d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
magad ellen dolgozol sám proti sebe

Magad ellen dolgozol?

Furán hangzik, igaz? Pedig elég gyakran ilyeneket csinálunk. Azt gondoljuk, hogy gürizöl, minden lehetségest megteszel, a valóságban mégis magad ellen dolgozol. Fölösleges dolgokat csinálsz, a cég legnagyobb ellensége pedig a tulajdonos vagy a CEO

Elegendő, ha nem azt csinálod, ami a feladatod. Például a copywriter nem ír szöveget, vagy a grafikus nem készít grafikákat. Nagyon gyakran ez nem személyes hiba, csak a rendszer nem tisztázza ki a feladatokat és a felelősségeket. Más esetben mindenki azt csinál, amit szeretne, mert nincsen semmilyen rendszer. A szabályok pedig szükségesek, de meg kell találnod az egyensúlyt. A kollégák gyakran 8-9 órát dolgoznak naponta, de nincsenek jó eredményeik. Miért van ez így? Mert döntenünk kell, hogy mi a fontos a cégnek. 8 órát akarunk egy nap dolgozni, vagy hatékonyak akarunk lenni? Bár gondolhatnád, hogy ez a kettő szorosan összefügg, nem feltétlenül. Aki sokat dolgozik, az ugyanis csak fáradt lesz, nem feltétlen sikeres. Aki viszont sikeres, az nem feltétlen dolgozik sokat.  

Örököltük 

Nem véletlen, hogy ez így alakult, volt időnk hozzászokni ehhez. Az előző rendszerben nem volt gond, ha magad ellen dolgozol. Nem a termelékenység számított. Azt tanultuk meg és abban szocializálódtunk – akár csak a szüleinken keresztül is -, hogy nem kell megszakadni. Igaz, én sem hiszek abban, hogy vállalkozóként bele kellene halni az üzletbe. Viszont az fontos, hogy ha már megemeled a kezedet, akkor azt hatékonyan tedd. Nem kell napi tizenpár órát dolgozni, elég lehet akár négy is, ha van értelme a munkádnak. Erre viszont nem tanítottak meg minket. Sem arra, hogy kitűnj a sorból, sem pedig arra, hogy elérhetsz többet. Ez sajnos egy olyan adottság, amit viszünk magunkkal. A felelősség abban áll, hogy a saját cégedben és a saját családodban milyen példát viszel tovább? 

magad ellen dolgozol sám proti sebe

Terveket teljesítünk vagy dolgozunk? 

Sok vállalkozásban a fő cél az, hogy célokat teljesítsünk. Akkor is, hogyha ez értelmetlen. Sok értékesítői csapat akar mondjuk 10 fővel dolgozni. Noha, csak 6-ot tudnak eltartani, vagy jó minőségben kiképezni. Akarhatok én 4 grafikust a csapatba, ha nem tudjuk megoldani, hogy mind a négyen elegendő munkát is kapjanak. Teljesíthetem azt a célt, hogy 4 grafikus legyen a csapatunkban, de semmi értelme nem lesz. Magad ellen dolgozol, ha nem aszerint haladsz, hogy mi az organikus irány. Lehet, hogy éppen egy webes vagy asszisztens segítene az egész csapatnak, de én valamilyen más okból (pl. ego) égi grafikust veszek fel. Multicégnél ez másképp megy: megmondják mit szeretnél. Pedig sokszor a külföldi régióközpontok és az itteni realitás nem találkozik. 

Magad ellen dolgozol, de legalább szorgosan! 

Nagyon nehéz felismerni, ha az erőfeszítéseink értelmetlenek. Kevés vállalkozó látja ezt be, de még kevesebb, akinek ez önerőből sikerül. Sokszor, ha kritikus hang érkezik, azt mindenképp ártó szándéknak tudják be. Pedig megeshet, hogy éppen hallgatniuk kellene rá. Nem feltétlenül kell pénteken este még dolgoznod, mert nem ez a fejlődés útja. Elismerem, előfordulhat egyszer-egyszer. Rendszerszinten viszont valamilyen hibát jelez. Az angol mondás szerint fontos, hogy Te vezeted a céget, vagy a cég vezet Téged. Ez pedig nagyon jellemző arra a helyzetre, amibe sodorhatod magadat. Feloldóik az életed a vállalkozásban: nem lesz idő a családodra, a barátaidra és a hobbidra sem. Mert minden egyes pillanatban a cégben leszel, ha nem fizikailag, akkor még róla is álmodsz majd.  

