AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Hogyan kell nemet mondani? Hát így!

„Figyi, belefér még egy apró feladat délutánig? Ezt még magadra tudnád vállalni?” Nemet mondani nehéz. Félünk, hogy azzal megbántjuk a másik felet, magára hagyjuk a feladatban, esetleg megbízhatatlannak tart majd minket. Viszont igenemberként sem lehet élni. Ha mindenki másnak igent mondunk, a saját életünkre mondunk vele nemet. Az utóbbi tűnik a legkönnyebb útnak, de korántsem helyesnek. Tarts velünk, megmutatjuk, hogyan lehet nemet mondani!

Miért olyan nehéz nemet mondani?

Ha te is ezzel küszködsz, megnyugodhatsz, nem vagy egyedül. A nem szócska jelentése ugyanis mindenki számára egyszerű: elutasítunk vele valamit. Ezt pedig akarva-akaratlanul összekötjük azzal, hogy ha a másik személy megkér valamire, akkor azzal a személyét is elutasítjuk. Pedig csak a feladatra mondtunk nemet, nem a személyre. Ezzel nem is a másik érzelmeit támadjuk, de még véletlenül sem vagyunk udvariatlanok.

Először is: tisztázzuk mire mondunk nemet!

Lehet, hogy amit a másik megfogalmaz, neki érthetően hangzik, de nekünk nincs meg minden információnk, hogy felmérjük a terepet. Ezért jó, ha visszatükrözzük azt, amit mondott. Ilyen esetben egy „Ha jól értem, akkor a Sziget egész havi jelentését kellene elkészítenem egy órán belül?” megteszi. Ebből kiderül, hogy csak a saját részünk kell – ha osztozunk mással a feladaton, egész hónapra, és az is, mi a határidő. A visszakérdezéssel nem csak információt gyűjtünk, de visszapattintjuk a labdát, ami hatására még meg is gondolhatja magát a másik fél.

Mutassunk megértést!

A másik fél nem véletlenül kér fel minket egy-egy dologra: megbízhatóak vagyunk, ő már túl sokat vállalt, vagy csak lepasszolná a feladatot. Egy univerzális értem, hogy nem egy egyszerű feladat és sok energiabefektetést igényel itt meg is teszi.

Mondjunk nemet!

Nincs mese, ki kell mondani: nem tudok segíteni, sajnos, én is maximális kapacitáson dolgozok. Nekem már nem fér bele. De sokszor elég az első fele is: sajnálom, most nem tudok segíteni. Ha túlmagyarázzuk magunkat, egyszerűen azt az érzést kelthetjük, hogy kibúvókat keresünk. (Még akkor is, ha ezt tesszük.) Melyik hangzik jobban?

  • Sajnálom, most nem tudok segíteni.
  • Nem tudok segíteni. Reggel elkéstem a melóból, és most eléggé meg vagyok csúszva, úgyhogy a napomat még be kellene a standard munkaidőben fejeznem. Hatra el is ígérkeztem már a barátaimnak, és nem igazán örülnének, ha lemondanám a programot.

Az utóbbinál bár úgy tűnhet, szimpátiát próbálunk kelteni azzal, mennyi szerencsétlenség történt és történhet még velünk, elveszítjük a komolyságunkat. A mi bajunk ha elkésünk, és az is, ha lemondjuk. Nem fér bele, sajnálom. Pont. Vége.

A másik ökölszabály: ne mondjunk többet a kelleténél!

Ezt pedig nem lehet eleget hangoztatni. Nem arról van szó, hogy titkoljunk el mindent mások elől. Inkább arról van szó, hogy ha nem tudjuk, milyen információk birtokában van valaki, törekedjünk minimális információt átadni, hogy a javunkra fordítsuk.

A képen egy való életben megtörtént eset olvasható. Az alany egy telefonos interjúra volt hivatalos a reggeli órákban, amit átaludt. Ahelyett, hogy az okokat sorolta volna hosszasan, miért történt így, egyszerűen fogalmazott. Elnézést és új időpontot kért. A válasz pedig érkezett is: elnézést kértek, náluk lehetett a hiba, és természetesen áttolják az interjút egy számára megfelelő időpontra.

Az embereket nem fogja érdekelni, ha a kiscicád unokaöccsének lánya beteg, és ápolnod kell. „Nem fér bele, sajnálom.” Ugyanitt: „Elnézést, hogy az interjún nem tudtam részt venni, meg tudnánk tartani egy másik időpontban?”

Reddit post - never volunteer information

Gyere ki nyertesként: ajánlj cserébe mást

Nemmel is lezárhatunk egy elutasítást. Azonban, ha fontos a jó kapcsolat megőrzése, próbáljuk meg a végét egy igennel zárni. Ajánljunk fel cserébe mást, még ha nem is egy tényleges ajánlatról van szó. Nem tudjuk megjavítani a biciklit? Oké, de volt az az ismerősöd, aki keni-vágja, adj rá egy kontaktot.

– Na és beleférne egy kávé a héten?

– Sajnálom, de ez a hetem már teljesen be van táblázva. Hétfőn beszéljünk róla újra, találunk egy időpontot.

Nekünk már mondtak nemet

Az írásunk pedig azért született, mert nekünk is nemet mondtak. Mégpedig úgy, hogy azért mégis kaptunk „valamit.” Andris a Red Bull Ringen szeretett volna forgatni, és ezért meg is kereste a felelősöket, akik ezt jóvá hagyhatták volna. Mint azt már tudjuk – Red Bull Ringes videó nem készült, de cserébe felajánlották, hogy van egy igen méretes sajtócsomagjuk tele fotókkal és videókkal, amiket bátran felhasználhatunk.

Nemet mondtak? Igen. De igent is? Igen. Összefoglalásképp tehát, derítsük ki tehát, mit akar tőlünk a másik fél! Értsük meg az igényeit, és mondjunk nemet bátran. Ha releváns, ajánljunk fel cserébe valamit ellenszolgáltatásként. Nemet mondani nehéz, de nem nehezebb, mint az életünk, ha mindenre igent mondanánk.