d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
tisztességes vállalkozás zodpovedná firma reliable company

Mit jelent a tisztességes vállalkozás?

Semmilyen tanúsítványt nem adunk, “csak” egy olyan témáról beszélünk, ami nagyon fontos, ha 10 napnál hosszabb távra tervezel. A tisztességes vállalkozás kicsit más Neked és nekem. Minden vállalkozónak más gondolatai vannak. Például ismerek valakit, aki a munkatársainak osztrák béreket szeretne adni. Számára ez a felelősség pénzügyi jellegű. Milyen részei vannak a tisztességes vállalkozásnak és mit éreznek ebből a kollégák? 

Nem akarom megmondani, hogyan vezesd a vállalkozásodat. Ha viszont itt vagy velünk, valami nagyobbat akarsz építeni. Máris látod a nevedet nagy betűkkel kiírva és hallod, ahogy az emberek összesúgnak a hátad mögött, hogy “ott megy az a vállalkozó”. Példa szeretnél lenni mások számára, az a valaki, akinek sikerült. A tisztességes vállalkozás pedig tökéletesen illeszkedik ebbe a képbe. Még akkor is, ha ezt viszonylag ritkán hallod. Egy jó céget ugyanis nem tudsz felépíteni, ha nincsenek stabil alapjaid. Egy cég nem lehet “csak” sikeres. Szerintem a siker ugyanis egy következmény. Nagyon gyakran cél, de ha máshonnan nézed: a siker az eredmény, hogyha mindent jól csináltál. 

Tisztán nem lehet? 

Nagyon gyakran hallom, hogy ha minden adót megfizetsz és mindent szabályosan csinálsz, akkor nem lehet sikeresen vállalkozni. Ebben nem szeretnék végeredményt hirdetni, mert semmiképp sem az én tisztem. Ugyanakkor, biztos vagyok abban, hogy a növekedés egyik motorja lehet az, ha folyamatosan fehéríted a vállalkozásodat. Az elején természetes, hogy nyereséget szeretnél és minél többet visszaforgatni a növekedésbe. Ezért pedig maximalizálod a rendelkezésedre álló jövedelmet. Ugyanakkor, ahogy nő a céged, egyre több munkatársad lesz, úgy nő a felelősséged is. Számomra ez a felelősség és a tisztességes vállalkozás leginkább az emberi viszonyokat jellemzi. Ahogyan működsz a beszállítóiddal, az ügyfeleiddel és mindenekelőtt a munkatársaiddal.  

tisztességes vállalkozás zodpovedná firma reliable company

A tisztességes cég, mint munkaadó 

Ha van friss gyümölcs az irodában, az jó dolog. Ha viszont emellé jut normális bér és rendezett biztosítási jogviszony az talán még fontosabb. Talán most felháborodsz, hogy igen ám, csakhogy a normális bérhez kapcsolódó járulékteher óriási, és mindenkinek jobb, ha találtok valami kreatív megoldást. Igen, igazad van, a munka ára sokkal több, mint csak a bérköltség. Ha Te ezt nem akarod a nyakadba venni, nem ítéllek el. És most nem is arról akarok prédikálni, hogy így nem lesz nyugdíja a munkatársadnak, mert szerintem ez senkit nem érdekel. Ugyanakkor, ha például zsebbe fizetsz a kollégádnak, akkor ő nem lesz biztosított. Ha baleset éri, semmit nem kap majd. Mondhatod, hogy kössön balesetbiztosítást, de most Rólad, mint munkaadóról beszélgetünk. Te nem tettél meg mindent, és oda kell majd állnod a családtagjai vagy szerettei elé. Szeretnéd ezt az élményt? 

Mit lehet ebből érezni? 

Szerintem a tisztességes cég lényege egy mondattal összefoglalható. Ha nem egy sor vagy az Excelben a munkaadód számára, akkor őt korrektek Veled. Talán a főnököd tudja, mikor van a születésnapod, milyen hobbyjaid vannak és miért fontos számodra szeptember 17-e. Nekem, vállalkozónak felelősségteljesnek kell lennem, mert a kollégáimnak munkára és fizetésre van szükségük. Arra szerződtünk, hogy ezt meg fogják kapni. Az én feladatom pedig az, hogy biztosítsam a munkájukhoz szükséges feltételeket. Ebbe pedig a trükkök nem feltétlen számítanak bele. Ugyanakkor tudom azt is, hogy sokszor épp a vállalkozó az, akin óriási a nyomás. Nem tudja kigazdálkodni a béremelést, fél attól, hogy a legjobb munkatársai elhagyják és inkább keres valamilyen alternatív megoldást. Ez pedig belevisz egy spirálba, aminek következtében egyre több helyzetet oldasz meg kreatívan. 

