AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
külső belső motiváció vonkajšia vnútornaóá motivácia

Külső motiváció és belső motiváció – melyikre van szükséged?

Azt gondolom, hogy a vállalkozói világ legnehezebb témája a motiváció. Ha megkérdezel ezer vállalkozót erről, ezer választ fogsz kapni. Annak ellenére, hogy a témáról eszméletlenül sok könyvet olvashatsz el. A motiváció a saját fejlődésed kulcsa. Hogyan alakul ki a belső motiváció és hol található a külső motiváció? 

Motiválni és motiváltnak lenni két különböző dolog. Mégis, mindkettőben közös metszet a motiváció. Ahhoz, hogy külső motivációt tudjak Neked adni, szükségem van a saját, belső motivációmra. Kell az a valami, ami miatt képes vagyok a saját energiáimból adni Neked is. Ez a napsütötte boldog napokon, amikor minden összejön nagyon könnyű. December 19-én, délután 3-kor koromsötétben viszont sokkal nehezebb. A motivációd sosem állandó és sosem egyenletes. Akár egy napon belüli és szélsőséges mélységeket és magasságokat élhetsz át. Ez pedig hat a környezetedre, a kollégáidra és az ügyfeleidre is.  

Az olthatatlan vágy

Peter Drucker, akire a modern menedzsment egyik atyjaként emlékeznek, azt mondta, hogy ahhoz, hogy sikeres vállalkozó légy kitartásra és olthatatlan vágyra van szükséged.  Az olthatatlan vágy nagyon jól hangzik, de ha hétköznapi szintre akarom lehozni, akkor ez “csak” belső motiváció. Azért kelek fel hajnal 5-kor, mert el akarom érni a célomat. Ha ez nincs meg, akkor lenyomod a vekkert és továbbalszol. Ha nincs meg, akkor nem tudsz este 10-kor is dolgozni. Szükséged van valamire, ami Nálad nagyobb és amiből nyerheted a szükséges erőt és energiát. Ez pedig nem tud külső motiváció lenni. Mindenképpen belülről kell fakadjon, érzelmed kell, hogy fűződjön hozzá, különben egy idő után kimerül. Nagyon gyakran ez a saját víziód: milyen céget szeretnél építeni? Mit jelent számodra a siker? Milyen emberré szeretnél válni? Pontosan ez adja a belső motiváció gerincét: ami a lelkedben, a fejedben és a szívedben van. 

külső belső motiváció peter drucker

A belső motiváció elfogyhat?

Igen, természetesen, hiszen ez is egy erőforrás, amit fejlesztened kell. Fontos az is, hogy milyen szintű belső motivációval rendelkezel. Ha év elején le szeretnék fogyni, mert már épp ideje, akkor valószínűleg elfogy majd a lendület. Pusztán azért, mert nem túl erős alapokra építkeztél. Nincs erős érzelmi köteléked, Drucker szavaival élve hiányzik Belőled az olthatatlan vágy. Mi ennek az oka, a célkijelölés: már épp ideje lenne lefogyni. Ha már fogyókúra: sokkal erősebb motiváicó, ha nem szeretnéd, hogy a gyerekeidet csúfolják a kövér szüleik miatt. Ha az egészséged a fontos (mondjuk, nem akarsz cukorbeteggé válni). Ha fáj a térded, mert túl nagy súlyt cipel. Ezek mind-mind erős érzelmek. Amik rá tudnak venni, hogy elmenj edzeni akkor is, ha semmi kedved nincs. De éppen ez az érzelem az, ami az üzemanyagod lesz. 

Miért olyan bonyolult?

A külső motiváció talán még összetettebb kérdés. Mišo Pastier – az egyik legsikeresebb szlovák marketingszakértő – mondta, hogy a szlovákok (de ez ugyanígy igaz a magyarokra is!) nem hisznek abban, hogy sikeresek lesznek. A svájciakkal teljesen más a helyzet, számukra ez természetes. Náluk sokkal többet beszélnek a problémákról, ahelyett, hogy a lehetőségekről esne szó. Hiába van meg a belső motiváció, ezek a külső körülmények azt nem erősítik. Hajlamosak vagyunk rá, hogy csak a feketét lássuk mindenben, mintha a fehér nem is létezne. Mifelénk a külső motiváció nagyon sok esetben negatív.  

belső motiváció külső motiváció

Hogyan transzformáld a negatív külső motivációt?

Sok esetben azért van erőm, mert senki nem hisz bennem. Csak azért is meg akarom mutatni! Igaz, ebben az esetben a negatív külső motiváció már egy erős belső motiváció kialakulásához vezet. Pontosan ez a helyzet az, amikor bizonyítani akarok a szüleimnek, a barátaimnak vagy bárki másnak, hogy bennem van a sikerhez szükséges faktor. Én leszek az az egy, akinek sikerül. MIndannyiunknak voltak már ilyen pillatanai ugye? Optimistának lenni sokak szerint hozzáállás. Szerintem inkább egy áldás. Minden helyzetben láthatod a jó vagy rossz dolgokat. Ez nem kizárólag döntés kérdése, de természetesen fejleszthető, változtatható. Ahogyan az is, hogy mennyire engedsz teret mások véleményének.  

Motiválni már más kérdés

Cégvezetőként, vállalkozóként a motiválás mindennapi feladatod, sőt, kötelességed. Te vagy az, aki külső motivációt tud adni a kollégáknak. Igaz, remélhetőleg nem úgy teszed, hogy ők azt akarják bebizonyítani, hogy mekkorát tévedsz velük kapcsolatban. Ha nincs meg a kollégáidban a belső motiváció, akkor csak dolgozgatnak és nem dolgoznak. A céged pedig csődbe fog menni. Talán nem holnap, de holnapután. Nagyon népszerű történet, amiben az USA elnöke, Kennedy meglátogatja a NASA-t. Megkérdezi a takarítónőtől, hogy mit csinál. Majd a válasz úgy hangzik, hogy embereket küldünk a Holdra. Gondolhatnánk, hogy a takarítónő nem tesz hozzá a holdraszálláshoz. De ennél nagyobbat nem tévedhetsz! Minden cég fogaskerekek láncolata, és csak akkor működik, ha mindenki a helyén van. Az említett takarítónő (létezett-e vagy sem) olyannyira azonosult a vállalkozás céljával, hogy ez már a saját, belső motivációjává vált. Ez az a szint, amit minden cégvezetőnek csak kívánni lehet. 

külső belső motiváció vonkajšia vnútornaóá motivácia

Milyen a cég DNS-e?

Nagyon furcsa kérdés, tudom. A cégedet építve viszont biztosan van víziód, még ha nem is olyan magasra törő, mint a NASA-nak. Van egy cél, amiért dolgoztok minden nap. Nem a bevétel, nem a hírnév, nem is a nagyobb iroda. Vagy akár lehetnek ezek is, de sokszor ezek nem egy vízió részei, hanem “mellékhatások”. A céged víziója általában egy mondatban összefoglalható. Olyan, mintha egy vallást próbálnál megfogalmazni egy-egy mondatban. Még mielőtt ferde szemmel néznél rám: az Apple, a Google vagy a Coca Cola is vallást épít! Megvan a víziójuk, amit igyekeznek átörökíteni minden egyes kollégába. Ügyfélszolgálatosként nem tudsz egész nap mosolyogni, ha csak a fizetésért csinálod az egészet. Ha nincs más, amiért csinálnád, akkor csak utálni fogod az egészet. Soha nem leszel képes arra a teljesítményre, ami valójában Benned volna. Egész egyszerűen azért, mert nincs meg az a flow, vagy belső motiváció, ami űrsebességre tud Téged kapcsolni.  

Miért pont most?

Nagyon jó kérdés, hogy kinek van ereje erre figyelni az év ezen szakaszában. 4-5-6 hét van még hátra az évből, attól függően, hogy meddig dolgozol. Nekünk a maival együtt van még 16 munkanapunk. Éppen most kell a legerősebb motiváció! Külső és belső egyaránt. Most van mindenkinek a legkevesebb energiája és türelme, feladatból pedig van még bőven. Ha most nem tudod megoldani az előtted tornyosuló kihívásokat, akkor az is lehet egy erős jelzés, talán arra, hogy nem vagy jó helyen. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy válts munkahelyet, sokszor elég, ha csak egy picit szemléletet váltasz.