AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
black friday 2023

Következik az aratás napja? Milyen lesz a 2023-as Black Friday?

Az idő hűl, a napok telnek és hamarosan véget ér a november is. Semmi mást nem jelent ez, minthogy közeledik egy újabb Black Friday. Vásárlói szempontból ez talán a legjobb ajánlatok ideje, kereskedelmi oldalon pedig talán a nagy évvégi kasszafeltöltés ünnepe. Bár rengeteg adat lát napvilágot, ami szerint megélhetési válság van (a kormányok sokfelé épp új adókedvezményeket és támogatásokat jelentenek be), az előrejelzések mégis egyöntetűen pozitívak. Sok fogyasztó most tervezi az év végi nagy költést, ami akár már a karácsonyi rohamra is erőteljes befolyással lehet. Nézzük a 2023-as fekete péntek trendjeit! 

A Black Fridayról sokan azt gondoljuk, hogy nem kell hozzá ész. Fogysz egy terméket, leakciózod és máris megvan a siker. Nos, ez nem igaz. Mások szerint még egy kitalált nap, ami csak a marketingesekről szól, ezen felül az egész karácsonyi ünnepkör kommercializálása. Nos, ez sem igaz. Sokkal inkább tud ez egy lehetőséget adni mindkét oldalra. Lehetőség, hogy megvedd mindazt, amit szeretnél, ráadásul kisebb anyagi befektetéssel. Kereskedői oldalon pedig újabb nap, amkor az ár nem annyira érdekes (hiszen mindenki hirdet), de nagy szerepet kap a kreativitás és az egyediség. Nos, a mi Black Friday ajánlatunk például mindössze annyi, hogy gyere el a dunaszerdahelyi MOL Arénába és kapsz egy mini auditot.  

Az első trend: a fiataloknak a Black Friday a kánaán

Régóta tudjuk, hogy a fiatalok árérzékeny célcsoportot jelentenek. Éppen ezért számukra ez egy csodálatos lehetőség. Összesen 11 piacot sikerült egy kutatásnak azonosítania, amiben a Z-generációsok (1997 és 2012 közt születettek) már a karácsonyi és évvégi ajándékozásokra készülnek. Ezzel szemben a X-generáció (1965 és 1980 között születettek) vagy a baby boomerek (1946 és 1964 között születettek) irtóznak az egésztől. Ők inkább otthon mmaradnak és kivonulnak az egészbőúl, mert számukra ez még mindig új és kellemetlen. Ha ehhez akarsz platformot választani, a fiatalokat a közösségi médiában fogod elérni (bár nem a Facebookon), és nem szeretnek keresni. Ellenben az influencerek ajánlásaira könnyebben nyílik a pénztárcájuk. Pozitívabban tekintenek a jövőbe (mamahotel, ugye) tehát nem a veszélyeket, hanem az élvezeteket keresik, és szívesen költeken is rá. Szemben a szüleikkel és nagyszüleikkel, akiknél az első szó még mindig a keresőmotoroké. A Z-generációsok várhatóan növelik a költéseiket az előző évhez képest, vagyis érdemes rájuk magasabb hirdetési költséget is szánni.  

black friday 2023

Luxus nem, testápolás igen

Már a bevezetőben is foglalkoztunk vele, hogy a megélhetési költségek magasabbak, ez pedig minden vásárlói döntésre hatással van. A luxusmákáknak eleve nem érdekes a Black Friday, hiszen erodálja a márkát (az Apple termékeire például csak 7%-os kedvezményt találtunk az Alzán). Kanadát vagy az Egyesült Királyságot vizsgálva is az a trend rajzolódott ki, hogy nem luxus, hanem pici kényeztetések azok, amivel szeretnénk meglepni magunkat. Lehet, hogy nem jutunk el wellnesshotelbe, de egy kád forró víz és némi fürdősó megfelelő kárpótlás lehet. Az érzésünk az, hogy most nemet kell mondjunk a luxusra, de az online térben elérhető apróságok még jöhetnek. “Ennyit még megérek magamnak, most is” – mondhatják. A cél nem feltétlen a nagyívű beszerzés, sokkal inkább az apró pici pozitív boldogságpontok bezsebelése. 

