AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
befektetés investícia pénz peniaze vállalkozás firma

Mit tennél 100.000 €-val ?

Legelőször: nem a konkrét összeg a fontos. Nekem mindegy, hogy mennyi, csak a tény számít, hogy sok legyen. Képzeld el, hogy holnap találkozol a jótündérrel és rengeteg pénzt kapsz. Ez egy befektetés lesz a vállalkozásodba, de csak okosan használhatod fel. A kérdés így hangzik: hogyan?

Ha pénzt kapunk, sok lehetőségünk van. Befektethetjük, élvezhetjük vagy elszórhatjuk. Természetesen mindenki többet akar, ezért a logikus válasz a befektetés. Mi számít befektetésnek a Te vállalkozásod számára? Ezt csak Te tudod, de az első pillantás és a valóság nem ugyanaz.

Például, mi történik, ha veszek magamnak egy autót? Ha ezzel további bevételt generálok, akkor mindenképpen befektetés. Ha viszont csak azért szeretném, mert szórakoztat, akkor fölösleges. Az új iroda lehetőséget kínálhat, amivel növeljük a kapacitásunkat, vagy lehet csak kiadás. A helyzet ugyanaz, mint amikor hitelt akarsz felvenni. Ha nem idéz elő semmilyen fejlődést, akkor nincs rá szükséged, csak szegényebb leszel tőle. De ha többet tudsz általa növekedni, mint a kamat, akkor logikus lépés.

Sok vállalkozó azt gondolja, hogy bármi, amit a cégüknek vesznek befektetés. Ha támogatást kapsz az államtól, az csak jó lehet. Sokszor viszont ez éppen csődöt okoz. Nem hiszed? Keress rá, mi történt azokkal az emberekkel, akik hirtelen nagy vagyonhoz jutottak. 2-5 év múlva újra olyan szegények voltak, mint korábban. Mert nem volt semmilyen gazdasági stratégiájuk.

Vállalkozóként akkor van szükséged új weboldalra, ha új ügyfeleket tudsz vele bevonni. Akkor kell új iroda, ha már nem fér el a csapatod a régiben. Ugyanis a cégedet egy stratégia mentén kell vezesd. Ha látsz egy pályázatot (ami nem egyenlő az ingyen pénzzel), nem kell rá jelentkezned csak azért, mert megteheted. Akkor jelentkezz, ha illeszkedik a stratégiádba. Ha csak azért veszel valamit, mert kaphatsz rá támogatást, az bolondság. Innentől ugyanis nem a vállalkozásod vezetője leszel, hanem valaki, aki fölösleges dolgokat vásárol. Ez nem azt jelenti, hogy ne fejlessz pályázatok segítségével, csak azt, hogy ezt egy stratégia mentén tedd!

Ülj le és képzeld el a cégedet öt év múlva! Meg kell tervezned minden részletet, és ezek szerint fejlődnöd. Ennek köszönhetően pedig még annál is többet érsz el, mint amit elterveztél.

befektetés investícia pénz peniaze vállalkozás firma