Fejben dől el (ez is) 

Akkor is magad ellen dolgozol, ha nem tudsz megfelelően koncentrálni. Talán sok a dolgod, természetesen, de mindig vannak fontos és fontosabb dolgok. Ha az irodában vagy, de híreket olvasol vagy a Facebookon chatelsz, akkor nem csinálsz semmit. Ott vagy, mégsem lesz kész semmi. Aztán, ha véget ér a munkanap, még mindig sok munkád van. Úgy érzed, kimerült vagy, sosem fogsz végezni a feladataiddal. Mivel egész nap saját magad ellen dolgozol! 

magad ellen dolgozol

Mivel lehet megelőzni? 

Kezdésnek, tedd némára a telefonodat, vagy némítsd le az értesítésket. Vezess be struktúrákat a munkavégzésben. Mondjuk, heti egy nap foglalkozz csak átutalásokkal és banki ügyekkel. Mindig aznap. Nem kell minden nap szétforgácsolt időket töltened ezzel, ha koncentráltan heti egyszer megcsinálod. Ez pedig csak egy feladat a sok közül, számtalan ilyet találhatsz még. Kezdve attól, hogy azonnal megválaszolsz-e minden e-mailt, ezáltal folyamatosan kizökkensz abból, amit éppen csináltál. Ha tízpercenként újra kell kezdened, biztosan nem fogsz tudni annyi feladatot elvégezni, mintha egy levegővel dolgoznál.  

Miért nem figyelsz oda? 

Ez egy teljesen természetes dolog, mert a munka nem mindig érdekes vagy izgalmas. Szerintem a kulcs a hatékonyság. Nem érdekel, hogy a csapatunkban ki mennyit dolgozik. Csak az, hogy a feladataink elkészülnek-e. Mivel az ügyfeleinket sem érdekli a munkaidő, csak a határidő, ezért ezt megtehetjük. Megvannak a napi feladataink, mindenki tudja mivel mikorra kell elkészülnie. Ez pedig épp elég ahhoz, hogy mindent meg tudjunk oldani. Ha 2-kor végzek rendben van, örülök, hogy több időm marad a családomra. Ha viszont 5-ig tart a munkanap, akkor sem történik tragédia. Pont így, nem baj, ha egyszerre többen is fesztiválozunk (igen, lesz ilyen még a nyáron), amíg minden feladatot le tudunk adni időben. 

Van benne anyagi oldal is 

Ha magad ellen dolgozol, annak lehet ennek pénzügyi vetülete is. Egész egyszerűen lehet, hogy a projektet nem éri meg elvállalni. Persze, van, amikor egy ingyenes munka nagyon jó ajánlólevél, vagy társadalmilag hasznos és nem kérsz érte pénzt. De ebben az esetben is van olyan haszon, ami számszerűsíthető. Ha “egyszerűen csak” nem éri meg, akkor csak dolgoztatod magadat és akár a csapatodat is. A mondás szerint rossz a projekt, ha jobban örülsz a szombati zárvatartásnak. Sokszor nem merjük elkérni azt a pénzt, amivel a fedezeti pontunk felett lennénk. Vagy csak rosszul tárgyalunk. Inkább legyen meg a projekt, az sem baj, ha nem keresünk rajta. De, baj, ha nem keresel rajta, mert for-profit vállalkozást üzemeltetsz. Ha pedig nem vagy a fedezeti pontod fölött (vagyis nincs profitod), akkor ismét magad ellen dolgozol.

magad ellen dolgozol

Elemezz! 

Ha elkezdesz valamivel foglalkozni, érdemes elemezned. Milyen eredmények várhatóak, mennyi munkát kell bele fektetni, milyenek az anyagi vetületek és így tovább. Ha a számítás alapján ez megéri és előnyös számodra, akkor meg kell tenned. Ha nem, akkor ez megint csak egy olyan eset lesz, amikor magad ellen dolgozol. Talán megcsinálhatná egy másik kolléga (ha nem akarsz mindent kontroll alatt tartani), vagy talán meg sem kellene csinálni. Az elégedettséged kulcsa az, hogy hasznosnak kell magadat érezned, ekkor leszel rendben. Mert belül pontosan érzed, hogy valamiért vagy valami ellen dolgozol.