AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
rfef logók egyszerűsödés

Miért egyszerűsödnek a logók?

Az óriáscégek logói világszerte orientációs pontként (is) szolgálnak. Ha holnap Szingapúrba utazom, a repülőtéren pedig ismerős logókkal találkozom, biztonságban érzem magam. Kicsit viszem magammal az ismert márkajeleket. A nagyobb márkák és logók természetesen változnak az idők során és most is egy ilyen korszakot élünk. De miért ennyire fontos az egyszerűsítés és biztosan jót tesz-e a márkáknak?

A közelmúltban a VW vagy az Audi logója is egyszerűsödött, de az autómárkák közt most ez amúgy is óriási trend. Természetesen, a 2021-ben élő embernek nincsen ideje a kalligrafikus motívumokra és a művészi igényességgel készült logókra. Rohanó világ van és multitasking, persze. Viszont amikor a logók egyszerűsítése barbárságba csap át, akkor marketinges létemre is felháborodok.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség is beállt a sorba, mind a hivatalos, mind a mezen megjelenő logók nyugdíjba vonultak. Ezzel nem is volna baj. Csakhogy a régi logót Joan Miró tervezte, akinek már az aláírása is egy külön műalkotás. A katalán grafikus munkája valóban összetett és komplikált. Extravagáns és sajátos stílusjegyekket van felvértezve. Megjelentek benne a spanyol zászló színei és természetesen maga a labda is. Ugyanakkor egyedi és megjegyezhető. Nem mellesleg egy világszerte elismert művész alkotása. 

Az új logó kifejezetten egyszerű. Kritikusai szerint grafikai tudás nem kell hozzá, pusztán a számítógépek Paint programjának alapszintű ismerete. Való igaz, az logó unalmas, jellegtelen és nincs karaktere. Pedig a cél az lenne, hogy ezer közül is felismerhető legyen és azonosítani tudjuk a márkával. Születtek rajongói megoldások, amelyek a kettőt hivatottak ötvözni. Nos, a végeredmény itt is megőrzi az eredeti karakterét, egyszerűsítve, tisztítva az eredetit.

Mi is dolgozunk grafikussal, aki kreatív, letisztult mégis egyedi logók szülőatyja. A lehetőség tehát adott. Most is megszületnek olyan emblémák, amikkel a fogyasztó azonosulni tud, magáénak érzi, és a szemünket sem bántja. Viszont az egyszerűség nem lehet az első szempont, hiszen ezzel egy unalmas, megúszós megoldás születik.

A pályán ez persze nem látszik, a szövetségnek sem kell már egy hét múlva erről magyarázkodnia. Minden esetre az szomorú, hogy az arculatfrissítés pusztításba csapott át.

rfef logók egyszerűsödés