AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
messi párizsban v paríži psg barcelona

Messi Párizsban – az új (futball)világ kezdete

Egy hete Leo Messi sokkolta a világot. 21 év után elhagyja az FC Barcelonát, az új csapata pedig a francia PSG lesz. A szurkolók egy része zokogott, mások nem hitték el. Ettől viszont még tény marad: Messi barcelonai királyságának vége. Messi Párizsban új ember lesz. Nem egy klubikon. “Csak” egy a legjobb játékosok közül. De a történetnek vállalkozói oldala is van: hogyan működnek együtt a nagy márkák?

Hiszed vagy sem, ez a történet is a pénzről szól. A Barcelona nem tudta kifizetni Messi bérét úgy, hogy megfeleljen a pénzügyi szabályoknak is. Egyszerűbben fogalmazva: a Barcelonának nincs elég pénze. Ha a PSG márkájának erejét szeretnénk megérteni, elég egyetlen tény: ők voltak az egyetlen klub, akiről az emberek beszéltek, mint Messi új munkaadójáról. Egyszerűen senki sem tudta elképzelni, hogy másik csapatban játsszon. A PSG idén nyáron más híres játékosokat is igazolt, és úgy tűnik számukra a pénzügyi szabályok sem kötelezőek. A márkájuk nem szimpatikus, viszont az üzleti modelljük működik. 15 évvel ezelőtt senki nem akart PSG-mezt. Hamarosan pedig meglátod, mi a helyzet most.

Messi Párizsban még csak egy álom volt, amikor elkezdték a szurkolók bekövetni a PSG-t Instagramon. Egy hete 19 millióan voltak, hétfőre már 38.7 millióan. Mondhatjuk, hogy ezek csak “divatdrukkerek”, viszont az ő pénzük pont annyit ér, mint másoké. Messi új mezéből 150.000 darab fogyott el mindössze 7 perc alatt! A mezek ára 88 és 158 € között van. A legrosszabb esetben is 13.2 millió €-t keresett a csapat, átlagos esetben pedig 18.45 milliót. Ehhez pedig csak 7 percre volt szükségük.

Úgy néz ki, ahol Messi van, ott a futball is. Függetlenül a csapatától, az ő márkája erős, a szurkolók pedig hozzá tartoznak. Az átigazolásnak köszönhetően a PSG meccseire szóló belépőkre is megnőtt a kereslet. Vannak, akik egy jegyért akár 1.500 €-t sem sajnálnának. Ez pedig még csak a kezdet. Messi Párizsban egy új korszakot nyitott meg. Mostantól már hivatalos: a focisták csak termékek, akik a klub bevételéért felelősek. Másnak pedig nincs hely a könyvelésben.

messi párizsban v paríži psg barcelona