AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
etika marketing komment lelövik

Marketing és etika – a marketingest lelövik?

Nem ez a poszt volt betervezve, viszont azt érzem, foglalkoznunk kell vele. Legfőképp azért, mert nem hagyom a “lányaimat” bántani, még verbálisan sem. A mai reggelen érdekes napra ébredtünk: az egyik hirdetésünk alá egy rendkívül jó stílusú úriember kommentált. Ékes magyar nyelven emlékeztetett minket a marketinges etika fontosságára, valamint jóllétünk felől érdeklődve közölte, hogy “a készítőket azonnal hátra kéne vinni és lelőni”. Ezek után gondolkoztunk el azon, hol is rontottuk el, és miért lehet ennyira nagy hatással valakire a munkánk.

Vajon mi?

Az etika sokszor kerül elő, még iskolában is tanítják, mégis, nehéz megfogalmazni mit értünk alatta. Talán egy olyan vezérelvet, amely mentén haladva olyan munkát adunk ki a kezünkből, amivel nem bántunk másokat és nem buzdítunk semmi károsra. Mi talán így tudnánk összefoglalni. Nem készítettünk még reklámot semmilyen egészségre káros termékről (drog, cigaretta és hasonlók) és nem buzdítottunk egyes csoportok ellen sem soha. Abban hiszünk – és ezt több ügyfelünk is meg tudja erősíteni -, hogy a pozitív üzenetek működnek, épp ezért még negatív kampányt sem szoktunk készíteni.

etika marketing komment lelövik

Az etika éber őre

Amivel az úriember (és stílusából ítélve más nem is lehet) problémát talált, egy állatvédelemről szóló hirdetés. Röviden annyit mondhatok róla, hogy arra buzdít, védd a háziállataid egészségét. Mindez súlyosbítva egy fekete kölyökmacska esedező tekintetével. Azt gondolom, nem bántó, amit közzétettünk, főleg akkor, amikor már a törvények is büntetik az állatkínzást. Elkészítettük a hirdetést, elfogadta a megrendelő, és nem látott benne semmilyen manipulációt, vagy az állatok gusztustalan kihasználását.

Az interneten mindent lehet

Ugyanakkor minket kötnek ilyen etikai elvek. Biztos vagyok abban, hogy a Te vállalkozásodban is vannak ilyen korlátok, hiszen gyanítom, hosszú távra tervezel. Azonban az internetes világban dagonyászó troll, aki rajtunk kér számon erkölcsöt és etikát semmi ilyennek nem kell megfelelnie. Ő köpködhet bátran mindent, és akár mérgezhet egy ilyen kampányt is véleményével.

Ugyanakkor,

mondhatjuk azt, hogy elértük a célt. Működött a kampány, mert megmozdított valakit, ráadásul erős érzelmet nyilvánított. Természetesen nem neki örülünk, hanem annak a sok másnak, akik más módon jelezték ezt. Ugyanakkor végkövetkeztetés, hogy a kisállatok mindenből kihoznak valamit: a gondoskodást, a rokonkszenvet vagy éppen a trollkodást.

Ha szórakoztatnak a trollok, a számodra is készítünk egy etikátlan, gusztustalan kisállatos kampányt. Ha pedig szeretnéd kezelni a kommentjeiket visszafogottan és elegánsan, egy szövegíró lesz a segítségedre.