AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
iparági trendek

Mit mutatnak az iparági trendek?

Igazi joker kifejezés, amivel szinte minden alkalommal találkozhatsz, ha valamilyen gazdasági elemzést hallgatsz vagy olvasol. Legtöbbször ilyenkor ezekre szentírásként hivatkoznak, noha nem feltétlenül egyenértékűek. Máskor pedig úgy viselkednek, mint önbeteljesítő jóslat. Természetesen fontos, hogy képben legyél, hogy mik a számodra releváns iparági trendek, de ahogy mindent, ezt is érdemes fenntartásokkal kezelni. Önmagában ugyanis “csak” egy számot vagy irányt jelöl ki minden hasonló adat. Sőt, megkockáztathatjuk, hogy sokszor nem is érdek nélkül kerülnek nyilvánosságra. 

Kezdem rögtön azzal, hogy idénre mindenki a marketingügynökségek halálát várta. Megjött a ChatGPT, itt van Bard és már vannak regionális szövegalkotó megoldások is. Mindegyik jó, sőt, használható is, mégis, mi inkább abban gondolkozunk, hogy új kollégát vegyünk fel. Hiába mondták a laikusok, hogy innentől nekünk végünk, az iparági trendek mást mutatnak. Valóban változik az életünk, és egy ügynökség már másképp néz ki, mint öt évvel ezelőtt. A valóság viszont az, hogy az lesz az első (ahogy az evolúcióban mindig), aki a legjobban alkalmazkodik. 

Információs forradalom 

Nyugodtan vehetjük a mesterséges intelligencia ilyen szintű hozzáférhetőségét vagy térnyerését információs forradalomnak. Olyan ez, mint mikor mindenki hozzáférhetett az internethez, vagy amikor hirtelen mindannyian a közösségi oldalakon találtuk magunkat. A ‘90-es években még offline működött minden ügynökség, és mára már iparági emlékműnek számít egy-egy ilyen anyag. Aztán jött a net, és már e-mailben küldték a kreatívokat, ami újságba vagy plakátra került. A legutóbbi időkben pedig már rögtön az onlinera optimalizáltunk, sok kampánynak nem is volt nyomtatott lába. Mégis, a következő lépésben nem a kreatív szakember tűnik majd el a marketingből, sokkal inkább a várakozás. 

iparági trendek

Emlékszel még a covidra? 

Biztos vagyok benne, hogy igen. Akkor hirtelen a divat óriási gellert kapott. Az iparági trendek nem azt jelezték előre, hogy maszkgyártásra kellene fókuszálni, hirtelen mégis ez lett a leggyakoribb kiegészítőnk. Kezdetben mindenkinek volt valamilyen, aztán lett hatékony, végül divatos. Ha távolabbról megnézed, ez bármelyik iparág evolúcióját lefedi, csak itt évek helyett hónapok alatt zajlott le mindez. Ebben az időben mindenki maszkban utazott. Az ügyeskedő, a a gondoskodó, a ruhamárka, a kézműves tervező, de még az unatkozó nagymama is. Aztán a járványnak vége lett, s maszkokra pedig – szerencsére – már nincs szükségünk. Ezen a ponton a legrelevánsabb kérdés, hogy mi lesz azokkal a vállalkozókkal, akik mindent erre tettek fel?  

Iparági trendek – csak haladóknak 

Azóta ezek a vállalkozók több-kevesebb sikerrel túléltek. Viszont a tanulságot mi is elvihetjük a helyzetből. Aki ész nélkül csinálta, az biztosan elbukott. Az iparági trendek végtelen keresletet és folyamatosan növekvő kínálatot mutattak. Ilyen viszont még a laboratóriumi modellekben sincsen. Aki nem vállalt őrületes kockázatot, vagyis nem tette fel mindenét egy lapra, az lehetett az igazi nyertes. A trendek ugyanis sokszor éppen saját maguknak ássák a sírt. Amikor az óriási hype hatására tömegesen lépnek új szereplők a piacra, egy idő után elfogy az éhes tömeg, és a keresleti piac kínálatiba fordul. Tegnap este a Facebookon egy balatoni recepciós munkát kereső lány fél óra alatt 12 ajánlatot kapott. Ebben az esetben biztosan nem a szállodák válogatnak majd. 

