AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
nagy noémi businessblogger.hu am business

Nagy Noémi: „A legnagyobb segítség a pozitív visszajelzés”

Az üzletasszony semmiképpen sem negatív jelző. Sőt, a vállalkozó sem jelent automatikusan férfit! Blogján az edzett vállalkozók is találnak inspiráló olvasnivalót, jelenleg pedig segít kilógni a sorból. Már csak emiatt is közel éreztük magunkhoz már az interjú előtt is. Mire pedig a végére értünk, ebben csak biztosabbak lettünk. Nagy Noémivel, a Business Blogger szívével és lelkével beszélgettünk életutakról, tudatos építkezésről és arról, hogy merjünk a kezünkbe venni a sorsunkat!

Miért és mikor döntötted el, hogy vállalkozni szeretnél?

Nagy Noémi: A vállalkozói életforma mindig is vonzó volt számomra, de mivel nagyon sokáig a szerelmese voltam a szakterületemnek, ami eredetileg a HR, ezért hosszú ideig nem éreztem azt, hogy eljött az ideje egy saját vállalkozás elindításának. A nagy áttörést az hozta, hogy volt egy időszak, amikor nem találtam a helyem. Ugráltam a munkahelyek között, rosszabbnál rosszabb főnököket sikerült kifognom, míg végül úgy döntöttem, hogy inkább a kezembe veszem a sorsom és olyan életet fogok élni, amilyet én szeretnék, ezt pedig a leginkább egy vállalkozás felépítésével láttam elérhetőnek.

Kellett azért egy kis támogatás, mivel fogalmam sem volt, hogy hogyan kezdjek neki, de Csont Attila mentor programja segítségével elindultam a HR tanácsadói vállalkozásommal, 2019 elején. Egy elég szokatlan brandet sikerült építenem, ami szinte mindenben kirívó volt az iparágon belül, ami sok komfortzónából kilépéssel járt, de ezáltal rengeteg fejlődéssel is.  A mentor program kijelenthetem, hogy életem legjobb döntése volt, ugyanis amellett, hogy elindított ezen az úton, nyertem vele egy szerelmet is Attila személyében.

Idén áprilisban döntöttem úgy, hogy a HR vonalat leteszem, mert idő közben azon kaptam magam, hogy sokkal több időt töltök Attila vállalkozásával, mint a sajátommal. Így úgy döntöttünk, hogy ha már az életünket összekötjük, akkor a vállalkozásunkat is. Most oktatóanyagokat gyártunk, mentor programokat tartunk ahol segédmentor vagyok, de időnként marketing kivitelezéssel kapcsolatos megbízást is elvégzek.

Elkezdtem viszont egy blogot a businessblogger.hu-t, csupán hobbi célból és mert imádok írni. Egyszer csak viszont azon kaptam magam, hogy elképesztően sok pozitív visszajelzést kapok és, hogy egy-egy konzultáció során rengeteget tudok segíteni a kezdeti, még bizonytalan fázisban mozgó vállalkozni vágyóknak. Innentől kezdtem el komolyabban venni ezt a tevékenységet, ma pedig már nagy terveim vannak vele.

nagy noémi businessblogger.hu am business

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban, és mi az, ami a legnagyobb kihívást jelenti a vállalkozói életben?

Nagy Noémi: Amit a legjobban szeretek, az az, hogy azt érzem, hogy elképesztően nagy hatást tudok gyakorolni másokra. Én anno azért mentem a HR irányába, mert nagyon szeretem az embereket és szerettem volna jót tenni velük. Viszont csak nem olyan rég jöttem rá arra, hogy ebben a hivatásban ez sokkal erősebben megvalósul és már egy-egy blogbejegyzés vagy beszélgetés elképesztően pozitív változást tud hozni a másik életébe.

A legnagyobb kihívást az imposztor szindróma jelenti, amiről már magam is írtam cikket. Vannak olyan pillanatok, amikor hatalmába kerítenek a kishitű gondolatok, amikor a nagyra törő céljaimat elérhetetlennek tartom. Sokat fejlődtem már ebben, mert a korábbi énemhez képest sokkal nagyobb a magabiztosságom, viszont a vállalkozói lét tele van érzelmi hullámvölgyekkel és bizony ezt gyakran mi okozzuk saját magunknak, a gondolatainkkal.

