AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
SEO - keresőoptimalizálás meta tageken keresztül - 3+1 tipp

3+1 dolog, amiben lekörözheted mások weboldalát

Mindenki szeretne a Google első találatai között lenni. És ez érhető is, hiszen egy átlagos felhasználó aligha lapoz a találatok között. Az elsők közé viszont csak a legjobbak jutnak. Sokszor pedig az is elég, ha jobbak vagyunk, mint mások, minthogy jobbak lennénk mindenkinél. 3+1 tematikus kört hoztunk a tartalommarketingtől a meta tagekig, amiben lekörözheted mások weboldalát.

SEO - keresőoptimalizálás meta tageken keresztül - 3+1 tipp

1. Egyedi és releváns tartalom

A tartalommarketing (content marketing) ökölszabálya, hogy minden esetben egyedi és releváns tartalmat juttassunk el a célközönségünkhöz. Az egyedi nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem írt róla még senki. Sokkal inkább azt, hogy nem írtak róla még úgy, ahogy azt mi tesszük majd.

A relevancia a másik fontos szempont: ha traktorokat árusítunk, hiába fogunk az elektromos autópiacról írni – legalábbis, amíg nem kötjük össze a kettőt. Gondolkodjunk el, vagy járjunk utána, hogy mik azok a kérdések, amelyek felmerülhetnek az ügyfeleink körében.

Ahhoz, hogy más weboldalakat is lekörözzünk hasonló témában, a legjobb, ha aktuális és hasznos tartalmat nyújtunk az olvasóinknak. A duplikált tartalmat (azaz ugyanaz a tartalom kétszer) szigorúan büntetik a keresőmotorok, és azzal lejjebb csúszunk a ranglétrán.

Mit tegyünk?

  • írjunk a célközönségedhez mérten, az ő helyzetüket figyelembe véve, a tartalom pedig legyen hasznos
  • ellenőrizzük nincs-e duplikált tartalom a weboldaladon (ingyenes ellenőrzés itt), ha pedig van, töröld és/vagy irányítsd át az eredetire

2. Betöltési sebesség

Ahogy azt már említettünk egy korábbi írásunkban, a betöltési sebesség az egyik legfontosabb tényező, ha az ügyfeleink online akarnak ránk találni. Ha weboldalunknak 5 másodpercnél tovább tart betöltenie, az ügyfeleink felét elveszítjük. Ezt sokféleképp sikerülhet elérni: nagyméretű képeket tárolunk, lassú (és távoli) szervernél fut a weboldalunk, rengeteg kis fájllal működtetjük a weboldal funkcióit.

Mit tegyünk?

  • használjunk gzip tömörítést – ezzel az weboldalunk és a szerver közti kommunikációt gyorsíthatjuk
  • tömörítsük a képeinket olyan méretre, ami elegendő a weboldalhoz – WordPressnél a SMUSH névre hallgató plugin automatikusan megoldja ezt a gondunkat

3. Linképítés

A linképítésnek két nagy típusa van: az, milyen más oldalak hivatkoznak a mi oldalunkra; illetve az, mi hogyan hivatkozunk a saját oldalainkra. Hogy jobban megértsük, vegyünk két hétköznapi példát.

A külső linképítés egyszerűen

Vállalkozásunk rohamosan nő, jönnek az ügyfelek, dől a pénz. Erre mások is felfigyelnek, és meghívnak minket egy interjúra. Nem mindegy azonban, hogy a regionális lapban vagy a Forbes-ban fogunk szerepelni. Bár mindkettőnek megvan a saját előnye, a Forbes esetében nagyobb közönséget érünk el, és „többet fog nyomni.”  Ha következő évben is sikeresek leszünk, újra meghívnak minket egy beszélgetésre, és újból megjelenünk. Ez a külső linképítés. Nem mindegy ki hivatkozik ránk, és hányszor. Minél nívósabb egy weboldal, többen olvassák, annál jobb fényben tűntet majd fel az minket.

A belső linképítés egyszerűen

A belső linképítést egy stand uphoz tudjuk hasonlítani. Még ha az előadás alatt több témáról is beszélünk, de azokat minél jobban tudjuk összekapcsolni, annál élvezhetőbb lesz. És a hallgatók annál többet akarnak belőle hallani: mert vicces, szórakoztató, összeáll a kép, elhallgatnék még egy jó darabig.

A jó linkelés célja, hogy minél tovább tartsuk az olvasót a weboldalunkon, ugyanis a keresőmotorok szempontjából egy fontos faktor. Ahol több időt töltünk, ott valószínűleg jól érezzük magunkat. Egyenes következtetés, nemde? Ha az írásainkban más írásokra is hivatkozunk, valószínűbb, hogy átkattint valaki rá, mert még az is érdekli. Magától azonban nem biztos, hogy rákeresne.

Mit tegyünk?

  • szűrjük ki a halott linkjeiket, amik olyan oldalakra mutatnak, amelyek már nem léteznek
  • írásainkban hivatkozzunk saját magunkra és a már meglévő írásainkra
  • érjük el, hogy más weboldalak is linkeljenek – legyen hasznos tartalmunk, sajtóhírünk, interjúnk, vagy vendégposztunk

+1 Minden, ami meta

Azért, hogy az első találatok között virítson a weboldalunk, a keresőoptimalizálás minden intelmének eleget kell tennünk. Lehet bármilyen jó a tartalmunk, ha az apró meta beállításokon csúszik el az egész.

Na de mik azok a meta tagek?

A meta szó a metaadat rövidítése. Ezek a „tagek” az oldal forráskódjában szerepelnek, és ahogy a „meta” szó jelzi, nem nekünk szólnak. Ezeket az adatok a keresőmotorokat érdeklik, a felhasználónak a legtöbbjük láthatatlan. Látható metaadat az aktuális oldal címe (ami böngésző tetején jelenik meg), kereséskor a description.

Meta adatok az am-business.eu esetében

A képen a „title” (AM Business – marketing és szövegírés több nyelven) metaadat látható, alatta a leírással „description.” Baj akkor lép fel, ha több oldalunknak karakterre pontosan ugyanaz a címe, leírása, kulcsszava, címsora (H1), vagy éppenséggel hiányzik. Ilyenkor a keresőmotorok nem tudják hová sorolni őket, mert nem adtuk meg ezeket az értékeket. Megpróbálják majd maguktól megtenni, de nem biztos, hogy azt a hatást érjük el vele, amit eredetileg akartunk.

Mit tegyünk?

  • figyeljünk, hogy az összes oldalunknak meglegyenek a meta tagjei – legyen címe, címsora, leírása, kulcsszava; a hiányzókat pótoljuk
  • ahol ugyanaz a fenti meta tagek bármelyike, változtassunk rajta – ne legyen két ugyanolyan címünk, címsorunk, kulcsszavunk

Nem érted a SEO nyelvét?

Mi beszéljük. Szívesen segítünk keresőoptimalizálásban vagy a weboldalad állapotának felmérésében. Vedd fel velünk a kapcsolatot.