AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
https adatvédelem weboldal seo

Miért fontos a HTTPS? Elmagyarázzuk

Egy weboldal megrendelésénél felkínálják, hogy HTTP vagy HTTPS protokollal szeretnénk a weboldalt. A legtöbb ember marad az előbbi mellett, mert nem kell érte plusz pénzt kiadni. Ez azonban nagy hiba lehet, főleg, ha arra pályázunk, hogy az emberek megtaláljanak minket.

Alapok egyszerűen: mi a HTTP?

Ahogy az alapiskolában tanulhattuk: az internet lényegében összekötött számítógépek, amik egymással kommunikálnak. Ahhoz, hogy egy weboldal betöltsön, a mi számítógépünk küld egy kérést egy másik felé (szerver), ami válaszol. Sikeres válasz és adatcsere esetén már látjuk is a weboldalt. Ennyi, kész, megértettük az internetet? Röviden: igen. Ahhoz, hogy képeket meg színes betűket lássunk, kell egy protokoll is, azaz eljárás, ahogyan kommunikálnak a gépek egymással.

Te melyik banknak örülnél jobban?

Vegyük példának, hogy a bankunk akar nekünk egy üzenetet küldeni, ami csak nekünk szól. Ahhoz mindenképp olyan módot választanak, ami biztonságos. Feladják a postán a levelet, amit a feladás pillanatától kezdve nyomon követnek. Aztán a postás kezéből csak akkor kerülhet a miénkbe, ha a kézbesítés sikerességét aláírással bizonyítjuk. Ez az egész folyamat egy protokoll (eljárás) része.

A bank küldhette volna egyszerű borítékban, feltehetett volna rá két bélyeget, és bedobhatta volna bármelyik postaládába, és „majd egyszer megkapja” alapon. Ez utóbbi a HTTP-protokoll lenne, míg a biztonságos módszer a HTTPS.

Te melyik bankkal kommunikálnál szívesebben levélben? Aki bélyeggel küldi, vagy akinek levelét nyomon követheti mindkét fél, és kizárólag a címzettnek szól? Ha az utóbbinak, megértetted miért előnyösebb a HTTPS-protokoll.

A HTTPS megbízható mindenki számára

A HTTP a 2000-es években domináns protokoll, ami egyszerű HTML-oldalak betöltésére tökéletesen megfelelt. Manapság azonban az internetbankingtől kezdve, egész ügyintézési rendszerek is elérhetők online, amihez alapkövetelmény a HTTPS. A „S” a végén annyit tesz, mint Secure, azaz biztonságos.

Nem is futtat minden második ember kormányzati rendszereket az oldalán, de a HTTPS mára követelmény lett. A HTTPS nélküli weboldalakat a böngészők gyakran „Nem biztonságos”-ként jelölik meg.

Figyelmeztetés hiányzó HTTPS miatt

A HTTPS javítja a SEO-d

Igen. Ha HTTP helyett HTTPS-t használsz, máris előrébb fogsz kerülni a találati listán. Ezt a Google is megerősítette. Ugyanis a biztonságos protokollhoz a szolgáltatónak valóban validálnia kell a weboldalat. A biztosabb kommunikáció gyorsabb is, és a bizalmas adatok valóban bizalmasak maradnak. Ráadásul nem jelenik meg egy kiugró ablakban a felhasználó számára, hogy weboldalad „Nem biztonságos”. HTTPS-szel csak nyerni tudsz.

Szeretnéd, hogy weboldalad hasítson, és az első találatok között szerepeljen? Olvasd el cikkünket arról, hogyan körözheted le mások weboldalát, illetve fogadd meg öt tippünket, hogy a technikai SEO-d is üljön. Ha segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot, a rendelkezésedre állunk.