d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
stressz koncentráció fókusz

Koncentráció és év végi dopping

Sokat hallom mostanában, hogy baj van az összpontosítási képességünkkel. Így nekünk embereknek mindannyiunkak. Valahol értem, hiszen rengeteg inger ér minket nap mint nap. Ugyanakkor a koncentráció elengedhetetln a hasznos és effektív munkavégzéshez. Az év végéhez közeledve sokaknál merülnek már az akkumulátorok, ez pedig pont ilyenkor nem fér bele. Hogyan lehet feloldani ezt az ellentmondást?

Miért?

A legegyszerűbb válasz. A koncentráltabb munkavégzés jobb eredményeket eredményez. Ezt tudtuk eddig is. Viszont a gazdaságunk épp átrendeződésen megy át. Lassan fél éve vagyunk tömegesen home office-ban, sőt, több multicég nem is tervez visszaállni. Ezáltal anyaként és apaként is többet kell jelen lennünk, sőt, a munkának is haladnia kell. Tehát a koncentráció 2020 egyik legértékesebb tulajdonsága. Ha jobban ott vagy fejben, több munkát tudsz elvégezni, javul a termelékenységed, tehát eredményesebb vagy! Két módszer a világ különböző tájairól, ami segít koncentrálni!

stressz koncentráció fókusz

Koreai módszer

A napokban olvastam a helyzetre egy egészen extrém megoldást. Dél-Koreában a gyerekeket nem úgy altatják mint nálunk. Hétköznapi zajban és normál fényviszonyok mellett “kell” elaludniuk. A család nem kapcsolja le a zenét vagy filmet, de még a világítást sem a kisebbek kedvéért. Nekünk Európában ez szinte elképzelhetetlen. Az eredmény? Hozzászoknak ahhoz, hogy bármilyen helyzetben tudjanak koncentrálni. Kicsiként még az elalvásra, később pedig másra is. Ezáltal a felnőttek is gyorsabban képesek elaludni (akár egy tízperces minialvás is szóba jöhet!) és könnyebben fókuszálnak is. 

Három?!

Egy másik gyakorlat – amit többször alkalmazok én is – számokra alapoz. Azzal segít fókuszálnod, hogy hármasával elszámolsz 99-ig, majd vissza. Könnyűnek hangzik, azonban ha nem vagy ott fejben, nem fog sikerülni. Főleg, ha idegen tőled a számok világa, viszont épp ez benne a kihívás, ami segít. Itt teljesen más a módszer, mint a koreai megoldás esetében. Itt nem kizárod a külvilág ingereit, pusztán a kissé bonyolult feladat miatt a belső érzékeidet “állítod erősebbre”. Ezzel a gyakorlattal is könnyebben tudod legyőzni az előtted tornyosuló akadályokat. 

Ha óriási a fejed a stressztől, és még nincsen karácsonyi kampányod, akkor bizony bajban vagy. De ne ess kétségbe, mert egy marketinges még mindig segíthet! Ha pedig azt gondolod, hogy halott az e-mail marketing, készítsd a címlistádat és bízd magad egy profi szövegíróra! Hidd el, meg fog lepni!