d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hajós andrás iamyank hősök tere budapest dalfutár

Megdöbbentő tanulság Hajós Andrástól: hol legyen a hirdetés?

Az elmúlt héten, egy podcastban nyilatkozott arról Hajós András műsora, a Dalfutár kapcsán, hogy a Youtube nézettsége többet ér, mint a főműsoridő egy kereskedelmi tévében. Többen kérdezték, hogy igaza lehet-e Hajósnak vagy éppen, hogy micsoda bolondságokat hord itt össze. Ebben a blogbejegyzésben kibontjuk az igazság részleteit. Hirdetés – mert nekünk vállalkozóknak ez lesz a fontos – szempontjából pro és kontra.

A háttérről annyit, hogy a műsorban négy zenész, egymást nem ismerve alkot egy közös dalt. Két évvel ezelőtt a Super TV2-n indult az első évad, majd idén nyáron a Youtube-ra költözött. A csatornának több mint 22 000 feliratkozója van (2019. augusztus 12-én), az egyes videók nézettsége pedig nem ritkán meghaladja a 100 000-et. Ezzel szemben 2019. 31. hetében (július 29. – augusztus 4.) a Super TV2 legnézettebb műsora sem jutott 90 000 fölé . A top5-höz pedig már 50 000 néző is elég volt. Igaz, a TV2 Csoport adatai 18-59-es korosztályról szólnak, míg a Youtube nem mutat ilyen szűrést.

Hol legyen a hirdetés helye?

Ha abból indulunk ki, hogy – és ezt Hajós is elmondja – a tévéműsorok közti hirdetések sokszor irrelevánsak, láthatjuk, hogy valóban többet ér a Youtube. Szintén fontos, hogy jelenleg a tv-zés trendje lefelé menő görbét mutat, míg a Youtube trendi, noha vannak kihívói. Hirdetési szempontból a tv-ben van esélyünk arra, hogy azok fogják látni a hirdetésünket, akiket el szeretnénk érni, míg az online térben teljesen pontos célzásokra van lehetőségünk.

Ugyanígy fontos a függetlenség kérdése is: online nem kell megfelelnünk a szerkesztési elveknek, bárki lehet a partnerünk a videóban és a témát is szabadon választjuk meg. Egy tv esetében viszont pontosan meghatározott, hogy mi fér bele és mi az, ami már szétfeszíti a kereteket. Itt ugyanis a tv érékesíti a reklámidőt, így a hirdetésnek is illeszkednie kell valamennyire a műsorstruktúrához.

hajós andrás iamyank hősök tere budapest dalfutár
Hajós András, a Dalfutár és Iamyank zenei producer (a tv2.hu képe)

Költség oldalon pedig: a televíziós reklámidők kisvállalkozói szinten megfizethetetlenek. Amíg nem vagy milliárdos multicég feneketlen marketingkerettel, addig nem is érdemes ebben a platformban gondolkodi. Ellenben a Youtube-videóhoz ma már elég egy okostelefon. Ha valaki cifrázni szeretné, szelfibot és statív. Azonban tartalmat gyártani enélkül is lehetséges. Ha egy tv-műsor házigazdájával szeretnénk beszélgetni, az legalább 1000 € befektetést igényel, és az üzenetünk egyszer jut el a közönséghez. Aki talán nem is a mi közönségünk. Végiggondolva, hogy 1000 € reklámkölésből online hány potenciális ügyfélhez juthatunk el, vélhetően emellett döntünk. A témával itt foglalkoztunk már korábban is.

Végeredményt hirdetve: ha kisvállalkozásként felmerül a hirdetés kérdése semmiképp sem lehet jó megoldás a tv. Az online bekerülési költsége alacsonyabb, pontosabban szólhatunk a potenciális ügyfeleinkhez valamint nagyobb szabadságot kapunk, amit akár tesztelésre is felhasználhatunk.