AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
a csúcson túl falco

Mi jön a csúcson túl?

Rengetegen vágyódnak rá. Sokan el is érik. Számtalan történetet és “iránytűt” kaphatunk ahhoz, hogyan érjünk a csúcsra, azzal viszont kevesebben foglalkoznak, hogy mi jön a csúcson túl. Bár univerzálisnak hangzó válasz nem létezik, mégis fel kell rá készülnöd. Akár a marketingkampányaid, akár a vállalkozásod építése kapcsán.  

Az álmok és vágyak világában a fák az égig nőnek. Senki nem álmodozik arról, hogy a harmadik legjobb legyen valamiben. Az ilyen gondolatainkat általában a legmagasabb csúcsokig engedjük törni, még ha nem is tudjuk mi vár ott ránk. Küzdünk, hajtunk azért, hogy felérjünk, de sokszor nem tudjuk, mi vár ott ránk. Ha csak egy egyszerű gondolatkísérletre szorítkozunk: ha holnaptól a mostani 3 helyett 30 munkatársad lenne, vagy 10 helyett 100 nagy ügyfelek kellene kiszolgálnod, akkor meg tudnád oldani? Talán igen, talán nem. Viszont az egészséged lehet, hogy nagy árat kérne érte. A hegy tetején talán sok, talán kevés időd jut, viszont azt is fel kell dolgoznod, ami a csúcson túl következik. 

Falco – rockisten Ausztriából 

El tudod képzelni, hogy rögtön második vagy harmadik próbálkozásra világsikert érsz el? Talán a vágyad az, hogy már elsőre. Mégis, egy ilyen fajta eredmény óriási változást is hoz az életedben. Az osztrák énekes, Falco volt az első, aki német nyelvű dallal vezette az amerikai és brit slágerlistákat. 29 éves volt, amikor a csúcsra ért, ekkor készült el a Rock Me, Amadeus! Minden összejött: a dal újszerű volt, érdekes, és az Amadeus-film miatt óriási Mozart-láz volt az egész világban. Mindenki megismerte, Ausztria első számú exportcikke lett, még a bécsi városnéző buszok is megmutatták a lakását. Nem volt hová feljebb lépni. Egy hasonló horderejű sláger is “csak” ismétlésnek hatott volna. A tömeg viszont éhes volt, a közönség elvárta volna, hogy hetente kijöjjön egy hasonló dallal. Persze, ez nem sikerült. 

a csúcson túl falco

A csúcson túl nincs már élet? 

Rengeteg új dal jött, világkörüli turné és egyre fojtóbb népszerűség. Falco nem jutott el még egyszer a slágerlisták tetejére. Illetve nem ott, ahol számított neki. Hiába volt óriási sztár Ausztriában és a környező országokban, az amerikai piacon nem volt több durranása. Ahogy megszületett a nagy siker, saját maga számára is tudatosította: innen nincs feljebb. Egész életében nyomasztotta, hogy ezt a sikert nem fogja tudni megismételni. A korábban örömöt jelentő zenélés, ahol saját magát akarta kifejezni, innentől kötelességé vált. Az örömfaktor megszűnt a helyét pedig átvette a megfelelési kényszer. Így szívódott fel szép lassan a magánember Hans Hölzel és vette át a helyét a gondosan kialakított szerep, Falco.  

Kapacitástervezés 

A Te vállalkozásoddal is történhet hasonló, bármely hihetetlenül hangzik is. Az én példámat már többen ismerik: ha holnap bekopogna hozzánk a Slovnaft, hogy velünk szeretne együttműködni, bármit is kínálnának, nem fogadnánk el. Ugyanis sokszor épp a nagy siker dönti be a vállalkozásokat. Lelombozóan hangzik, de a sikert és a fejlődési lépcsőket is csak egymás után tudod jól venni. Ha hirtelen 100 helyett 100.000 eurót kell elköltened, azzal nem birkózol meg. Bár most talán azt mondod, bárcsak ilyen gondjaid lennének, a valóságban örülj neki, ha betartod a lépésközöket. Jártunk már mi is úgy, hogy – szerencsére – hívott az ügyfelünk, hogy állítsuk le a kampányt, mert nem győzik a beérkezett megrendeléseket. Mondhatnánk, hogy túl jól sikerült a reklám. Ugyanakkor ez arra is rávilágít, hogy hiába a csábító árbevétel és profit, van olyan helyzet, amikor nemet kell mondanod. Egész egyszerűen a túlélés érdekében. 

