AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
koronavírus pánik arcmaszk am business

Koronavírus – jön a vég?

Az elmúlt heteket többen töltöttük házi karanténban. Van, aki azért nem megy ki, mert érti, hogy ezzel gátolja legjobban a koronavírus elszaporodását. Van, aki azért, mert tilos. Van, aki meg azért, mert szinte keresztbe fekszenek előtte a családtagok az ajtóban. Vállalkozóként is biztos túl vagy már egy-két kellemetlenebb pillanaton. Talán van már ügyfeled is, aki felmondta az együttműködést. Nézzük a legrosszabb esetet, a worst-case scenariot. Ha erre készülsz, a vége biztosan jobb lesz.

Miért?

Nem csak azért, mert akkor nem lepődhetsz meg. Próbálj ki egy egyszerű gyakorlatot. Most úgyis otthon vagy, belefér! Főleg akkor lesz jó móka, ha van gyereked is. Építsetek együtt egy akadálypályát. Majd kösd be a szemed és próbálj meg végigmenni rajta. Aztán ismételd meg úgy, hogy a gyerek segít, és elmondja, mi vár Rád. Bármiben fogadok Veled, hogy ha tudod mi vár Rád, akkor könnyebb. Magabiztosabb leszel. Pont ezért készítsd el a worst-case scenariot! Legyen meg az az eset is a fejedben, amikor minden bebukik.  Ha pedig nem elég a koronavírus még bejön egy földrengés (lásd Zágráb március 22-én), felmondanak a munkatársaid, tőkeerős konkurencia nyílik a szomszédban és minden lehetséges szörnyűség.

Koronavírus vs. a vállalkozásod

A koronavírus eredetéről rengeteg elmélet van, köztük biztosan számtalan hoax is. Ha akarod elhiszed, ha nem, akkor nem. A magunk részéről Idris Elba verziója  tetszik a legjobban. Ezzel akár még azonosulni is tudunk. Érdekes, hogy hirtelen több időnk van magunkra, nem mindenhová megyünk autóval és mégis mozog a Föld. Ha úgy tekinted, egy új fejlődési szakaszba lépett a világ. Megköveteli a vállalkozásodtól is a koronavírus, hogy új fejlődési szakaszba lépj. Azt viszont nem dönti el, hogy merre menj tovább. Kirúghatsz minden alkalmazottat, mondván így sincs elég bevételed és költséget kell csökkentened. Megteheted. Ettől több lesz a bevétel? Szerintem nem. Keress inkább új piacokat, vagy új lehetőségeket.

koronavírus pánik arcmaszk am business

Merre?

Azt gondolod, hogy ez is csak egy szokásos bullshit, hogy tanulj, meg fejlődj, ugye? Igen, pont az. Csakhogy, ha még most sem fogadod meg, akkor inkább húzd le a rolót. Mert egy múltrendszer itt maradt relikviája vagy, akinek múzeumban a helye. Tegnapelőtt még pont jó volt így Neked, nekem és mindannyiunknak. Csak azóta a koronavírus átírta a játékszabályokat. Akkor nyerhetsz, ha alkalmazkodsz. És lehet, hogy amíg tart a karantén, addig rengetegen rendelnek házhoz ételt, de gondolj bele, hány munkanélküli teszi majd meg ugyanezt júniusban? Akkor biztosan jó az irány?

Fenntarthatóság

Azt gondolom, ez a kulcsszó. Mostantól – talán – megtanuljuk, hogy mindenben a fenntartható fejlődést keressük. Úgy nőni, úgy vállalkozni, hogy az ne csak rövid távon ígérjen megtérülést. Olyan dolgokat tanulni, amivel szélesebb körnek tudok szolgáltatni, vagy ugyanannak a körnek szélesebb körű szolgáltatást adni. Tudsz németül? Remek, miért nincsenek osztrák ügyfeleid? Főzőkurzusokat tartasz? Miért nem dolgozod ki az otthoni verziót előfizetésesen? Fotós vagy? Miért nem tanítod meg az érdeklődőknek, hogyan kell egy-egy képből mesteri fényképet retusálni? Megteheted. Légy fenntartható, és ahogy a tűzvész után ujjáéled a Föld, Te is felemelkedhetsz, akár az eddigieknél is magasabbra. Ha pedig nem, akkor a worst-case scenariodból térkép lesz. Te döntesz!