AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
zöld környezetvédelem környzettudatos fenntartható

Környezetvédelem vállalkozóként

A 21. század egyik legmegosztóbb és legfontosabb témája a környezetvédelem. A zero waste, vegán életmódot követők és az „éljünk a mának” beállítottságú emberek vérre menő komment háborúkat vívnak a közösségi platformokon. Pedig a környezettudatosság nem divat és vita kérdése kéne, hogy legyen, hanem a jövőnk, a bolygónk élhetősége a cél.

Én kevés vagyok ehhez?

Általánosan elterjedt lett az az álláspont, hogy, ha a nagy cégek úgysem tesznek semmit, akkor én miért igyekezzek? Vagy éppen, hogy én mint kisvállalkozó mit tehetek, amikor a nagyok elfordítják a szemüket. A környezetvédelem azonban kicsiben is elkezdhető, és ha csak egy csomag fénymásolópapírral veszel kevesebbet, már az is sokat számathat. Ebben az esetben, mint még sok más helyen is, a sok kicsi sokra megy elv érvényesül. Vállalkozóként egyfajta vezér szerepet is magunkra vállalhatunk. A klienseinknek példát kell mutatnunk. A példamutatásnál minden részlet fontos szerepet kap.

Mit tehetek?

Kisebb odafigyeléssel már hatalmas eredményeket lehet elérni a zöldebb élet felé. Íme néhány ötlet, amivel mi is tehetünk valamit a bolygónkért! 
Ha valamilyen terméket értékesítünk próbáljuk meg azt a legkörnyezetkímélőbb módon előállítani, termelni. A szállításnál műanyag fólia helyett használjunk pl. papírfecnit, szalmát. Ezek még esztétikailag is jobb megoldások, mint a millió műanyaggal körbetekert termékek. 
Az irodában ügyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre, ösztönözzük erre az alkalmazottainkat is. Tegyünk le az egyszer használatos termékekről. Próbáljuk motiválni erre az ügyfeleket és munkatársakat is. Vendéglátósként pl. legyen olcsóbb a kávé azoknak, akik saját bögrében kérik elvitelre. Vagy osztogassunk zöld pontokat, amelyeket később termékre válthatnak. 
Amennyiben pl. kozmetikumot, ételt-italt értékesítünk, tegyük a termékeket újrahasznosítható tárolókba. Az sem utolsó, ha a tégelyeket, dobozokat mi magunk használjuk újra. A kliens visszaküldi, mi fertőtlenítjük, megtöltjük, átcímkézzük, és máris új életre kelt a termékünk. Hagyományos papír számla helyett küldjünk elektronikus számlát, ezt ráadásul könnyebb visszakeresni is. Vagy a legegyszerűbb: hívjuk fel partnereink figyelmét, hogy az e-mailt nem szükségszerű kinyomtatni. 
Ha „szellemi terméket” árulunk, akkor sem vagyunk tehetetlenek, ugyanis szót tudunk emelni, kampányolhatunk a zöldebb életmód mellett. 

zöld környezetvédelem környzettudatos fenntartható

Bizonyítottan zöldnek lenni

Azok, akik „komolyabban” gondolják a zöld vállakozást, több bizonyítványra is szert tehetnek. Ha cégünk megfelel bizonyos előírásoknak, erről igazolást is kaphatunk. Ráadásul EU-s szinten rengeteg kezdeményezés, pályázat támogatja a környezettudatos cégeket! 
Megéri!? 
Jobban, mint gondolnánk. A tudatos vásárlók esetében, ha két cég közül kell választaniuk, nagyon nagy eséllyel amellett fogják letenni a voksukat, akik kisebb ökológiai lábnyomot hagynak. Tehát a környezetvédelem miatti pluszköltségeink akár a végén levonhatóak a marketingből. Sőt, könnyebben is elterjed a jó hírünk. Nem utolsó sorban pedig egy újabb megkülönböztető előnyünk lehet!
A környezettudatossággal csak jól járhatunk, vállakozóként és ügyfélként is. Aki pedig nem hisz ebben az egészben, nézzen meg egy David Attenbourough dokumentumfilmet, és máris átértékel mindent! 

Te már zöldre váltottál? Tudasd az ügyfeleiddel is egy jól célzott marketingkampány segítségével. Ha viszont inkább tanítanád őket egy hírlevélfolyamban, egy szövegíró segít majd!