AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
mindfulness tudatos jelenlét

Mindfulness – amikor tényleg ott vagy

Az elmúlt hetekben lehetőségünk volt Dr. Márky Ádám mindfulness előadásán részt venni. Ha sokat hallottad már ezt a szót, de nem mertél utánakérdezni, mit is jelent, akkor ez a poszt Neked szól. Ha pedig csak szeretnéd az energiáidat jobban hasznosítani, akkor is jó helyen jársz! Ugorj fejest velünk a tudatosságba!

Az emberi agy egy csodálatos rendszer. Az egyetlen faj vagyunk, akik képesek a jelen, átélhető és kézzelfogható valósága mellett létrehozni egy párhuzamos elképzelt valóságot is. Ennek köszönhetőek a felfedezések, az innovációk és a művészet is. Ugyanakkor ez okoz számunkra rengeteg problémát is. A mindfulness, magyarul tudatos jelenlét ebben tud segíteni, ha alkalmazzuk.

Kőbaltától mikrochipig

Ádám előadásából megtudtuk, hogy az evolúció ez esetben ellenünk dolgozik. Ugyanis a törzsfejlődés során az jutott legtöbbre, aki a leginkább kételkedő volt, és az agyába véste a negatív tapasztalatokat. Ez segített abban, hogy ezt legközelebb el tudja kerülni, így nagyobb eséllyel maradt életben. Ennek egyik fontos pontja, hogy agyunk befogadja és megőrzi az információt. A 21. század viszont nem ez a terep, ugyanis naponta rengeteg információ ömlik ránk, amit mind be kellene fogadni és meg kellene jegyezni. Ez pedig szinte lehetetlen, ugyanis az információk mennyisége szinte befogadhatatlan. Ha valamit szándékosan szeretnénk elfelejteni (amire az emberi agy nincsen programozva) csak annál jobban bevéssük az emlékezetünkbe!

Hogy lesz ebből mindfulness?

A módszer nagyon egyszerű, és talán ezért is hatásos. Ha az evolúcióval akarjuk magyarázni: amikor az ősember kergette a mamutot, nem fért bele, hogy azon gondolkozzon, milyen szívesen aludna. Modern világunkban, a mindfulnessre külön tréning kell azonban. Most belefér, hogy munkát színlelve, valamit sokkal tovább végezzünk, mint amennyi idő szükséges volna rá. Megtehetjük, hogy munka helyett szörfözünk az interneten, dúdolunk egy dallamot vagy csetelünk egy barátunkal. Ez azonban szükségtelenül megnöveli az adott feladatra fordítandó időt.

mindfulness tudatos jelenlét

Akkor, amikor történik

Minden feladatban akkor kell részt vennünk és százszázalékosan benne lennünk, amikor az aktuális. Akkor tudjuk a lehető legjobban elvégezni. Ne gondolkozzunk a másnapi megbeszélésen, miközben a gyerekeinknek olvasunk mesét, ahogy ne is a céges megbeszélés alatt találjuk ki az alvós maci legújabb kalandjait. Legyünk jelen a pillanatban, koncentráljuk a figyelmünket, aminek következtében sokkal előbb juthatunk el a feladat végéig. A befejezést követően pedig részt vehetünk százszázalékosan abban, ami feltölt a munka után.