AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
lehetetlen célok célkitűzés

Lehetetlen? Tényleg létezik?

Egy nagyon kedves barátommal ebédeltem a múlt héten, aki azt mondta, hogyha nem tűzünk ki magunk elé lehetetlen célokat, semmi sem sikerülhet. Az ide vonatkozó ellentétes mondás az lehetne, hogy a fák nem nőnek az égig. De vajon a két ellentétes álláspont közül melyik van közelebb a valósághoz?

Korlátok, magunknak

Gyerekkoromban a tévében is volt Lehetetlen címmel beszélgetős műsor. Akkor nem értettem, hogy miért ez a címe. Majd, amikor eltökéltem, hogy én leszek az első magyar pilóta a Formula 1-ben, akkor már szembesülnöm kellett azzal, hogy teljesíthetetlent vállaltam (ironikus, hogy 13 éves koromban valaki más más elvitte ezt a babért). A fontosabb azonban, hogy ezeket a korlátokat magunk (vagy környezetünk) állítjuk fel. Hatévesen például megijedtem a lehetőségtől, hogy Gábor bácsi az úszóedző átvitt a versenymedencébe. Eldöntöttem, hogy én bizony meg fogok fulladni, és soha többet nem mentem edzése. Így utólag lehet, hogy “csak” tehetségesnek látott.

lehetetlen célok célkitűzés

Steve Jobs

Munkatársai szerint Steve Jobs imádott lehetetlen feladatokat és hozzájuk teljesíthetetlen határidőket állítani kollégái elé. Az eredmény pedig rengeteg találmány, amelyek közül több is világsiker lett. Az Apple pedig nem “csak” egy techcég. Az elérhetetlen(nek tűnő) dolgok ugyanis olyan szintre sarkallták a kreativitást és az alkotókészséget, amit mással talán nem is lehetett volna elérni. Nemrég egy másik barátomtól azt hallottam: vállalkozók vagyunk, megoldjuk. Mondta mindezt egy elég kilátástalannak tűnő helyzetben. Az élet pedig őt igazolta, aki nem ismeri a teljes történetet, biztos lehet abban, hogy minden úgy történt, ahogy meg volt tervezve.

Ha elképzeled, elérheted

Soha nem gondoltam volna, hogy… ugye rengeteg ilyen kezdetű mondatot ismerünk. Pedig a valóság nem ez. Ha létre tudja hozni a képzeleted, akkor valóra is tudod váltani, mondják a pszichológusok. Egyes vizualizációs technikák pontosan erre alapoznak. A földhözragadtabbak kedvéért viszont: ha azt kérdezem, hogyan mennél el Münchenbe, nem azon fogsz gondolkozni, hogy ez lehetséges-e. Sokkal inkább az utat keresed majd, ami oda visz. Ugyanis az az agyunk ezzel a csodálatos módszerrel működik: ha kikapcsolod egy dologról, hogy lehetetlen, akkor rögtön a megoldást kezdi el keresni!

Egy sikeres marketingkampányt elkészíteni nem lehetetlen, sőt, a jó szövegek is egészen közel vannak Hozzád. Ha pedig azt gondolod, hogy Rád is vár egy pályázat, akkor is jó helyen jársz!