AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
multitasking

Mennyire hatékony a multitasking?

Nagyon divatos fogalom, és a felgyorsult világban talán szükséges is a multitasking. Az a helyzet, amikor egyszerre, azonos időben több dolgot is intézel. Vagy legalábbis próbálsz. Telefonálás közben e-mailt írsz például. A tempó folyamatosan gyorsul és a feladat is egyre több, mégis, lehet-e hatékony, ha egyszerre több dolgot csinálunk?

Akár csak tíz évvel ezelőtt is kevesebb dolgot kellett megoldanunk. Legalábbis így érezzük. Igaz, nem volt még mindenre applikáció, és nem tudtam mindent megcsinálni a telefonomon akár a buszon ülve. Amikor dolgoztam, az egy korlátozott térbe szorult (=ahol a laptopom is velem volt). Az utazási időkben pedig valamilyen relaxáció maradt, olvasás vagy zenehallgatás. Mostanra ez már másképp van. A zenehallgatás mint önálló tevékenység maximum a koncerteken valósul meg. Ezzel nincs is baj, több kutatás szerint is jótékonyan hat a munkavégzésre. De gyakran kapom magam azon, hogy valamilyen fejlesztő anyagot vagy podcastet hallgatok munka közben. Ez már nehezebb dió, mert rögtön kétfelé kell figyelnem. Vagy máskor a kádban olvasom el a napi e-mailjeim legutolsó részét, ahelyett, hogy “csak” pihennék.

A kulcs talán az időgazdálkodásban van. Ez pedig nekem nekem annyira erős oldalam. Vállalkozó barátom, aki kiváló szervező csak nevet ezen. Ő mindig odaér mindenhová, és a napja 4-kor fejeződik be menetrend szerint. Nos, néha nekem is. A gyakorlat azonban nem ez. Ha következetes volnék, akkor az egyik tevékenység nem csúszna rá a másikra. De szeretném a feladataimat is megcsinálni, podcastet hallgatni is, fejlesztő videót is nézni, elérni a foci-EB aktuális meccsét, időben enni és a családom sem lehet utolsó. Erre pedig csak 24 órám van.

A pontos napirend melletti másik ellenségem a határidő. Ha közel van, azért. Ha pedig távol, azért. A közeli időnyomásba visz, amitől elkezdődik multitasking és mindent egyszerre csinálni. Szerencsére eddig sikerrel. Ha pedig még sok időm van, akkor hosszú tervező fázist nyitok, számtalan lehetőséggel. Olyanokat is bekalkulálva, amikről már a tervezés pillanatában tudható, hogy nem fogjuk megcsinálni. Tehát valahol mégis a képességem hiányzik.

Azért szerencsére a multitasking hozott jó dolgokat is az életembe. Amikor céltudatos vagyok, és fülön csípve magamat, megtervezem a dolgaimat, akkor hatékony is tudok lenni. Két tárgyalás között az autóban is kiválóan lehet podcastet hallgatni. Telefonon egyeztetni grafikussal vagy partnerrel. Tehát már fejlődök, és van remény. Akkor is, ha a multitasking nem a legjobb barátom.

multitasking