AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
miért értékes az arany

Miért értékes az arany – marketinges szemmel

Az arany hosszú évszázadokon át a gazdagság megtestesítője volt. A társadalmakban fontos szerepe van a mai napig, a sportágakban aranyérmeket osztanak. Sőt, még olyan közmondásunk is van, ami vele foglalkozik. Számtalan módon jelen van az életünkben és mégsem tudjuk, hogy miért értékes az arany. Jön egy elmélet, ami extrém hosszú idő óta, a világ minden táján működik, és lehet hatása a Te üzletedre is! 

A világon a legtöbb dolognak az értéke közmegegyezésen alapul. Ennek legjobb példája a tőzsde, ahol a két fél megegyezik abban, hogy egy-egy részvény vagy kötvény mennyit ér. Aztán valaki jó üzletet csinál, míg a másiknak vesztesége keletkezik. Az országok többsége rendelkezik aranytartalékkal, és a kifejezést használjuk átvitt értelemben is. Úgy szocializálódunk, hogy nem tudjuk miért értékes az arany, mégis generációról generációra örökítjük ezt a tudást. Gondolj csak bele, milyen értéket képvisel (az eszmein felül is) egy-egy régi családi ékszer, ami persze a legtöbb esetben arany. 

Kellően sok

A világban az értékmérő lehetne más is. Akár más fém is. Gondoljunk csak a régészek munkájából előkerülő ezüstpénzekre. A világ ezüsttartaléka 2022-ben 550.000 tonna. Másképp fogalmazva 550.000.000 kg. Óriási mennyiség, mégis, a világ méreteihez viszonyítva sok van belőle. Nem elég ritka. Főleg, ha azt is számításba vesszük, hogy évente csak Peruban újabb 98.000 tonna termelhető ki. Ezüst van, volt és lesz, vagyis nem annyira értékes. Ha holnap nyitnál egy ezüstbányát, ugyan nem lennének megélhetési gondjaid, de a világ termelését egymagad nem tudnád alapjaiban megrengetni. Hiába nem jut a Föld lakóira fejenként még egy fél kiló sem, még mindig nagyon sok ezüst van a világon. Ha egy ékszerboltba látogatsz, akkor is láthatod, hogy nem képvisel nagy értéket. De ugyanezen az elven megvizsgálhatod a bahreini benzinárakat is. Jelenleg 0.37$/liter vagyis 0.34€. Mivel nekik sok van, nem képvisel értéket. Ezzel szemben Szlovákiában vagy Magyarországon ennek több, mint ezerszerese az ár! 

miért értékes az arany

Kellően kevés

Az arannyal egészen más a helyzet. A világon fellelhető összes arany mennyisége 208.874 tonna. Vagyis szinte annyi van belőle összesen, mint amennyi ezüstöt Peruban két év alatt kibányásznak. Ezzel pedig máris közelebb jutottunk ahhoz, hogy miért értékes az arany. Az ezüsthöz képest kevés van belőle, ellenben plutóniumból “csak” 540 tonna érhető el a világon. Ehhez képest szinte dúskálunk az aranyban! Mivel kellően korán felfedezte az emberiség, és hozzá is tudott férni, így globális értékmérővé vált. Az arany bekerülési költsége magas, de nem elérhetetlen. Gondolj csak bele, sokan életükben egyszer, az esküvőjükre vásárolnak arany ékszereket. Másoknál ez az egy alkalom a gyermekszületés. Vagyis egy olyan különleges alkalom, ami szinte megismételhetetlen. Azonban, hogy az arany értékét a mögötte álló hit adja, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az aztékok sokkal inkább a csokoládét használták ilyen célokra. Pedig, Dél-Amerika nemesfémekben már akkor is gazdag volt.  

Hol szól ez Rólad?

