AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
nikola tesla

Nikola Tesla – mindent vagy semmit?

Márkanév lett, SI-mértékegység, megihlette a filmipart, színdarabot írnak róla. Ugyanakkor keveset tudunk róla, a mai napig rejtélyes alak, aki viszont a mindennapjainkra is hatott. Életét és kutatásait Európa-szerte mutatják be kiállítások, mégsem ismerjük őt eléggé. Nikola Tesla.

Kevés szerbnek adatik meg a világhír. Az pedig még kevesebbeknek, hogy haláluk után több mint hetven évvel márkák válasszák őket névadójukká. Már az is elég lehetne ahhoz, hogy foglalkozzunk vele, hogy az elmúlt héten Elon Musk és a Tesla bemutatta a legújabb formabontó pickupját. Ugye, hogy Nikola Tesla nélkül még egy 2019-es híradó sem megy le? 

Azontúl, hogy mára márkanévvé vált a feltaláló, gondolhatnánk, hogy Tesla egy boldogtalan és elégedetlen ember volt. Tudományos munkásságát az állandó rivalizálás és a folyamatos vereség jellemezte. Legkiválóbb találmányait Edisonhoz kötik, aki nem félt elorozni a ötleteit. Akkor mégis mi lehet a titka, hogy bár Edisont mindenki elismeri, mégsem ilyen gazdag az utóélete?

Nagyon egyszerű szabály

Rendkívül sok, hozzá hasonló embert ismer a történelem. Gondoljunk csak Sanders tábornokra és a KFC csirkéire. Vagy Steve Jobsra. Rengeteg álmodó volt, aki nem volt hajlandó belenyugodni a vereségbe vagy a sikertelenségbe. Folyamatosan küzdöttek azért, hogy ötleteik valósággá váljanak és sikerüljön elérniük az áttörést. Pontosan ilyen karakter volt Nikola Tesla is. Misztikumát erősíthette az is, hogy árammal foglalkozott a 19. század második felében, amikor az elektromosság még önmagában is földöntúlinak számított.

nikola tesla

Áramok harca

Napjainkra talán a tudományos világ egyik rocksztárjaként hivatkozhatunk rá. Kutatási eredményeit interaktív kiállítás mutatja be, szemben néhány, a fizikakönyvekbe száműzött kortársával. Jellemezhetjük a múlt század Stephen Hawkingjaként is. Életében 146 szabadalmat jegyeztetett be, és európaiként sikerült kiugró eredményeket elérnie az Egyesült Államokban is. Edisonnal a közös munkájukat egy elszámolási vita tette tönkre (Edison nem fizette ki Teslát), ami egyoldalú lejáratásig fajult. Egészen az áramok csatájáig fajult a helyzet, amelyben Tesla elméletét és a váltóáramot hozták ki hasznosabbnak és veszélytelenebbnek.

Rám is hat Tesla?

Szerintem már rájöttél. Lehet, hogy ellenséges a környezet. Lehet, hogy egyedül vagy. Lehet, hogy nem a saját szülőföldeden kell boldogulnod. Még az is lehet, hogy többször kell újrakezdened a nulláról. Végül, mégis eljuthatsz a sikerig és az elismerésig. Legyél Te is Tesla, és ha próbára tesz az élet, vágj vissza még keményebben és elszántabban!