AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
szövegíró copywriter

Miért is kell szövegíró?

A héten nem nyertünk meg egy projektet, vagy elvesztettünk egy új ügyfelet. Attól függ merről közelítek. Nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen nem szoktunk minden egyes tárgyalásból győztesen kikerülni. Ugyanakkor az indok, hogy miért nem minket választ, teljesen új volt. Nem választ senkit. Ő maga írja meg a weboldalát, mert ő is “tud mindent, amit egy szövegíró”. Azt gondolom, itt az idő, hogy megnézzük, mit is csinálunk pontosan.

Abban igaza van az ügyfélnek, hogy szöveget írni mindenki tud. Pontosan úgy, ahogy a focihoz is mindenki ért, és a legtöbben főznek is valahogyan. Mindenki a maga módján. Amivel semmi baj nincsen, hiszen nem kell mindenkinek mindenhez érteni. A szövegíró viszont alapvetően nem csak néhány betűt rak egymás után. Ha így tesz, annak nem sok eredménye lesz majd. Még mielőtt bármilyen szövegnek nekiülne rengeteget olvas, képzi magát. Hogy a ne csak azt tudja elmondani, hogy a nyár van. Írhasson szikrázó napsütésről, trópusi forróságról vagy szaharai hőségről is. Ugye, hogy másképp hangzik? Emellett aktívan figyel. Hangulatra, tempóra, célközönségre, hogy a végén a szöveg valóban élő legyen és megszólaljon, érzelmeket váltson ki.

Ha webre ír – és mostanában ez elég gyakori – akkor kulcsszavakat kutat, elemez és keresőbaráttá teszi a kész művét. Egy robot kívánalmainak megfelelő szöveget alkot, aminek mégis emberekből kell hatást kiváltania. Végezetül pedig az egész szövegnek célja kell, hogy legyen. Átadni egy ismeretet, meggyőzni egy ingadozó ügyfelet vagy felhívni a figyelmet valamire. Lehet, hogy egy oldalnyi szöveg megszületése órákig tart. Mégis, a megrendelő újraíratja kétszer-háromszor. A szövegíró pedig újra nekifeszül és alkot ugyanabból az alapanyagból valami mást.

Nem gondolom, hogy nélkülünk megállna a világ. Véletlenül sem. Viszont rosszul érint, amikor a munkánkat veszik semmibe. Ugyanígy zavar, ha ezt mással teszik. Köszönöm, ha végigolvastad, és akkor most már érted, hogy ez miért egy külön szakma. Hogy nem csak tízperces munka után átadunk “valamit” az ügyfélnek, amit ő is meg tudna írni, hiszen ez “csak szöveg”.

szövegíró copywriter