d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
A minőségi linképítés ellensége: törött link (404) a laptop képernyőjén.

Minőségi linképítés lépésről lépésre egyszerűen

A linképítés az online marketing egyik alappillére, ha weboldalakról van szó. Mindenki beszél róla, mindenkinek szüksége van rá, és valamennyire csinálja is, de igazán jól senki se csinálja. Mi a minőségi linképítés titka? Eláruljuk, maradj velünk.

Laptop kék háttér előtt.

Először is: mi az a linképítés?

Mi az a linképítés? Röviden és egyszerűn: linképítéssel az oldalunkra mutató linkeket (hivatkozásokat) hozunk létre. Ha azt szeretnénk, hogy elsőként tűnjünk fel a találatok között, akkor bizony erős linkekre van szükségünk, akik hivatkoznak ránk.

Gondoljunk az egészre úgy, mint egy közösségre. A közösség minden tagja egy weboldal. Amikor két ember beszél egymással, hivatkozik egy másikra is néha. Minél többen beszélnek róla, annál valószínűbb, hogy valami azzal a személlyel történik, valamiért felkapott, és híres. Az sem mindegy, hogy kik beszélnek róla: a társaság legpletykásabb tagja, aki állít mindenkiről mindent, vagy egy megbízható személy, akiről szintén sokat, és sok jót hallani. A linképítés lényegében az, hogy azt akarjuk, mindenki rólunk beszéljen, és legfőképp olyanok vegyék szájukra a nevünket, akiknek jó hírük van.

A minőségi linképítés két szinten történik

Ugyanis hivatkozhatunk magunkra, és mások is hivatkozhatnak ránk. Az első az internal linking, azaz mi mondunk magunkról egy-két jót, megemlítjük, hogy amúgy jó vállalkozók vagyunk, és megbízhatsz bennünk. Azt nem igazán tudja a másik fél eldönteni, hogy csak jó a mondókánk, vagy tényleg igazunk van, de azt látja, hogy mi az, ami fontos nekünk: professzionalitás, vállalkozó szellem és a megbízhatóság. Ezekről dumálunk, ezért minden ebbe az irányba mutat.

Az external linking az, amikor mások hivatkoznak ránk. Amikor már mások mondják rólunk ugyanazt, amit mi állítunk, akkor nő a szavahihetőségünk. Nem is olyan nehéz ez, ugye? Csak szintén nem mindegy ki mondja rólunk: említhet a megyei lap is, de akár a Forbes is. Az utóbbinak azért nagyobb súlya és szavahihetősége van, így nekünk is nő a tekintélyünk.

A minőségi linképítés lépései

A minőségi linképítés nálunk kezdődik, de másnál fejeződik be. Ugyanis először nyilvánvalóvá kell tennünk a keresőrobotoknak és az olvasónak is, milyen irányba próbáljuk őket terelni. Ez a digitális marketing lényege: megragadni a figyelmet, megfogni, megtartani, és cselekvésre késztetni.

A minőségi linképítés ellensége: törött link (404) a laptop képernyőjén.

1. Belső linkelés (internal linking) már tártalomgyártás során

Ahogy említettük, minél egyértelműbb milyen irányba mutatunk, annál hamarabb fogja mindenki felfedezni mit is akarunk eladni neki. Az alap követelmény, hogy már a tartalmunk elkészítésekor gondoljunk a belső linkelésre. Száz szónyi tartalomban ajánlott egy-két linket elhelyezni, három-négynél többet pedig már nem igazán. A bőség zavara épp oly rossz lehet, mint egy alullinkelt cikk.  

2. Belső linkelés manuálisan, időközönként

Ha a tartalomgyártók nem olyan ügyesek, és itt-ott elmarad a linkelés, akkor utólag kell elvégezni a piszkos munkát. Persze egyébként is érdemes legalább évente, de optimálisan félévente átfutni anyagainkat, hátha akadnak olyanok, amelyek össze tudunk kapcsolni egymással.