Hitelfelvétel előtt 

A hitel talán a leggyűlöltebb dolog a világon. Akár magánemberként, akár vállalkozóként vizsgálod meg, valószínűleg nem szeretsz tartozni. A kreativitásnak itt is megvannak a korlátai. A vállalkozásod ugyanis az alapján kap adósminősítést, hogy milyenek a hivatalos számai. Milyen árbevételt jelentett le, milyen nyereség után adózott és ehhez hasonlók. Lehet, hogy megcsináltál egy munkát papír nélkül, aztán a következőt és még egyet, de a végén ez mind hiányzik. Ha pedig ezen a hitelen múlik egy fejlesztésed léte vagy nemléte, akkor könnyen lehetsz bosszús. Hasonló a helyzet a munkatársaiddal is. Ők a hivatalos jövedelmükhöz mérten kapnak hitelt. Ha új lakást vagy házat szeretnének, a bank ez alapján méri majd meg őket. Ha kreatívan oldottátok meg a bérezést, itt biztosan kiderül. Az eredmény pedig az lesz, hogy lecsúsznak a vágyott ingatlanról, Te pedig a jófej főnökből rögtön egy másik polcra kerülsz. A folyamat valószínűleg visszafordíthatatlan lesz és kereshetsz egy új kollégát. Pont az fog utolérni, amit el akartál kerülni. 

tisztességes vállalkozás zodpovedná firma reliable company

Mit érez a kollégád? 

Talán beleegyezik, bár valószínűleg saját maga nem választaná ezt a megoldást. Az viszont egy nagyon megalázott helyzet, amikor az orvos közli, hogy nem látja el. Azért merek erről beszélni, mert középiskolás koromban egy barátom kapcsán tudtuk meg, hogy az iskola nem rendezte a jogviszonyunkat. A barátom családjának volt pénze ahhoz, hogy őt ellássák, de ez nem törvényszerű. Valószínűleg egy ilyen helyzetben Te is elárulva éreznéd magadat. A biztonság ugyanis a legalapvetőbb igényünk a Maslow-piramis szerint is. Vagyis, ha ezt nem kapod meg, akkor nem tudsz a magasabb szintekre továbblépni. Illetve nem is tudsz a legjobban teljesíteni. A cég pedig ahelyett, hogy növekedne stagnál majd csökken.  

Az Év Vállalkozói 

A múlt héten szerencsém volt fantasztikus vállalkozók prezentációit hallgatni. Tavaly versenyeztünk, idén sokkal nyugodtabb körülmények közt vettem részt az Év Vállalkozója versenyen. A döntőben nem találsz senkit, akinek nincsenek jó eredményei, gondolatai vagy egy példaszerű útja. Közülük többen is elmondták, hogy a 2020-as évben számukra a legnagyobb eredmény az volt, hogy meg tudták védeni a csapatukat. Hiába jött a járvány, a vállalkozásuk rugalmassága és legfőképp anyagi helyzete megengedte, hogy senkit se küldjenek el. Ez alapján a tisztességes vállalkozás számukra is jelent valamit. Hiszek benne, hogy ez is a sikerük egyik titka. Amellett, hogy hosszú távra terveznek, stratégiákban és csapatban gondolkodnak.  

Így fejlődünk? 

Gyakornokot keresünk éppen. Persze, a lehető legjobbat szeretnénk megtalálni, hiszen lehetséges, hogy az, aki ma gyakornokként kezd nálunk még öt év múlva is itt dolgozik majd. Talán az új kollégánk a mostani csapat egyik tagjának a kapcsolatrendszeréből kerül majd ki. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha ők jól érzik magukat nálunk. Azt érzik, hogy minimum jó cserét csinálnak azzal, hogy velünk dolgoznak. A tudásukért és kreativitásukért minimum megfelelő csomagot kapnak ellentételezésként. Ha így érzik, akkor szívesen ajánlják másnak is, hogy itt dolgozzon, de csak akkor, ha jól érzik magukat. Ez viszont már egy másik téma, az employer branding.