AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
minimálbér am business

Minimálbér – mumus vagy varázsszer?

A napokban jelent meg, hogy Magyarország tervezi a minimálbér 200.000 Ft-ra emelését (ez a cikk írásakor 574€-t ér). 2021-ben Szlovákiában ez az összeg 623€ (a fair play jegyében 216.984 Ft). Ami most jön, nem politikai állásfolglalás vagy okoskodás, hogyan csalj adót. Inkább csak egy gondolatmenet arról, mit is jelent ez egy vállalkozás életében.

Minimálbér = minimál munka?

Nos igen, amikor meghallom a szókapcsolatot, hogy minimálbér, sokszor ezen gondolkozom. Ha én, mint munkaadó “csak” azt adom, amit a törvény is előír, akkor várhatok-e ennél többet? Vagy abban a pillanatban, amikor megegyeztem az új kollégámmal a bérben, kényszerpályára is helyeztem-e magunkat? Végig fogja-e ő gondolni akkor, hogy ez milyen egészségügyi ellátást és nyugdíjat biztosít neki évek múlva? Gondolkozom-e én azon, hogy meg fog-e tudni élni ebből az összegből? Esetleg a versenytársaim mikor fognak lecsapni rá? Hiszek abban, hogy a pénz nem az egyetlen motivációs eszköz egy munkahelyen, viszont fog ebben hinni ő is? És akkor újra az első kérdés: várhatok-e többet, mint a minimum, ha nem nyújtok ennél többet?

minimálbér am business

A vállalkozó oldala

Közép-Kelet-Európában megszoktuk, hogy mindenki ügyeskedik. Természetesen tisztelet a kivételnek. Ha felveszek valakit, akinek csak minimálbér jut (meg persze a boríték), akkor ügyesen kitoltam az állammal. Hiszen csak minimális járulékot fizetek majd. A többi megmarad, így a munkatársamnak is jó, meg nekem is. Elvégre mindenki a pénzénél van. Viszont éppen ezzel a lépéssel óriási lyukat is ütök a cégemen. Legalább egy ember fogja tudni, hogy A: nem tudom kitermelni a teljes munkabérét (plusz járulék), B: nem akarom kifizetni a teljes munkabérét (plusz járulék). Akárhogy legyen is, egyikkel sem reklámoznám a vállalkozásomat.

Tisztességesen nehéz

Igen! Teljesen igazad van, ha most utálsz, vagy álszentnek tartasz. Nagyon nehéz úgy egyensúlyozni, hogy az államnak is, a munkatársaidnak is és Neked is jó legyen. Talán gyorsabban is haladsz, ha szürke zónában mozogsz. Mégis, azt gondolom, a minimálbér nem jó alap a fejlődéshez. A kollégáid megszokják, hogy félmegoldásokat kapnak, Te pedig beleszoksz, hogy ez is elég. Végezetül, ahelyett a vállalkozás helyett, amit megálmodtál, és amiért sokat áldoztál fel, mást kapsz. Egy céget, ami olcsón dolgozik, nem fizetik ki és egyik tartozásból esik a másikba. Te pedig cégvezetőből kényszervállalkozó leszel. Nem marad más, mint magadat is bejelenteni minimálbérre, és várni, hogy hó végére ezt ki tudd termelni. Ha nem ma, talán holnap vagy holnapután. Dolgozz inkább a jövőnek!

Mi pedig szívesen dolgozunk Neked! Ha a minimálbért sem fizetnéd ki egy munkáért, gondolkodj inkább alvállalkozókban a marketing, szövegírás és pályázatírás tekintetében!