AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
richter gedeon gyógyszerész fejlesztő vállalkozó lekárnik vývojár podnikateľ

Mire taníthat Richter Gedeon?

Talán nem ismered a nevét, vagy azt gondolod, “csak” egy cégnév. A valóságban száz éve élt Magyarországon. Gyógyszerész, fejlesztő és vállalkozó volt. Szerintem a legnagyobb eredménye az, hogy most többen azt hiszik, hogy sosem létezett személyként, csak a cégnek van fura neve. Éppen az életéről olvasok egy könyvet. Nem életrajz, műfaját tekintve regény fikciós elemekkel. Egy dolog viszont tény és biztos: Richter Gedeon köztünk élt és létre hozott valami óriásit, a hatását pedig a mai napig láthatjuk. 

Sokszor nehezen kezdünk valamit azzal, ha a régmúlt idők vállalkozói vagy vállalkozásai kerülnek terítékre. Egyrészt oka lehet ennek a közel ötvenévnyi szocialista rendszer, ahol a vállalkozó és a vállalkozás is megvetendő, ördögtől való dolog volt. Ennek ellenére vállalkozni száz évvel ezelőtt sem volt könnyű. Igaz, a nehézségek mások minden korban. Talán ma már nehéz elképzelnünk, hogy Innsbrucktól Csíkszeredáig és Splittől Lvovig egyetlen egy gazdasági térség volt. Persze, mondhatjuk, hogy most mennyire jó dolog az EU és még nagyobb piacot ad. Igen, csakhogy a portugál narancsot nem érezzük hazainak. Éppen ezért nem is védi semmilyen nemzeti büszkeség vagy törvényi szabályozás. Richter Gedeon termékei viszont magyarnak, illetve a Monarchia termékének számítottak. Tehát az említett óriási területen belül mindenhol belföldinek! 

Véletlenekből világsiker 

Sokszor a véletlennek köszönhető a siker. Hiszed vagy sem, gyakran nem tudjuk megtervezni vagy megszervezni a jövőnket. Richter Gedeon szülei legkisebb gyerekeként születetett, édesanyját a születésekor vesztette el. Kiskorában elhunyt az édesapja is, ezt követően őt és a testvéreit a nagyszülők nevelték Gyöngyösön. Csak négy osztályt fejezhetett be normál körülmények között, mert a nagyszülők nem tudták finanszírozni a taníttatását. Ezt követően magántanulóként folytatta, majd örökségére támaszkodva finanszírozta iskoláit. Segédként helyezkedett el egy helyi gyógyszertárban, a vágya viszont ennél több volt. Gyógyszerészetet szeretett volna tanulni, előbb Kolozsváron majd Budapesten. A célkitűzések viszont itt még nem álltak meg: a szakmája legjobbja akart lenni. A közösségében, az iskolában, a világon. 

richter gedeon gyógyszerész fejlesztő vállalkozó lekárnik vývojár podnikateľ

Mindig egyre feljebb 

Lépésről lépésre nagyobb közösségben élt, nagyobb városba költözött. Folyamatosan arra törekedett, hogy kitöltse a rendelkezésére álló teret. Iskolásként külön tanítványt vállalt, hogy pénzt keressen. Gyógyszerészeti segéd korában a patikusnak járó szakirodalmat olvasta, az egyetemen pedig folyamatosan tanult. A második vagy harmadik vonallal sosem elégedett meg, állandóan az élre tört. Egyetemi évei alatt csehországi fürdőkben vállalt nyári munkát. Itt a kellemes környezet mellett egy másfajta terápiás módszerbe is beleláthatott. Tanulmányai befejeztével pedig megnyithatta saját gyógyszertárát Budapesten, igaz, ez sem ment könnyen. Budapest ekkor a Monarchia egyik fővárosa volt, igazi világváros. Igazán ambiciózus választás, nemde? 

Külföldi hatások 

Az Osztrák-Magyar Monarchia nagy országként nagy piacot is jelentett. Még akkor is, ha csak a korabeli magyar részeket tekintjük. Azonban fejlesztések terén, az iparban ez idő tájt Németország mögött lemaradva kullogott. Richter Gedeon is többször utazott Németországba, hogy az élvonalbeli fejlesztésekről tájékozódhasson. Nem elégedett meg azzal, hogy egy gyógyszertár tulajdonosa legyen, laboratóriumot épített, kutatott és számtalan szabadalmat jegyeztetett be. A létrejövő gyógyszergyárát – konkurencia híján – nem magyarországi, hanem világpiaci szereplőkhöz mérte. Folyamatosan külföldi szakirodalmat olvasott, hogy első kézből (a kor igényei szerint) értesülhessen az újításokról. Célja nem a profit volt, hanem azok a tömegek, akiken fejlesztéseivel segíthet.  