Mit tartasz az eddig elért legnagyobb sikerednek? 

Nagy Noémi: Azt gondolom, hogy a siker egy meglehetősen relatív fogalom. Valakinek anyagi, valakinek érzelmi, valakinek szellemi eredmény… nálam azt hiszem, hogy az amikor az egyik legnagyobb akadályt legyőztem. Először azt a kishitű gondolatot, hogy én sosem lennék képes vállalkozni. Majd most áprilisban azt, hogy a HR-en kívül is képes vagyok értéket teremteni. 

Ezek óriási belső vívódások voltak, de úgy gondolom, hogy gyakran a mi képzelgéseink jelentik a legnagyobb akadályokat az életünkben. Viszont akárhányszor túlléptem egy ilyen jellegű akadályon, óriásit nyertem vele. Először azt, hogy sokkal magabiztosabb lettem és megerősödött a hitem önmagamban. Majd pedig azt, hogy elmondhatom magamról, hogy még sosem voltam ilyen boldog és még sosem szerettem annyira Nagy Noémi lenni, mint most.

nagy noémi businessblogger.hu am business

Visszatekintve, milyen tanácsot adnál most az egykori 18 éves önmagadnak?

Nagy Noémi: Mivel év vesztes voltam és 5 éves képzésre jártam, ezért pont a középiskolás éveim felénél tartottam amikor 18 voltam. Emlékszem, hogy nagyon nem szerettem azt a középsulit, ahova jártam, az osztálytársaim nagyrészével nem igazán tudtam azonosulni, egy elitebb, és keményebb középsuliba szerettem volna járni. Ezt viszont nem mertem meglépni, így aztán kész szenvedés volt az az öt év számomra. Arra bíztatnám magam, hogy merjek váltani és átjelentkezni, felvételizni egy jobb iskolába.

Volt-e a vállalkozásodban valaha olyan mélypont, mikor fel akartad adni? Ha igen, mi segített abban hogy túljuss rajta?

Nagy Noémi: Hú, de még mennyiszer! A HR-ben többször is volt ilyen. Folyamatosan őrlődtem, hogy váltsak-e más irányba, vagy sem. Én szeretem szenvedéllyel telien élni az életem, és éreztem, hogy ez hiányzik és csak pillanatnyi fellángolások viszik előrébb a vállalkozást. Ugyanakkor úgy tudtam, hogy jó vagyok abban, amit csinálok, az ügyfeleimnek kiemelkedő eredményt érek el toborzáskor, és egyébként is 6 éve ezzel foglalkozok, sajnáltam az elmúlt évek munkáit csak úgy kidobni. 

Ez a viaskodás elég sokáig eltartott és végül a megoldás az lett, hogy másik brandet kezdtem el építeni. Nekem nagyon sokat segít az, hogy a párommal közösen is dolgoztunk, mert lelkesítjük egymást, ugyanakkor megvan a saját mozgásterem is a Business Blogger által. Igaz volt, hogy itt is feltettem magamnak a kérdést, hogy: “Érdemes ezt csinálni? Olvassa ezt valaki?” De Ati mindig megerősít engem. A legnagyobb segítség a pozitív visszajelzés, akár a párodtól, ügyfeledtől, egy idegentől. Ha van valaki, aki támogat, akkor sokkal hamarabb túl lehet lendülni a nehézségeken.

Hol látod magadat, illetve a vállalkozásodat a jövőben?

Nagy Noémi: Az attól függ, hogy mennyire távoli jövőben.

Most egészen biztosan a bloggerkedést fogom folytatni, rengeteg tervem van vele. Most például készülök az első énmárkaépítő mentor programomra, illetve szeretném magam beleásni a vlogolásba is. Attilával egy online oktatóanyag, a Business Akadémia gyártását végezzük, ami vállalkozásépítésről szól. Ezt szeretnénk nagyon magas szintre fejleszteni, a mentor programjaink mellett. De terveim között szerepel üzleti reggelik szervezése is, Business Brunch néven, viszont ezt inkább jövőre látom reálisnak a jelen helyzet miatt. Aztán ha úgy éreztem, hogy mindezek szuperül megvalósultak, akkor egy kicsit lelassulok és kipróbálom magam egy olyan vállalkozásban is, mint az anyaság 🙂