Mik a valódi céljaid? 

Furcsán hangozhat, de lehet, hogy Téged egyáltalán nem az árbevétel hajt. Sőt, ha csak az árbevétel a célod, akkor nagyon rossz célt követsz. Kisvállalkozásként is érdemes – bocsi az egyszerűsítésért – értelmes célokat meghatározni. Tudjak jövőre is bért emelni a kollégáimnak. Legyenek elégedettek az ügyfeleink. Ne csak a szlogenekben legyünk családbarátak. És még sok más ehhez hasonló. Ezek ugyanis olyan célok, amiket meg tudsz nevezni konkrétan és meg is tudsz valósítani. A titok viszont az, hogy ezek sosem csak Rólad szólnak. Felelősséget vállalsz másokért, olyan céget építesz, amiben ők is fontosak. Így a fokmérő nem kizárólag a Te gazdagodásod, amivel egy határon túl nem is tudsz már mit kezdeni. A sikert elköltheted (vehetsz számos házat, autót, hajót, stb.), meg is eheted (és dolgozhatsz ezáltal a saját egészséged ellen), elutazhatod (amit egy pontotn túl már nem fogsz élvezni). Izgalmasabb viszont, ha a sikert megosztod. 

Falco, az ördögbe is! 

Falco 1998-ban halt meg. A csúcson túl. Bedrogozva kihajtott egy busz elé. Még mindig ikon volt, de nem annyira a jelen, mint a múlt ikonja. Persze, halála után kijött lemeze óriási siker lett, ebben semmi meglepetés nincs. Számtalan példa van rá, hogy egy zenészt csak halála után becsülnek meg igazán. A sokkal érdekesebb egy másik dimenzió. A mai napig érdekes, a dalait játsszák és hamarosan egy darabot is bemutatnak az életéről. Ebben Hans (vagyis Falco civil énje) és a popsztár, mint alterego párhuzamosan létezik. Két színész is játssza majd, és a szerzők ígérete, hogy a belső, lelki folyamatok legalább akkora szerepet kapnak, mint a külső siker és csillogás. Ugyanis a zenéjében nem lehet újat mutatni, a hangok ugyanazok, mint 30,40 vagy 50 évvel ezelőtt. Viszont sokakat az is érdekel, hogy mi van a siker mögött. 

Tudatos tervezés 

Korábban már ezen a blogon is leírtam: a céged nem lehet magasabb szinten, mint Te, mert nem tudsz vele megbirkózni. Ez is pontosan egy ilyen helyzet. Ha pedig példákat akarsz találni arra, hogy miképp roskadhat rá egy vállalatmonstrum valakire, bőven találsz példát. A fejlődésedet is tervezned kell. Ahhoz, hogy mindig csak akkora súlyt vegyél a hátadra, amit el is bírsz. Ebben is a segítőd lehet egy mentor, aki járt már ott, ahová Te még csak készülsz. Sokan és sokszor mondják, hogy a csúcs magányos hely. Ezzel nem értek egyet, szerintem oda egyedül nem lehet eljutni. Azzal viszont igen, hogy mindig van hely az új érkezőknek. Természetesen én is szeretnék több munkatársat, több ügyfelet, nagyobb ügynökséget stb. Viszont, ha minden célom megvalósulna holnapra, nem tudnám miért kelek föl holnapután. 

a csúcson túl fejlődés

A saját helyeden legyél 

 Az emberek vágya sokféle. Azt viszont ritkán hallod, hogy a saját helyemen szeretnék lenni. Harmóniában szeretnék lenni magammal és a környezetemmel. Pedig ez is egy nagy cél, amiért rengeteget kell dolgozni. Remélem, fogunk még létre hozni olyan kampányokat, amikkel nagyot lendítünk az ügyfeleink életén. Talán éppen most és éppen a Te kampányod is ilyen. Viszont a legfontosabb, hogy eközben ne nőjük túl magunkat. Senkinek ne kelljen munka-alkoholistává válnia, mindenkinek jusson ideje a töltődésre is. Ha ez azzal jár, hogy lassabban haladunk, az is rendben van. Ugyanis a csúcson túl jöhet szakadék, de egy híd akár ezen is átvezethet.