AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
női egyenjogúság március 8. nőnap

Női vállalkozók, női kihívások

A március 8-i nőnaphoz kapcsolódva elgondolkodtam picit. Milyen is a világ 2021-ben, és hol van a nők helye benne? Túlléptünk-e a hagyományos nemi szerepeken, hogy a nők főznek-mosnak-takarítanak és gyereket nevelnek. Eljutottunk-e a genderparadicsomba, ahol mindenki egyenlő lehetőségek kapujában áll, és egyenlő bért kaphat. Vagy az anya az anya, a család meg család. Nézzük meg egy vállalkozó szemüvegén át!

Mi fán terem a női vállalkozó?

A kérdés úgy is feltehető, hogy legyen-e egy nő vállalkozó? Miért ne lehetne?! Miért skatulyáznánk be bárkit? Elképzelhetetlennek tartom, hogy ez bármilyen helyzetben is választóvonal legyen. A mi vállalkozásunkban sokszor nőké a végső szó, és egyedüli férfiként sem érzem magam elnyomva. Sőt, pont ez adja a csapatunk erejét, hogy mindkét szempont és mindkét gondolkodásmód teret kap. Sokszor ugyanis a lányok sokkal jobb beleérző-képességgel rendelkeznek mint én, ami pedig sikeresebbé teszi a Te kampányodat és hatásosabbá a szövegeidet!

Lemaradt hivatalok

Sajnos a hivatalos ügyintézés viszont még másképpen működik. Saját, személyes tapasztalatom, hogy ugyanazt az ügyet másképp kezelik, ha én férfiként kérdezek rá, mintha a lányok. Kaptunk már 300 napos határidőt, majd újbóli (férfihangú) kérésre 30 naposat. De az is előfordult, hogy egy korábban megoldhatatlannak tűnő együttműködést hoztunk tető alá egyetlen kérdéssel. Semmit nem csináltunk az egyes esetekben másképp, kedvesen vagy jobban, mégis más lett az eredmény.  A kísérletekben ez azonos eredményhez vezet, 2021-ben Közép-Európában viszont nem.

női egyenjogúság március 8. nőnap

Mit tehetsz?

Mindannyian együtt tudunk azért tenni, hogy ne legyen üvegplafon. Ha a Te csapatodban is nők és férfiak egyaránt dolgoznak, adj nekik egyenlő bért. Dolgoztass női vállalkozókkal is, és vegyél részt olyan rendezvényeken, ahol nők adnak elő. Meg fogsz lepődni, mennyi újdonságot elsajátíthatsz Te magad is, mennyivel gazdagabb lesz a vállalkozásod, és más szempontokat is figyelembe tudsz majd venni. Persze, nem azt mondom, hogy holnaptól kőművesként is foglalkoztass hölgyeket…Viszont adj(unk) nekik esélyt! A vállalkozás nem a férfiak sportja, bizonyítja ezt nap mint nap rengeteg sikeres cég, amit nők vezetnek és építettek föl!

Ha szeretnéd érvényesíteni a női nézőpontot a kommunikációdban, egy szövegíró segít majd benne. Marketingkampányodat is összerakjuk (nem csak) női célpiac számára. De akkor se keseredj el, ha nehezebb időszakon megy át a vállalkozásod, több pályázat is segíthet egy új fejlesztésben!