AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
üzleti terv, podnikateľský plán

Miben segít az üzleti terv?

Néhány vállalkozó soha sem készít. Másoknak nagyon részletes van. Nincs egyértelmű válasz, hogy melyik a jobb megoldás. Ha viszont készül üzleti terv, annak mindenképpen pozitív hozadéka lesz. Legalább 3-4 óráig csak a vállalkozásoddal foglalkozol majd. A végén pedig lehet, hogy felfedezel olyan újdonságokat, amik eddig is ott voltak, csak nem vetted őket észre.

Szeretek terveket készíteni. Szeretem elképzelni, milyen lesz a vállalkozásunk. Mondjuk amikor 2 vagy 3 különböző városban lesz irodánk. De sokszor ezek csak álmok. Viszont minden év novemberében “igazi” üzleti terv kerül az asztalra. Tudjuk, mit szeretnénk elérni, viszont meg kell találnunk az oda vezető utat is. A folyamat nagyon inspiráló. Végiggondoljuk, milyen volt az előző év, mik voltak az ügyfelek kérései, amiket nem tudtunk teljesíteni vagy éppen mit tanultunk az elmúlt időben és egyéb döntési faktorokat is.

A másik példa a tervezésre, amikor pályázatot írunk. Ismerjük a kiírást, de olyan víziót kell készítenünk, ami megfelel a döntési paramétereknek. Egyszerűnek hangzik, pedig nagyon intenzív folyamat, ami sok kreatív energiát igényel. Többször hallottam, hogy hülyeség az egész. Úgysem tervezheted meg előre az egész életedet. Vagy ahogy a mondás is tartja: ember tervez, Isten végez. Akkor miért beszélek ilyen sokat a tervezésről?

Azért, mert a sikered a részletekben van. Ha jobban tervezel több pénzt keresel. A pluszt befektetheted vagy fejlesztheted belőle a vállalkozásodat. A világ tele van fantasztikus ötletekkel, amiket a tulajdonosaik sosem váltottak valóra. Tudod miért? Mert nem volt üzleti tervük. Csak az álmuk és a megnyugató érzés, hogy minden rendben lesz. Így is van, de csak akkor, ha tisztában vagy vele, hogy mi lesz a következő lépés.

Mondhatod, hogy hülye vagyok. Tervezésről beszélek a koronavírus után, amikor még azt sem tudjuk, véget ért-e a pandémia. Igazad van. De ha semmilyen tervem nincs, akkor nem fogok semmit elérni. Vagy csak véletlenül, a szerencsének köszönhetően. De elég erős alap a véletlen a vállalkozásodnak? A gyerekeid megkapnak majd mindent, amire szükségünk van, ha a bevételetek a véletlentől függ? Azt gondolom, nem. Úgyhogy ülj neki és kezdd el megírni a saját tervedet. Nekem ez nem lesz  jó, mert az üzleti terv birtokában, erősebb versenytárs leszel. Ezáltal az én életem komplikáltabb, mivel a céged napról napra jobb lesz. 

üzleti terv, podnikateľský plán