AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
munkaerőpiac fiatalok elhelyezkedés

Munka, erő, piac

Epic sodródás. Ez az, amiben élünk, főleg mi, huszonévesek. Vecsei H. Miklós fogalmazta ezt meg egy TEDx-es beszédében. Ez a sodródás az egész életvitelünkről, így a munkakeresési morálunkról is elmondható. Munkaerőpiaci elemzés egy belépő szemével.

Munkaerő, piac

Az én korosztályom számára (23 éves vicces lány vagyok) elég nehéz belegondolni abba, hogy mondjuk 10, 20, 30 éven keresztül egy munkahelyen dolgozzunk. Mindegyik nap ugyanazokkal az emberekkel találkozzunk, ugyanazon bosszankodjunk, ugyanott ebédeljünk…A munkaerőpiac viszont ezt „vándormadárságnak” látja.

Nekünk szükségünk van a változatosságra, az új impulzusokra. Nem szeretünk beleunni abba, amit csinálunk. A monotonitás ijesztő.

Találó a munkaerőpiac elnevezés. A munkahely keresés úgy működik, mint egy piac. Kimegyünk, körbenézünk, ha tetszik a hangulat, az áru, akkor a következő héten is visszatérünk, és azután, és azután is, még jó párszor. Azonban, ha elégedetlenek leszünk keresünk egy olyan piacot, ami sokkal inkább megfelel az igényeinknek, az se baj, ha messzebb van, mert, ha örömmel megyünk, akkor elrepül az odafelé tartó út is. Az viszont tény, hogy a piacnak vannak szabályai és ezeket egyrészt ismernünk kell, másrészt tudatosítanunk kell, hogy nem mi alakítjuk ezeket a szabályokat.

munkaerőpiac fiatalok elhelyezkedés

Munka? Erőpiac

Nehéz pályakezdő fiatalnak lenni. A társadalmunkban még mindig nagyon erősen jelen van az a szemlélet, hogy egy fiatal még nem lehet elég tapasztalt, „nem élt eleget”. Pedig ez mára már egyáltalán nem igaz. A világ sokkal nyitottabb, mint néhány évtizede volt. A lehetőségek szinte korlátlanok. Szakmai gyakorlat külföldön és belföldön, képzések, konferenciák. Valójában minden adott ahhoz, hogy az egyetem elvégzéséig számtalan tapasztalatot szerezzünk a későbbi szakmánk területén. 

Sokszor mi magunk nehezítjük meg a pályakezdést. A szembejövő lehetőségeket nem aknázzuk ki kellően, nem keressük a fejlődés eszközeit. De ahogy korábban is mondtam, minden adott egyaránt a tapasztalatszerzésre, egyaránt az egyéni és szakmai fejlődésre. A lényeg, hogy használjuk ki ezeket a lehetőségeket és ne rejtőzzünk el a komfortzónánkban.

A munkaerőpiac elvárásai

Az sem könnyíti a kezdeteket, hogy az elvárasaink túl magasak. Talán a legnagyobb különbség a mai, és a pl. egy évtizeddel ezelőtti pályakezdők közt az az, hogy mi nehezebben engedünk az elvárásinkból.

De ennek az éremnek is két oldala van. A diplomájáért megszenvedő, szakmájában tényleg kiemelkedő fiatal igenis kérje el azt a fizetést és azokat a feltételeket, ami neki a legjobb, és ne elégedjen meg kevesebbel. Azonban ne egyből, minden előzőleges gyakorlat és tapasztalat nélkül akarjunk vezető pozícióba kerülni. Előbb bizonyítsunk!

Ha szívesen olvasnál még Fannitól, kattints ide.
Ha pedig szeretnéd megmutatni a fiatalok számára is, hogy milyen vonzó a céged, kelleni fog egy jó marketinges, esetleg egy-két jól eltalált szöveg!