A Black Friday nem az online tér játéka

Bér azt hisszük, hogy ez az egész csak online létezik, a valóságban óriási akciókat találsz fizikai üzletekben is. A miénknél fejletteb piacokon is csak 20% azok aránya, akik kizárólag online tervezik kivenni a részüket a Fekete Péntekből. A növekmény itt sem éri el a 10%-ot a tavalyi évhez képest! Mielőtt üzletet bérelnél a Fő utcán, azért húzd be a kéziféket: a tervek szerint 50% lesz az online, és 50% pedig az offline vásárlások aránya. Az online döntéshozatalban a legfontosabb szerepet a kiszállítás költsége és gyorsasága adja, ez döntő faktor a vásárlók számára. A válaszadók 80%-a számára az ingyenes kiszállítás a legfontosabb döntési paraméter. Vagyis, akár ez is lehet az idei akciód! 

Mi kerül majd a fa alá?

Saját magunkat legszívesebben technikai eszközökkel lepnénk meg. Talán ebből is adódik a Cyber Monday népszerűsége. Másoknak lakberendezési tárgyakat vagy szórakoztató és szabadidős termékeket választanak. Tehát másoknak élményt és pihenést adnánk szívesen. Egyrészt ez joker-ajándék, aminek valószínűleg mindenki örül majd, másrészt pedig pihenésünket, törődésünket fejeznénk ki mások felé. Mi ebből a tanulság számodra? Ha meg tudod mutatni, hogy a terméked hogyan ad kényelmet, feltöltődést, pihenést a vásárlóid számára? Ilyen szempontból megvilágítva a történetet Te is lehetsz népszerű ajándékötlet! Népszerű lesz még az idén a lakberendezés is, hiszen sokan költöznek úgy, hogy még nem komplett a teljes otthon. Ilyenkor pedig akár egy utalvány vagy egy vágyott bútor vagy kiegészítő is tökéletes ajándék lehet. 

black friday

A kulcs a kommunikáció

Az árak növekednek, ezt mindenki tudja. A transzparens, egyértelmű és világos kommunikációt viszont a válaszadók 60%-a elvárja. Az agresszív, nyomulós, minden áron értékesíteni akaró cégek nem válnak majd népszerűvé. Sokkal hatékonyabb hívószó a kedvesség vagy a megértés. Szintén nincs szükség szépítgetésre vagy púderezésre. Mindenki tudja, hogy emelkedtek az árak, tehát ne hazudj. Az ügyfelek őszinteséget akarnak, és olyan cégtől fognak vásárolni, aki nem nézi őket hülyének. Ha tavalyi áron hirdetsz meg valamit, akkor az valóban a tavalyi árad legyen, akár tegyél mellé valamilyen bizonyítékot is. A lényeg, hogy a kommunikációdban nincs helye a ferdítésnek vagy az apró betűs megjegyzéseknek.  

Csinálhatod másképp is?

Természetesen. Senkinek sem kötelező részt vennie a Black Fridayben. De azt is tudnod kell, hogy az emberek erre már készülnek fejben, sőt, bizonyos fokig el is várják, hogy Neked is legyen ajánlatod. Csinálhatod azt, hogy kimaradsz belőle, és megvárod, míg elül a zaj, de akkor nem az érett gyümölcsökből tudsz majd szakítani. Csak azokból, amik a fa alatt vannak, mert már lehullottak. Ugyanígy megtehted azt is, hogy előre hozod az egészet egy héttel: csinálják is sokan. Így végülis megtartod a Black Fridayt, csak nem akkor, mint a többiek.  

Milyen kontextusban érdemes figyelned rá

Fentebb volt már szó az Apple-ről. Nos, a Rolex vagy a Lexus nem csinál ilyeneket. Az ő vevőkörük kifejezetten a prémium szegmensben mozog. Itt még akár taszító is lehet az akciózás. A Te esetdben is érdemes megvizsgálni az ügyfélkört, akinek hirdetsz (erről lásd fentebb) és azt is, hogy milyen termékedet vonod bele az akcióba. Én például egy full extrás, éves marketingtervezést biztosan nem adnék féláron csak azért, mert Black Friday van. Az ár ugyanis – főleg, ha a dolog komplexebb – egyértelmű indikátor a vevők számára a minőséget illetően. Vagyis, hiába olcsó, sokkal több vevőt riasztok el, mintha hagytam volna a termékemet az eredeti áron.