Konkurenciafigyelés 

Sokan elhanyagolják, és nem is tudják, hogy mi történik a piacukon. Persze, nem azt mondom, hogy minden lélegzetvételedet egy versenytárs határozza meg, mégis, fontos referenciapont lehet az ő működésük. Ha a mostani válságos időszakban mindenki panaszkodik, egy versenytársad viszont folyamatosan fejleszt, akkor érdemes közelebbről megnézned, mit csinál jól. Ha viszont Te vagy az, akinek a mostani helyzet sem jelent gondot, arra kell figyelned, hogy mi emelt ki a többiek közül. Ezek az iparági trendek sokat elárulhatnak arról, hogy milyen irányba lépj tovább. Ugyanígy sokszor elég lehet, ha beszélgetsz az ügyfeleiddel. Mi pontosan ennek köszönhetően tártuk fel, hogy egy társterületen mutatkozik némi rés. A következő elemzés tárgya az lesz, hogy fejlesszünk-e rá saját megoldást.  

iparági trendek

Létezik a kristálygömb? 

Sajnos, a jövőbelátás képességét semmi sem adja meg nekünk. Ráérezhetsz dolgokra, segíthet a tapasztalatod, de biztos recept nincsen. Ugyanis az iparági trendek egy átlagot mutatnak. Nos, az átlag sajátja, hogy bár én kopasz vagyok, a feleségem haja pedig hátközépig ér, átlagban vállig érő hajunk van. Tehát, az átlagos sampongyártó ígérhet nekem selymesen aláhulló fürtöket, a valóságban nem fog találkozni az érdeklődésemmel. Ezért a különböző átlagokat érdemes fenntartással kezelni. Fontos lehet, de minden részét érdemes átvetítened saját magadra. Olyan ez, mintha kijelented, hogy “Szlovákiában kevés a benzinkút”. Biztosan van olyan hely, ahol komoly keresést igényel, de Pozsonyban lehet, hogy egyikből látod a másikat. Változtatni pedig csak a helyzet pontos ismeretében érdemes, különben csak elefánt leszel a porcelánboltban. 

Van, amiben mégis követendő? 

Nos, igen, létezik természetesen ilyen irány is. Egy autóguminál például a kopás mindenhol ugyanolyan értéken belül kell legyen. Mindegy melyik gyártó vagy melyik ország. Magunkra szűkítve: egy hírlevél megnyitási vagy átkattintási aránya szintén ugyanilyen adat. Hiszen annyira sok egységből áll össze, annyira nemzetközi és annyira hasonlóan viselkednek az emberek mindenhol, hogy emiatt az adatok egybesimulnak. Viszont, átlag szlovákiai marketingügynökség nem létezik. Ha mesélnék három cégről, azonnal rájössz, hogy olyan, mintha nem is ugyanabból az univerzumból jöttek/jöttünk volna.  

De mégis miért népszerűek? 

Azért, mert emberek vagyunk! Az iparági trendek a vállalkozói szektor egy jól menő Instagram-hashtagként is felfoghatók. Valaki közzéteszi őket, sokan felkapják, majd szinte mindenki hozzászól, hivatkozik rájuk. Aztán már senki sem foglalkozik velük. Ugyanis az az érzésed, hogy Rólad is szól. Lehet, hogy elemzel és kiderül, hogy mégsem. Csökken az iparág, de mi elnyertünk egy nagy projektet és növekszünk. Megnyugodhatunk abban, hogy minket nem érint, vagy mondhatjuk azt, hogy a projekt nélkül ránk is igaz lenne. Ezzel a tudással pedig máris két irányba mehetünk tovább, és készíthetünk mélyebb elemzést. A trend tehát sorvezetőnek jó, de önmagában még semmit sem magyaráz meg. Az soha nem lehet a válaszod egy helyzetre, hogy azért, mert ez van a trendben is. 

Mindent a helyén 

Használd, figyeld, de csak annyira vedd komolyan, amennyire ennek értéke van. Sokkal fontosabb, hogy magaddal foglalkozz. Digitalizálj, fejleszd a folyamataidat és elemezd az okokat. Készíts SWOT-elemzést és légy magadhoz brutálisan őszinte. Nem egy főnöknek kell megmagyaráznod, ha valami nem úgy sikerült, nem kell kifogásokat (=akár iparági trendek) keresned, csak az okokat és a lehetséges megoldásokat. Hiszen ez a vállalkozás a Tiéd. Nem az számít, hogy elérted vagy nem érted el az adott évi egyik részcélt. Az számít, hogy az irány, amin jártok helyes-e. Ezt pedig csak a saját adataid, statisztikáid és elemzéseid tudják megmutatni.