AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
mire tanít a foci eb, čo ťa učí futbal me

Mire tanít vállalkozóként a foci-EB?

Alig több, mint egy hét van hátra az idei foci-EB küzdelmeiből. Számos tanulságot lehet belőle levonni nem csak sportkedvelőként, hanem vállalkozóként is. Ezt szedtük most össze, hogy a meccsek szünetében az üzleted is épüljön. Mire tanít az EB?

Hiába vannak sztárok, nem róluk szól minden! Megérkezett az EB-re Kylian Mbappé, Robert Lewandowski vagy Luka Modrič és azóta már mind haza is mentek. Hogy miért? Mert egyetlen sztár nem képes megnyerni egy meccset. Vagy egy meccset igen, de egy egész tornát már nem. Kellenek melléjük azok a minőségű társak, akik elvégzik a szürke, unalmas hétköznapi munkát is. Ez az a mutató, amiben Dánia vagy Ukrajna a favoritok fölé tudott nőni. Arra tanít, hogy amikor a csapatodat állítod össze, ne csak egy nevet, vagy hibátlan múltat válassz, hanem olyan személyiséget, amire éppen a szükséged van. Egy csapatba egy vezér kell és sok-sok munkás.

Ebből következik a második tanulság is: Ukrajna vagy Dánia sokkal szervezettebben játszott. A nagy sztárok hiányában mindenki csapatban gondolkozott. Megszervezték a játékukat, és együtt akarták elérni a céljukat. Azokra az erényekre építettek, amikkel rendelkeznek. Az 1+1 pedig ebben az esetben sem 2 lett. A vállalkozásodban is előfordulhat ilyen helyzet. Egyénenként lehet, hogy nem kiemelkedő senki sem, azonban csapatként fantasztikus teljesítményre képesek. Arra tanít tehát az ő sikerük, hogy a csapat mindig sokkal többre képes, mint az egyének. Illetve a csapat ereje nem egyenlő az azt alkotó egyének teljesítményével. Sokkal több annál.

Végezetül: ha másolsz, felülhetsz egy trendre, de nem fog sokáig tartani. Az egyik sajtótájékoztatón Cristiano Ronaldo arrébb tette a colás üveget. A médiában hír lett, utána több játékos is volt, aki utánozta. De kik is voltak ők? Talán senki sem emlékszik rájuk. Ronaldónak pedig abban is részt tulajdonítottak, hogy hogyan változik a Coca Cola részvény értéke. Ez pedig arra tanít téged, hogy hirtelen kaphatsz publicitást. De akár csak két hét kell és mindenki csak az eredetire emlékszik majd. Inkább keress valami sajátot. Plusz: csak akkor konfrontálj nagy márkákkal, ha a Te branded az erősebb!

mire tanít a foci eb, čo ťa učí futbal me