AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
irigység žiarlivosť irigy žiarlivý

Miért vagy olyan irigy?

Neked könnyű, mert vállalkozó vagy! Hallottám már ezt a frázist ezerszer, vagy százezerszer. Most viszont nem rólam lesz szó, mert nem én vagyok fontos. Szeretném megmutatni, hogy ez miért tök fölösleges. Tovább megyek: ha féltékeny vagy, akkor a fókuszod nem a megfelelő helyen van!

Szeretnék olyan gazdag lenni, mint Jeff Bezos. Annyira híres lenni, mint David Beckham. Esetleg annyira okos, mint Tony Stark a Vasember. Lehet ez egy teljesen természetes motiváció is. Vagy akár lehet egy folyamatosan bennem lévő negatív érzés is. Mindannyian átéljük, hogy milyen jó az, amikor minden összejön. Ahogyan azt is, hogy milyen az a nap, amelyik soha nem akar véget érni. Az ilyen “ikonokkal” ugyanez a helyzet. Amiben viszont biztosan fölénk nőnek, az a fókusz. Bill Gates például az átlagosnál sokkal gyorsabban olvas. Az anyanyelveden óránként kb. 60 oldalt tudsz elolvasni, ő több, mint 100-at! Vannak cégek, akiknek óriásplakátjai vannak a világ legforgalmasabb helyein, miközben mások még az első szórólapot tervezik és gondolkodnak, hogy megengedhetik-e maguknak. Úgy látszik az élet (és persze a vállalkozók élete sem) fair, és megvan a jogos indok, ha közülünk valaki irigy.

Miért jó az bárkinek, ha irigy? Egy vállalkozó esetében fontosak a benchmarkok, azonban a legtisztább képet mégis az adja, ha saját magadhoz méred magadat. Továbbá, nem tudhatod ki mögött milyen út áll. Lehet, hogy egy mára sikeres vállalkozó korábban nem tudott minden nap enni. Vagy – mint a klasszikus sikersztorikban – a cégbirodalom a kisszobából indult el. Szerencsémre én is ismerek néhány olyan vállalkozót, akik a rajtuk lévő ruhával indultak, ma pedig a világon szinten minden elérhető számukra.

Ha irigy vagy, nem csak a negatív érzelem a baj. Egy végeredményre fókuszálsz, nem pedig egy készségre. Mintha csak almát akarnál enni, anélkül, hogy fát ültetnél. Persze, lehet így is, csak pénzbe kerül. A sikert, sőt, akár a pénzt is megveheted egy nagy halom pénzért. A különbség viszont, amiért ezek az emberek ki tudnak emelkedni. Holnap vagy holnapután, újra el tudnák érni azt, ahol most tartanak. Ugyanis most – kivételesen – nem az eredmény a fontos, hanem ahogyan eléred.

Én is irigy vagyok. Sokakra szeretnék hasonlítani kreativitásban, szorgalomban vagy akár szakmai tudásban is. Viszont tudom, hogy mindez fejleszthető. Azzal pedig, hogy felismertem, már tettem egy lépést, hogy el is érjem.

irigység žiarlivosť irigy žiarlivý