamrát (vagyis a számládat) a télre. 

nyár van v lete ti poviem ako sa mám

Miért feszüljön egy kkv a terveken? 

Igen, ezt rengetegszer megkapom. Miért vannak ilyen pontos terveink? Miért képzelem, hogy mi mammutcég vagyunk, ahol szabályzatok kellenek? Miért kell néhány fős csapatnak CRM-rendszer? Nos, nem kötelező. Egyszerűen én így érzem jól magamat. Szeretem tudni, hogy hányadán állunk és főleg azt, hogy merre tartunk. A mai méreteinkhez talán ebből semmire nem lenne szükség, de öt év múlva nem ekkora cégben szeretnénk dolgozni. Ha azt mondom, nyár van, nem arra akarok gondolni, hogy az irodában fő ki az agyam a strand helyett. Sőt, azt akarom elérni, hogy akkor legyen nyár – a csapatunk többi tagjának is! -, amikor úgy döntünk. Ehhez viszont tervek, folyamatok és rendszerek kellenek. Magától ugyanis nem fog menni. 

Nyár van, hagyjál már ezekkel! 

A nyár csodálatos időszak a vállalkozóknak – gondolják a legtöbben. Igazuk is van, sokszor ilyentájt könnyebbek a napjaink, vagy akár csak 4 napot dolgozunk egy héten. Neked is ilyen csodálatos “problémáid” vannak? Ez az időszak tökéletes arra, hogy fejlessz! Akár magadat, akár a vállalkozásodat. Itt ér össze a nyár és az előző pont. Most lehet egy kicsit szusszanni és kitalálni, hogyan lesz még jobb minden ősztől. Sokan ilyenkor állnak át új rendszerekre, mert könnyebb betanulni. Mi például marketing stratégiát készítünk egészen 2024 végéig. Talán arra gondolsz, hogy nyár van és túl sok a szabadidőnk. Mi pedig talán arra gondolunk, hogy ebben óriási potenciál van. Ki tudja? 

Miért kell tervezzek? 

Sokszor hallom azt, hogy kisvállalkozásoknál nem érdemes tervezni. Rengeteg a bizonytalansági faktor. Senki sem tudja, hogy milyen körülmények között kell helytállnia, így a terveket is csak a kukának gyártjuk. Vagy rosszabb esetben a fióknak, mert bár elkészülnek, ezzel be is töltötték a küldetésüket. Én másképp látom. Nálunk azért készülnek tervek, hogy tudjunk fejlődni. Felelős vagyok a kollégáimért, ahogy ezt már sokszor mondtam. Nem elég, ha ebben a hónapban kapnak fizetést. Fontos, hogy számítógépet tudjunk venni, ha szükséges, be tudjunk iratkozni egy képzésre, ha hozzáad a teljesítményünkhöz, vagy megvehessünk egy új szoftvert. Szerintem ez nem kiadás, hanem befektetés. Azt viszont, hogy meddig nyújtózhatok a terveink mutatják meg. Ha nap végén marad a kasszában az még kevés. Mert nem tudhatom, hogy holnap is marad-e majd. 

nyár van v lete ti poviem ako sa mám

Stratégia, mint luxuscikk 

Nyár van, több, mint 30 fok és akkor ilyenekkel fárasztalak. Bár, lehet, hogy épp a medenceparton olvasod és akkor sokkal kellemesebb a téma is. Az év eleje mindig tele van bizonytalansággal. Főleg most, a kétszámjegyű inflációs adatok világában. Terveztünk de nem tudtuk, hogy a várakozásaink helyesek, vagy teljesen vakvágányon vagyunk. Most már talán látjuk, hogy merre fordul az év, sikeres lesz-e a választott út, vagy jobb lenne másikat keresni. Hat hónap elég arra, hogy meglásd, a stratégiád valóra váltása időigényes, vagy esélytelen. Ehhez viszont szükségeltetik egy stratégia, ami viszont sajnos nem általános. Ha Te rendelkezel vele, akkor viszont komoly versenyelőnyre tehetsz szert. Nem baj, ha nem tökéletes. Nem baj, ha pár hét vagy hónap múlva még csiszolgatod. Sőt, az sem, ha gördülő tervezést alkalmazol és hónapról hónapra igazítod. Csak legyen.  

Miért gondolom így? 

Ezt nem én gondolom így, elkészítettünk egy kutatást, amiben maguk a vállalkozók mondták el, hogy legtöbbször nem rendelkeznek marketingstratégiával. Persze, megértem, hogy miért nem állsz neki, ha teljesen mással töltöd a napjaidat. Nagy munka és ráadásul sokszor teljesen testidegen dolgokról szól. Nagyjából egy napod biztosan rá kell szánnod, ha hat hónapra előre akarsz látni. Hogy miért éri meg mégis? Tiszta fejjel tudsz tervezni, és a kapkodást kizárhatod az életedből. Legalábbis, ha betartod, a leírtakat. Nem kell hetente-havonta kitalálnod valamit, elég, ha felütöd a stratégiai tervedet és végrehajtod azt, amit rendszerben elképzeltél. Garantáltan nagyobb lesz a sikered és kevesebb az improvizáció. Persze, ha holnap történne valami, ami alapjaiban forgatja fel az iparágadat, akkor dobj el mindent és kezdj el erről kommunikálni. De ez stabilan, kiszámíthatóan nem hoz majd vevőket Neked. 

Nyár van, de nem tűnt fel 

Szerencsésnek érzem magam, mert a mi nyarunk nagyon intenzív és aktív. Óriási dolgokat csinálunk (persze, a saját szintünkön) és minden nap fejlődést látok, ha a kollégáimmal beszélgetek. Új lehetőségek nyílnak a számunkra és izgalmas tendereken veszünk részt. Az eredményeink pedig 20%-kal meghaladják a terveket. Nyár van és minden úgy áll, ahogyan kell (vagy még jobban). Most kellene hátra dőlni, feküdni a vízparton és kiélvezni, hogy milyen sikeresek vagyunk. Viszont ez az időszak veszélyes. Nyáron mindent könnyebben veszünk, a melegben nehezebben koncentrálunk. Annak ellenére, hogy a nyár is három hónapból áll, ami az egész év 25%-a. Az évet most nem tudod megnyerni, veszíteni viszont nagyon sokat lehet. Akkor is, hogyha az első hat hónapban még minden rendben volt.