A manuálisan elvégzett minőségi linképítés lépései a következők:

  • fogjunk egy cikket, amit meg akarunk tűzdelni belső linkekkel
  • nyissuk meg a Google-t, és a kulcsszó, amivel át szeretnénk linkelni a többi tartalmunkat a kiválasztott cikkünkre, a következőképp szerepeljen a keresési mezőben: kulcsszó site:”enweboldalam.com”
  • a találatok között szerepelni fog az összes oldalunk, ahol az adott kulcsszó szerepel, így azokat könnyen át tudjuk linkelni a kiválasztott cikkünkhöz
  • ugyanezt csináljuk meg a kulcsszó szinonimáival is (pl. marketing szövegírás site:”am-business.eu”)
  • ismételjük a lépéseket, amíg minden fontos tartalmat egymáshoz linkeltünk

3. Külső linképítés – linkelhető tartalom létrehozása

Az egyik legigényesebb, de egyben legmegtérülőbb típusa a minőségi linképítés terén, ha nem kell senkit megkérnünk, hogy linkeljen minket. Ellenben, megteszik azt mások maguktól is. Mikor történik meg ez? Hát ha valami olyat hozunk létre, amit mindenki meg akar osztani. Ilyen egy infografika, online számláló, átváltó, saját kutatás, ankétek.

Hogy a cipész maradjon a kaptafájánál, egy magyarországi marketingügynökségnek érdekes felmérés lehet a következő: Mi a digitális marketing helyzete Magyarországon 2022 negyedik negyedévében, a KATA-szigorítások után? Ha az adatgyűjtés, és annak bemutatása igényes, magától is átveszik a hírportálok. Ha pedig egy Telex, 24.hu vagy hvg.hu linkel, két dolog történik: azt látjuk, hogy megugrik a látogatószám (nagy elérés), illetve építik a mi tekintélyünket is.

4. Külső linképítés – vendégposztolás

A 2010-es években nagyot ment, és még mindig élhető opció a vendégposztolás. Bloggerek között ez amolyan cserekereskedelem. Legtöbbször azonos témájú blogok egymás felületén írnak egy-egy cikket. Így lényegében publikumot is cserélnek, valamint hivatkozhatnak a másik blogról a sajátjukra. Win-win helyzet mindenkinek. Fizetett formájukban ezek a PR-cikkek, ahol posztot veszünk magunknak egy platformon.

5. Külső linképítés – tört linkeken keresztüli építkezés

Avagy a tűt a szénákazalban módszer. Ha találunk egy halott oldalat, aminek sok a backlinkje (linkelő oldala), akkor könnyen kiválhatjuk azt. Annyit kell tennünk, mint az azt linkelő oldalaknak megírjuk, hogy azóta bizony az az oldal már odalett, és nekünk van frissebb tartalmunk.

6. Minőségi linképítés során nem hagyunk halott linkeket

A halott/tört linkek (404-es hibakód) a belső és külső linkelés elsőszámú ellenfelei. Optimális esetben tartsuk ezt a számot nullán, és ha ilyet találunk, éljünk az átirányítás lehetőségével (301). Emellett illik más SEO-intelmeknek is megfelelni.

7. Kerüljük a megvehető backlinkeket

Bár nagyon vonzónak tűnhet, hogy akár 100-200 oldal is hivatkozhat ránk pár dollárért cserébe, ne éljünk a lehetőséggel. Sokszor alacsony tekintélyű és besorolású weboldalak ezek, amin több száz más oldal is osztozik. Azaz, lehet, hogy sokan fognak minket hivatkozni, de mivel mindenkit hivatkoznak, ezért aligha ér valamit a szavuk. Lefordítva: a falu pletykása mindenkiről szívesen beszél, de senkinek sem lett tőle még jó híre.

Ellenben, a Google igenis bünteti a linkek tömeges vásárlását. A minőségi linképítéssel szembe megy a linkvásárlás, ezért ha már be is vásároltunk, akkor elfelejthetjük, hogy valaha sikerül felsorolnunk a nagyok közé a weboldalunkkal.

Összegzés

Röviden összefoglalva, a linképítés lényegében olyan, mint az elismerésünk növelése. Minél többen, és minél szavahihetőbb emberek beszélnek rólunk, annál jobb fényben tűnünk fel mi is. Fontos, hogy a belső linkelést is rendberakjuk, azaz hivatkozzunk azokra a dolgokra, amelyek a legfontosabbak számunkra. A mi esetünkben ilyen például a szövegírás.

Ugyanúgy fontos, hogy mások is említsenek minket. Ezt elérhetjük úgy, hogy valami újat és érdekeset alkotunk, PR-cikket veszünk, vendégposztolunk, vagy tört linkeket helyettesítünk a saját oldalunkkal.

Semmi esetre se vegyünk backlinket, ugyanis azzal magunkkal szúrunk ki. Ha működne, mindenki (mi is) azt csinálnánk. A minőségi linképítés külön startégiát és elszántságot igényel.

Ha weboldalad vagy webshopodra ráférne egy átlinkelés, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk.