AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
fekete hattyú gazdaság black swan

Közelít-e Hozzád fekete hattyú?

Kivételesen nem a filmipar felől akarjuk megközelíteni, bár az azonos című film is rendkívül népszerűvé vált. A gazdasági vetülettel foglalkozunk, egészen pontosan a vállalkozásod életére gyakorolt hatással, és azzal, hogy mi a teendőd, ha Téged is megtalál egy fekete hattyú!

De mi az a fekete hattyú?

Azt bizonyára sokan tudjuk a szólásokból, hogy a fehér holló ritka. Pontosan ugyanez a helyzet a fekete hattyúval is. A közgazdasági definíciója szerint egy olyan esemény, amelynek az előrejelzése lehetetlen, és bekövetkezésében nem hisznek, innen a név. Ennek ellenére a természet produkál furcsa dolgokat és fekete hattyú is létezik. A cégeket érintő vonatkozásról pedig elég ha egy név jut eszünkbe: Lehmann Brothers.

fekete hattyú gazdaság black swan

Ha előre nem jelezhető…

Akkor hogyan tudsz rá felkészülni? Teljesen jogos a kérdésed! Az evolúció fog a segítségedre sietni, feltéve, hogy helyesen használod. A törzsfejlődés során egyes fajok belekényelmesedtek a saját kiváltságos helyzetükbe – és kihaltak. Mások pedig magas alkalmazkodóképességük miatt könnyedén képesek voltak együtt élni a változásokkal – és túléltek. A legfontosabb tehát, amit fejlesztened kell (eleve, folyamatosan fejlesztened kell!) az a rugalmasságod.

Hogyan?

Könnyű mondani. Rengeteg vállalkozó és vállalkozás áll kizárólag egy lábon. Így van ez a marketingben is. Sokak számára egyetlen eszköz van csak, az pedig a Facebook. Igaz, hogy folyamatosan kevesebb embert érhet így el, egy kattintás pedig napról napra drágább, mégsem változtat rajta. Mi történne velük, ha holnapról nem lenne Facebook-hirdetés? Ugye…

Építs oszlopcsarnokot!!

Több lábon kell állnod: söprögetek csak a saját házam táján. Futtass Facebook-hirdetést, légy jelen az Instán, frissítsd folyamatosan a honlapodat, bombázd az ügyfeleket hírlevéllel, járj el üzleti klubokba/találkozókra, jelenj meg rendezvényeken! Így jöhet bátran a fekete hattyú, nem fog földhöz vágni, mert mindig lesz olyan pilléred, amelyik megtart.Lehet, hogy nem kényelmes. Sőt, elsőre biztosan nem az. Viszont még mindig sokkal könnyebb most egy picit kilépni a komfortzónádból, mint újrakezdeni a nulláról, és elveszteni mindazt, amit évek alatt elértél, ugye?