richter gedeon gyógyszerész fejlesztő vállalkozó lekárnik vývojár podnikateľ

Richter Gedeon énképe 

Bár kívülről folyamatosan felfelé ívelő pályát látunk, belülről ezt megélni nem volt ennyire könnyű. Folyamatosan dilemmákkal küzdött. Nem volt biztos magában, sem abban, hogy a következő lépés helyes. Gyakran aggasztotta, hogy a nagyobb kihívásokkal már nem fog tudni megbirkózni. Ezen a ponton érkezünk el a történet nagyon fontos szereplőjéhez, akiről sokszor kevesebb szó esik. Ő pedig Richter Gedeon felesége, Nina. Formálisan semmilyen tisztséget nem viselt a vállalkozásban, tulajdonrésze sem volt. Mégis, férje valódi másik feleként vett részt a gyár életében. Sokszor egy-egy szóval, vagy a problémák meghallgatásával támogatta férjét, aki ennek köszönhetően jobban koncentrálhatott, megismerhetett más szempontokat is. Gedeon számára pedig mindig biztos pont volta, aki támogatta. Ugyanakkor nem vakon, állandóan bólogatva, hanem átgondolt, okos javaslatokkal.  

Hol végződik a történet? 

Az első Magyarországon létesített gyógyszergyár Richter Gedeon nevéhez fűződik. Találmányai (vagy gyárának fejlesztései) számtalan embernek segítettek és segítenek világszerte. Vannak olyan készítmények, amelyek eredeti formájukban vagy továbbfejlesztetett formában a mai napig elérhetőek. Olyan céget hozott létre, amely a mai napig él és fejlődik. Ami pedig talán közelebb van az alapító világképéhez: fejleszt. A név pedig már nem az embert jelöli kizárólag, hanem az óriási multinacionális vállalkozást is. Richter Gedeon 1944-ben halt meg, zsidó származása miatt. A története itt fejeződik be. Vagy inkább itt kezdődik a második fejezet.  

A könyv, amit nem akartam elolvasni 

Az elején azt mondtam, hogy néha a véletlenek vezetnek sikerre. Nos, én ezt a könyvet nem akartam elolvasni. Vagyis nem most. Egy másik, teljesen eltérő könyv után vettem a kezembe, egy véletlen folytán. A vendégszobában maradt az, amit kinéztem, és nem akartam felébreszteni az anyukámat, aki éppen nálunk volt. Jobb híján maradt Richter Gedeon, mert elérhető volt. Úgy voltam vele, hogy vállalkozó volt, én is az vagyok, mi baj lehet. Baj nem történt, sőt, egy igazán boldogító véletlennek tartom így utólag. Gyógyszertáram talán nem lesz, de a szemléletemre mindenképpen hatott a könyv. Árvaként a korabeli ország (pláne a világ!) egyik perifériáján, Gyöngyösön az ember nem álmodhatott karriert. A tudás, a folyamatos önfejlesztés azonban később német és holland (akkor a legnagyobb piacok!) megrendeléseket hozott. 

sas patika budapest sas lekáreň budapešť

Ha hiszel magadban, az a győzelem fele 

Hit nélkül semmit nem lehet. Ha elhiszed, hogy ki tudsz törni a kereteidből, akkor máris rengeteget tettél a sikerért. Látszik ez Richter Gedeon történetében is. Vannak hozzám sokkal közelebb is ilyen példák. Akár a családban (ahogyan biztosan a Tiédben is) a háború utáni újrakezdésről, vagy akár új országban költözésről. A közös mindegyikben az, hogy óriási ambíció és rengeteg munka vezet ki a legkilátástalanabb helyzetből is. Időtlen legenda, hogy a legnagyobb brazil futballisták cipő nélkül az utcákon tanulnak focizni. Mégis, a gyakorlás és a tehetség kombinációja kiemeli őket a környezetükből. Van ennél közelebbi példa is: keress a környezetedben olyat, aki átélte a délszláv háborút. Ilyenek pedig a mai harmincas korosztályban is akadnak szép számmal. Számukra a biztos világ múlt el estéről reggelre, majd kellett minden újra kezdeni sokszor új országban. 

 

Ha pedig a címben feltette kérdésre is válaszolni szeretnék: ha vállalkozol a benchmarkod a csúcs legyen, sosem kevesebb. Vagy pedig minden férfinak szüksége vagy egy olyan nőre, aki hisz benne és támogatja, hogy valami nagyot érhessen el. Hogy melyiket választod, csak Rajtad áll.