Akár lehet egy olyan vetület, hogy tartsd aranyban a vállalkozásod (vagy a saját) megtakarításod, mert az értékálló. De mi ehhez nem értünk! Nem tudjuk megmondani, hogy így van-e. Arról, hogy a piacodra hogyan hathat viszont előbb tudunk beszélni. Arra a kérdése, hogy miért értékes az arany, egyszerű a válasz: mert elhisszük, hogy nagy értéke van. Ha ez a hit holnapra elmúlna, az arany sem lenne több, mint sárga fém. Vagyis, annak, amihez érzelmek kötnek, amiről elhiszed, hogy sokat ér, azért hajlandó vagy akár többet is fizetni. Gondolj csak arra, hogy az Apple Store-ok előtt milyen hosszú sorokat látni, már napokkal egy-egy új modell piacra dobása előtt. Ez pontosan ugyanilyen hitrendszer. Ha elhiszem, hogy az IPhone az elérhető legjobb telefon, akkor hajlandó vagyok érte sokkal többet is áldozni. Pénzben, időben, energiában, lemondásban. Egyetlen más telefongyártó sem generált maga köré olyan hitvilágot, mint az Apple. Ezt pedig eltanulhatod tőlük. A kulcsszó a funkció, a design és a hit. 

Csak reklám az egész?

Dehogy! Ha nem lenne egy valóban jó termék (de ez akár lehet szolgáltatás is), akkor az egész nem ér semmit. Ugyanakkor szolgáltatóként sem kell feladnod: gondolj csak a fodrászra, akihez nem lehet időpontot kapni vagy a fogorvosra, akinél még az injekció sem fáj. Körülöttük pontosan ugyanilyen legenda épül ki. Ezt pedig Te is megteremtheted, viszont nagyon erős, szilárd alapokra lesz hozzá szükséged. Ugyanis, ha csak hit van, kézzelfoghatóan viszont semmit sem kap az ügyfél, akkor elpárolog a bizalom is. Magad köré legendát nem tudsz építeni, csak hosszabb távon, vagy óriási költéssel. Azt, hogy melyiket választod, csak Rajtad múlik. Minden esetre a marketingstratégia fókuszálhat akár erre is. Igaz, szükséges lesz, hogy ne egy telített piacon dolgozz, viszont ne Te légy az első piacra lépő sem. Az ügyfelek közt ugyanis kevés a korai innovátor. Gondolj csak rá, hogy ki rendelt volna vacsorát ‘98-ban a netről! 

Konkurenciaelemzés

A piacodnak kellően érettnek kell már lennie. Lehetséges, hogy egyes ősemberek találtak már aranyrögöket, mégsem lettek tőlük gazdagok. A piacnak (vagyis az emberiségnek) rá kellett jönnie, hogy miért értékes az arany. Amikor pedig már mindenki akarta, könnyű dolga volt azoknak, akik birtokolták. Vásárolhattak vele javakat, hatalmat vagy akármit, amit szerettek volna. Ehhez viszont az kellett, hogy a teljes piacon elterjedjen és vágyott termékké váljon. Ilyen most az okosóra, amiről tíz éve talán még senki sem hallott. Húsz évvel ezelőtt a Nokia úgy döntött, hogy az érintőképernyős telefonokban nincsen jövő, majd csődbe is mentek. Tették ezt arra alapozva, hogy az első ilyen próbálkozások kudarcba fulladtak. Kevesebb mint tíz éve az okos szemüvegekben látták a jövőt, ma mégsem látunk szinte senkin ilyet. A legújabb hasonló trend a bőrünk alá építhető mikrochip volt. Kellően sok, de ugyanakkor kellően kevés kell belőle. Az újdonságot, az exkluzivitást és az egyediséget akarjuk. Ha már mindenkinek van, akkor pedig nem érdekes.  

Akkor miért értékes az arany?

Leginkább azért, mert elhisszük. Illetve azért is, mert hozzájutni nehéz, de nem lehetetlen. Ahhoz, hogy bárki halmozza, kevés van belőle. Ahhoz, hogy kellő számú tulajdonoshoz juthasson el viszont sok. A világ sok pontján elérhető, és mindenhol egyaránt elismerik. Ami legerősebben tartja az értékét, az mégis a hit. Egy globális, évszázadok óta sikerrel folytatott kampány, ami Rád és rám ugyanúgy hat. Ahhoz, hogy hasonló kampányt tudj felépíteni, szükséged lesz egy alapos piackutatásra és versenytárs-elemzésre. Ezek mutatják meg ugyanis azt, hogy mire vágynak az ügyfeleid, és melyek azok a szürkezónák, ahol számodra lehetőség adódik. Egyet máris elárulhatok Neked: hamarosan pékség nyílik az utcánk végében. Egy törzsvevőjük már biztosan van. Noha 10 perc alatt elsétálhatnék a helyi kisboltba is. Ott viszont kifli és zsemle van. Itt pedig kalács, kakaós csiga és túrós batyu is lesz ezek mellett. Érted, ugye?